Κάνει τα σκυλιά να πίνουν νερό από κοινόχρηστα μπολ; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κάνει τα σκυλιά να πίνουν νερό από κοινόχρηστα μπολ;



Ίσως σας έχει τύχει ενώ βρίσκεστε έξω με τον σκύλο σας, να εντοπίζετε ένα κοινόχρηστο μπολ με νερό για σκύλους και να έχετε αναρωτηθεί αν κάνει να του επιτρέψετε να ξεδιψάσει από εκεί. 


Πόσο ασφαλές είναι κάτι τέτοιο; 
Από τη μια μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο και μάλιστα βολικό, αλλά από την άλλη τα κοινόχρηστα μπολ με νερό για σκυλιά μπορεί να περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορούν να αρρωστήσουν το σκύλο σας. 

Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το τι μπορεί να προκαλέσουν στα σκυλιά τα κοινόχρηστα μπολ νερού.


Μπορούν τα σκυλιά να μοιράζονται μπολ με νερό;



Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά διψάνε και το νερό είναι απαραίτητο, αλλά από την άλλη υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας προτού τους επιτρέψετε να πίνουν από κοινόχρηστα μπολ με νερό. 

Καταρχήν θα πρέπει να εξετάσετε το περιβάλλον γύρω από το κοινόχρηστο μπολ νερού καθώς επίσης και την κατάσταση του ίδιου του μπολ.


Κίνδυνοι από χρήση κοινόχρηστων μπολ νερού

Το να πίνει ένας σκύλος νερό από μπολ που πίνουν και άλλα σκυλιά, ενέχει κινδύνους. Ειδικά όταν πρόκειται για μπολ που βρίσκονται σε πάρκα σκύλων, σε υπαίθριες εκδηλώσεις και έξω από εστιατόρια και καταστήματα.

Ενώ ορισμένοι σκύλοι μπορεί να πίνουν από κοινόχρηστα μπολ νερού χωρίς κανένα πρόβλημα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών και λοιμώξεων.


1. Μόλυνση

Όταν πίνουν από το ίδιο μπολ πολλά σκυλιά, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης από σάλιο, βακτήρια, ιούς ή παράσιτα που μπορεί να υπάρχουν στο χώμα ή στο στόμα μολυσμένων σκύλων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση ασθενειών όπως η γρίπη των σκύλων και διάφορες βακτηριακές λοιμώξεις.

Τα σκυλιά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή εκείνα που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες και ευαισθησίες μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στο να προσβληθούν από ασθένειες ή να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις από κοινές πηγές νερού.


2. Υγιεινή

Τα κοινόχρηστα μπολ νερού μπορεί να μην καθαρίζονται και να μην απολυμαίνονται συχνά ή επαρκώς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών. 

Έτσι στο νερό που μένει μέσα στο μπολ μπορεί να αναπαραχθούν επιβλαβείς μικροοργανισμοί. Και είναι πιθανό οι σκύλοι μας να μεταδώσουν αυτά τα μικρόβια σε ανθρώπους και άλλα ζώα. Να σημειώσουμε εδώ ότι σε σκύλους με ασθένειες ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, το να πίνουν από βρώμικο μπολ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.


3. Προβλήματα συμπεριφοράς

Τα σκυλιά που τείνουν να είναι ντροπαλά ή φοβισμένα μπορεί να αγχώνονται όταν μοιράζονται το μπολ του νερού με άλλα σκυλιά. Επιπλέον, ορισμένοι σκύλοι μπορεί να παρουσιάσουν εδαφική συμπεριφορά γύρω από τα μπολ νερού, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με άλλα σκυλιά.

Εάν ο σκύλος σας γενικά έχει μια τέτοια τάση, μπορεί να θέλει να φυλάει το μπολ με το νερό στο πάρκο, καθώς άλλα σκυλιά πάνε στο σημείο για να πιούν νερό. Ο σκύλος σας μπορεί να πυροδοτήσει έναν καυγά λόγω του ότι θέλει να φυλάξει το μπολ με το νερό και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό των κατοικίδιων ζώων. 

Στην περίπτωση αυτή καλύτερο είναι να πάρετε μαζί σας ένα ξεχωριστό μπολ και να βάλετε το δικό σας νερό για το σκύλο σας.


Μπορούν οι σκύλοι που ζουν στο ίδιο σπίτι να μοιράζονται ένα μπολ με νερό;



Γενικά οι σκύλοι που ζουν στο ίδιο σπίτι μπορούν να μοιράζονται με ασφάλεια τα μπολ με νερό, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Εάν ένας σκύλος π.χ. είναι άρρωστος με βήχα ή ρινική καταρροή, θα πρέπει να τους βάλετε ξεχωριστά μπολ με νερό.

Επίσης πάντα πρέπει να διατηρείτε τα μπολ καθαρά. Το νερό μπορεί γρήγορα να μολυνθεί με σάλιο και βακτήρια, οπότε κρατήστε το νερό καθαρό και φρέσκο κάθε μέρα.


Πώς να παρέχετε με ασφάλεια νερό στο σκύλο σας

Για να είστε σίγουροι για την ασφάλεια του πόσιμου νερού του σκύλου σας, είναι καλύτερο να του παρέχετε φρέσκο, καθαρό νερό σε δικό του ειδικό μπολ. 

Όταν βγαίνετε έξω και ξέρετε ότι θα λείψετε πολύ ώρα από το σπίτι, μπορείτε να πάρετε μαζί σας ένα πτυσσόμενο μπολ νερού και ένα μπουκάλι με φρέσκο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελέγχετε την υγιεινή και να μειώνετε τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

Τα κοινόχρηστα μπολ σκύλων θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, αν το μοιράζονται πολλά σκυλιά, ενώ ακόμα και το μπολ που χρησιμοποιεί μόνο ένας σκύλος θα πρέπει να το καθαρίζετε τακτικά.

Εάν αναγκαστείτε κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσει ο σκύλος σας κοινόχρηστα μπολ με νερό, εξετάστε τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει. Καλό είναι αν μπορείτε να αδειάσετε το νερό και να το ξαναγεμίσετε με καθαρό νερό για να πιεί το κατοικίδιό σας αν διψάει, ώστε να περιορίσετε λίγο τους κινδύνους.

Βέβαια το καλύτερο είναι να είστε προσεκτικοί και να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια του σκύλου σας, παρέχοντάς του τη δική του καθαρή πηγή νερού.


mypet.gr