Σαν σήμερα 15 Απριλίου βυθίζεται ο Τιτανικός – Πώς το «πιο ασφαλές πλοίο» του κόσμου έγινε υγρός τάφος για πάνω από 1.500 άτομα - THERMISnews.gr

Σαν σήμερα 15 Απριλίου βυθίζεται ο Τιτανικός – Πώς το «πιο ασφαλές πλοίο» του κόσμου έγινε υγρός τάφος για πάνω από 1.500 άτομα



Ήταν σαν σήμερα το 1912, λίγα λεπτά πριν τις 2:20 τα ξημερώματα, όταν ο «αβύθιστος» Τιτανικός κόπηκε στα δύο και εξαφανίστηκε μέσα στα παγωμένα νερά του Βόρειου Ατλαντικού. Μια τεράστια ναυτική τραγωδία που έμεινε στην Ιστορία – όχι μόνο για το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και για τον συμβολισμό της: την κατάρρευση της ανθρώπινης αλαζονείας.

Το πλοίο-θαύμα του 20ού αιώνα, το πιο πολυτελές και τεχνολογικά προηγμένο που είχε ποτέ κατασκευαστεί, ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στις 10 Απριλίου 1912 με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Ανάμεσα στους 2.224 επιβαίνοντες βρίσκονταν πλούσιοι μεγιστάνες, φιλόδοξοι μετανάστες και το πλήρωμα που υπηρετούσε στο καμάρι της βρετανικής ναυτιλίας.

Το βράδυ της 14ης προς 15η Απριλίου, ο Τιτανικός χτυπά ένα παγόβουνο. Το πλήρωμα υποτίμησε την πρόσκρουση και έχασε πολύτιμο χρόνο μέχρι να ξεκινήσει η εκκένωση. Οι λέμβοι δεν επαρκούσαν – μόλις για το 1/3 των επιβατών. Η ταξική ανισότητα έγινε θανάσιμη: οι πλουσιότεροι έφευγαν πρώτοι, οι φτωχοί περίμεναν κλειδωμένοι στα κάτω καταστρώματα.

Η σκηνή του τέλους ήταν βγαλμένη από αρχαία τραγωδία. Ο πλοίαρχος Έντουαρντ Σμιθ έμεινε στο πλοίο μέχρι τέλους. Η μπάντα έπαιζε καθώς το πλοίο βυθιζόταν. Κάποιοι αγκαλιάζονταν, άλλοι προσεύχονταν, άλλοι πηδούσαν στο κενό.

Το Carpathia, που κατέφτασε πρώτο στον τόπο της τραγωδίας, διέσωσε μόλις 705 επιζώντες. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι χάθηκαν. Το ναυάγιο του Τιτανικού προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και οδήγησε στη ριζική αναθεώρηση των κανονισμών ασφαλείας στα πλοία.

Η Ιστορία, όμως, δεν τελείωσε εκεί. Το ναυάγιο εντοπίστηκε το 1985 από μια αποστολή με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ. Το κουφάρι του Τιτανικού βρίσκεται 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, διατηρώντας ακόμη και σήμερα έναν μακάβριο μύθο. Έγινε ταινίες, βιβλία, θεωρίες συνωμοσίας – και το όνομά του, συνώνυμο της ανθρώπινης υπεροψίας και της τραγικής ειρωνείας.

Δείτε ακόμη:

 
 
 

   


Post Comment