Οι διαιτητές θα εξηγούν σε κόσμο και τηλεοπτικό κοινό τις αποφάσεις του VAR - THERMISnews.gr

xxx

Οι διαιτητές θα εξηγούν σε κόσμο και τηλεοπτικό κοινό τις αποφάσεις του VAR




Όπως συμβαίνει στο NBA και στο NFL – Αρχικά θα είναι υπό δοκιμή - Σύστημα καθυστερήσεων α λα Μουντιάλ
Οι διαιτητές θα εξηγούν τις αποφάσεις του VAR στους φιλάθλους που βρίσκονται στις εξέδρες, αλλά και στο τηλεοπτικό κοινό σε μια δοκιμαστική περίοδο 12 μηνών που θα ξεκινήσει από το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA τον επόμενο μήνα στο Μαρόκο, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (18/1) το νομοθετικό σώμα του ποδοσφαίρου.

Παρόμοιες τακτικές ακολουθούνται στο NBA, αλλά και στο NFL, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Στην κορυφαία λίγκα μπάσκετ στον κόσμο, οι διαιτητές εξηγούν στους σχολιαστές των τηλεοπτικών δικτύων τις αποφάσεις τους ώστε να τις μεταφέρουν στους τηλεθεατές. Στο NFL, έχουν ειδική συσκευή που είναι συνδεδεμένη με τα μεγάφωνα των σταδίων και ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους ώστε να γίνουν κατανοητές στους θεατές. 

Και στα δύο αθλήματα αυτό συμβαίνει μονάχα έπειτα από αποφάσεις που λαμβάνονται αφού βλέπουν σε επανάληψη κάποια φάση στο μόνιτορ ή τους ενημερώνουν παρατηρητές του βίντεο από απομακρυσμένο σημείο.


Παρόλα αυτά, το συμβούλιο των διεθνών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών (IFAB) δεν κατάφερε να συμφωνήσει σχετικά με τη δοκιμή προσωρινών αλλαγών «τύπου» ράγκμπι.

Το διεθνής σωματείο των παικτών, η FIFPRO, είχε ασκήσει πιέσεις για μια τέτοια δοκιμή στην αγγλική Premier League, στη γαλλική Ligue 1 και στη Major League Soccer στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η IFAB ανέφερε σε ανακοίνωσή της έπειτα από συνάντηση στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου ότι συζήτησε επίσης διευκρινίσεις σχετικά με τους κανονισμούς του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών για «εσκεμμένο παιχνίδι» σε συνθήκες οφσάιντ.

Η FIFA έχει επενδύσει πολλά στην τεχνολογία VAR από τότε που εισήχθη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, αλλά η διαμάχη γύρω από ορισμένες αποφάσεις παραμένει έντονη.

Η νίκη της Ιαπωνίας επί της Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ προκάλεσε μια έντονη συζήτηση, όταν στο δεύτερο γκολ της Ιαπωνίας η μπάλα αποφασίστηκε αρχικά πως βγήκε εκτός παιχνιδιού, αλλά η απόφαση στη συνέχεια ανατράπηκε μετά από μια μακρά διαβούλευση με το VAR.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA), Μαρκ Μπούλινγκχαμ, ο οποίος προέδρευσε της συνάντησης, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες μεταξύ του διαιτητή και του αξιωματούχου του VAR θα παραμείνουν ιδιωτικές. Ωστόσο, οι διαιτητές θα έχουν ένα μικρόφωνο για να εξηγήσουν το αποτέλεσμα.

«Θα γίνει μια δοκιμή στα τουρνουά της FIFA τους επόμενους 12 μήνες όπου θα υπάρχει η δυνατότητα του διαιτητή, αφού ληφθεί απόφαση VAR, να ανακοινώσει στο γήπεδο και στο τηλεοπτικό κοινό τι έχει συμβεί και να διευκρινίσει αυτή την απόφαση» είπε.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι σημαντικό από την άποψη της διαφάνειας, αλλά και για τον κόσμο στο γήπεδο που πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει επαρκή ενημέρωση». Το συγκεκριμένο «πείραμα» θα μπορούσε να επεκταθεί και στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.


Η IFAB είπε ότι δεν επιτεύχθηκε συναίνεση για τη διεξαγωγή μιας δοκιμής με προσωρινές αλλαγές σε συνθήκες διάσεισης ενός ποδοσφαιριστή, αλλά το θέμα παρέμεινε υπό επανεξέταση. Αντίθετα, η έξτρα αλλαγή σε κάθε ομάδα έπειτα από διάσειση ποδοσφαιριστή, παρατάθηκε επ’ αόριστον.

Η IFAB εξέτασε επίσης μέτρα για τη δημιουργία πολύ πιο δίκαιων συνθηκών και του χρόνου που παίζεται, αλλά αποφάσισε να μην εισαγάγει ένα «ρολόι αντίστροφης μέτρησης» για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις.

«Η προσέγγιση που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA Κατάρ 2022 έγινε δεκτή με πολύ θετικό τρόπο και τα πιθανά μέτρα περιελάμβαναν τον αυστηρότερο και ακριβέστερο υπολογισμό του επιπλέον χρόνου και μια πιο συνεπή εφαρμογή των Κανόνων του Παιχνιδιού», ανέφερε ο Μπούλινγκχαμ.





newsbeast.gr






Post Comment