Σαρδέλα: Το ψάρι super food για σκύλους και γάτες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σαρδέλα: Το ψάρι super food για σκύλους και γάτες


Η σαρδέλα είναι ένα μικρό ψαράκι, αλλά με μεγάλη θρεπτική αξία, τόσο για εμάς, όσο για τον σκύλο και τη γάτα μας. 


Είναι ιδανική για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και τη διατήρηση της υγείας των οστών. Και τα οφέλη της δεν είναι μόνον αυτά. Είναι μια πολύ καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, ασβεστίου, βιταμίνης A και βιταμίνης D.


Η ταπεινή σαρδέλα

Η ταπεινή σαρδέλα, που έχει πάρει το όνομά της από το ιταλικό νησί Σαρδηνία, αποτελεί μια πολύ γευστική και διατροφικά σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον σκύλο και τη γάτα μας. Αυτό το λιπαρό, μικρό ψαράκι είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, κι έχει υψηλή ποσότητα σε σίδηρο και ασβέστιο – εφόσον δοθεί με τα κόκκαλα. 

Επίσης, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D, οι οποίες είναι σημαντικές για την απορρόφηση του ασβεστίου, του μαγνησίου, αλλά και του καλίου, του ψευδάργυρου και του σεληνίου, που έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό.


Οφέλη για την υγεία

Η σαρδέλα είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία του σώματος, αφού είναι το δομικό συστατικό -μεταξύ άλλων- για το δέρμα, το τρίχωμα, τις αρθρώσεις και τους μυς. 

Οι σαρδέλες προστατεύουν την καρδιά. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα EPA & DHA, που περιέχουν οι σαρδέλες, προστατεύουν την καρδιά, αφού είναι καλά λιπαρά, δηλαδή μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη (HDL). Επίσης, το ασβέστιο και η βιταμίνη D προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο μυοσκελετικό σύστημα του σκύλου και της γάτας μας, και είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του σώματος.


Βοηθούν στην καλή μνήμη

Τα EPA & DHA που βρίσκουμε στις σαρδέλες, βοηθούν στην καλή υγεία των νοητικών λειτουργιών, όπως η μνήμη. Ειδικότερα, είναι σημαντικά για τα κουτάβια και τα μικρά γατάκια, για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. 

Σύμφωνα με δύο έρευνες, σκυλιά Beagle τα οποία τράφηκαν από τη βρεφική τους ηλικία και μέχρι ενός έτους με ενισχυμένη σε DHA ωμέγα 3 διατροφή, παρουσίασαν στατιστικά καλύτερα αποτελέσματα σε διάφορες εκπαιδευτικές μαθήσεις, οπτικές και ψυχοκινητικές επιδόσεις. 

Εξίσου σημαντικά είναι και για τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζωάκια, καθώς μεγαλώνοντας, όπως γνωρίζουμε, χάνονται κάποιες νοητικές λειτουργίες. Συνεπώς, προσφέρουμε συστατικά, μέσω της διατροφής, τα οποία θα καθυστερήσουν την απώλεια αυτών των λειτουργιών.


Βοηθούν κατά του καρκίνου

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα 3, που περιέχονται στις σαρδέλες, μπορεί να εμποδίσουν τη δημιουργία καρκινικών όγκων, ή τους όγκους που κάνουν μετάσταση. Επίσης, η βιταμίνη D, που περιέχει η σαρδέλα, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία κατά συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. 

Η σαρδέλα, λόγω των ωμέγα 3 που περιέχει, μπορεί να βοηθήσει τα επιληπτικά ζώα, καθώς επιδρά στους μεσολαβητές πρόκλησης επιληπτικών κρίσεων, βοηθώντας στην καταστολή των επεισοδίων. Αποτελεί και μια εξαιρετική αντιφλεγμονώδη τροφή.



Κάτι που μας απασχολεί, τόσο για τη δική μας διατροφή, όσο και για του σκύλου ή της γάτας μας, είναι να περιορίσουμε, όσο γίνεται, τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα που απορροφά ο οργανισμός μας. 

Το βασικό με τις σαρδέλες είναι ότι πρόκειται για ψάρι με μικρή διάρκεια ζωής, που σημαίνει ότι δεν θα μείνει για αρκετό διάστημα στο νερό, ώστε να συγκεντρώσει αρκετές τοξίνες του νερού. Επίσης, τρέφεται με φυτοπλαγκτόν, κι όχι με άλλα ψάρια. 

Συνεπώς, δεν έχει συγκέντρωση βαρέων μετάλλων, όπως είναι ο υδράργυρος που συναντάμε σε άλλα ψάρια – για παράδειγμα, στον τόνο.


Τι θα πρέπει να προσέξουμε όταν δίνουμε σαρδέλα

Αν, λοιπόν, θέλετε να προσφέρετε σαρδέλα στους μικρούς σας φίλους, θα πρέπει να προτιμήσετε φρέσκια, την οποία μπορούν να καταναλώσουν, είτε ωμή -αφού θα έχει μπει στην κατάψυξη και θα έχει καθαριστεί καλά από τα εντόσθια. 

Στην περίπτωση που επιλέξετε σαρδέλα σε κονσέρβα, θα πρέπει να τη στραγγίξετε καλά από το λάδι γιατί, συνήθως, είναι μέσα σε ηλιέλαιο. Που σημαίνει ότι θα περιέχει περισσότερα ωμέγα 6, τα οποία είναι ακριβώς το αντίθετο των ωμέγα 3, δηλαδή αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Επίσης, αν δοθεί σε ζωάκια που έχουν πρόβλημα με το παραπάνω νάτριο, θέλει προσοχή, γιατί η κονσέρβα έχει επιπλέον νάτριο εξαιτίας του τρόπου συντήρησης του ψαριού.


Ωμή σαρδέλα μόνο σε μικρές ποσότητες

Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε προσοχή, είναι η θειαμίναση. Επειδή η σαρδέλα είναι ένα είδος ψαριού που περιέχει θειαμινάση, όταν δίνεται ωμή, προσέχουμε την ποσότητα και τη συχνότητα, καθώς η θειαμινάση είναι ένα ένζυμο που καταστρέφει τη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη). Η βιταμίνη Β1 είναι σημαντική για την παραγωγή ενέργειας, για το νευρικό, αγγειακό και πεπτικό σύστημα.

Αν δώσουμε, λοιπόν, αρκετό ωμό ψάρι –αναφέρουμε το ωμό, γιατί με το μαγείρεμα η θειαμινάση καταστρέφεται-, τότε θα πρέπει να ισορροπήσουμε τη διατροφή με θειαμίνη Β1, έτσι ώστε να αποφύγουμε την έλλειψή της, που μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά, καρδιακά και άλλα προβλήματα. 

Αν δώσουμε μικρή ποσότητα ωμού ψαριού και με μέτρο -όπως, άλλωστε, με όλα τα συστατικά, γιατί η εναλλαγή στη διατροφή εμπλουτίζει τον οργανισμό με ό,τι χρειάζεται- τότε δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα και προτείνει έναν εύκολο τρόπο μαγειρέματος της σαρδέλας.

Ο πιο εύκολος και απλός τρόπος να φτιάξετε σαρδέλα μαγειρεμένη για τον σκύλο ή τη γάτα σας είναι, αφού την καθαρίσετε, να τη βάλετε στον φούρνο με χαρτί λαδόκολλας και να την αφήσετε να ψηθεί μέχρι να ροδίσει. Επιλέγουμε φυσικά συστατικά για την ευημερία και υγεία του σκύλου και της γάτας μας, αλλά και τη δικής μας.


mypet.gr