Βασιλικά: Το σκεπτικό και η Απόφαση σχετικά με τη κατάθεση προτάσεων για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο - Απόσπασμα Πρακτικού

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΙΘΜΟ 2ον/6-3-2025 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 4/2025
ΘΕΜΑ
Λήψη απόφασης σχετικά με κατάθεση προτάσεων για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δ.Κ. Βασιλικών
Στα Βασιλικά , συνήλθε σήμερα την 6η του μηνός Μαρτίου του έτους 2025, ημέρα Πέμπτη και συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών σε τακτική συνεδρίαση στο γραφείο της Κοινότητας και ώρα 18:30 μ.μ., ύστερα από την αρ.πρωτ: 11394/οικ/27-2-2025 έγγραφη Πρόσκληση της Προέδρου του , η οποία επιδόθηκε σε κάθε Τοπικό Σύμβουλο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 89 παρ. 2 του Ν. 4555/2018(ΦΕΚ Α 133/19-7-2018) και δημοσιεύτηκε στον πίνακα ανακοινώσεων της Τοπικής Κοινότητας.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, η κ. Πρόεδρος που συγκάλεσε σε συνεδρίαση, διαπίστωσε ότι σε σύνολο πέντε (5) μελών βρέθηκαν παρόντες και απόντες οι κατωτέρω:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
1.ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΟΛΓΑ 1.ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ ΑΡΓΥΡΗ
2.ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
3.ΣΙΝΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
4.ΣΥΡΟΣ ΧΗΜΕΥΤΟΣ
Για την τήρηση των πρακτικών της συνεδρίασης, παραβρέθηκε η ορισθείσα Δημοτική υπάλληλος του Δήμου Θέρμης , Σαραφιανού Ειρήνη.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Δημοτικός σλυμβουλος κ. Σαραφιανός Χρήστος και η πολιτική μηχανικός κ. Τσολάκη Ελευθερία και ο τοπογράφος κ. Κληματζάς Αλέξανδρος
Αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία των μελών, με παρόντα μέλη τέσσερα(4) μέλη από σύνολο πέντε (5) μελών, η Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
Η Πρόεδρος εισηγούμενη το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης διάβασε στα μέλη την απόφαση που λήφθηκε στην από 21-2-2025 συνάντηση του κοινοτικού συμβουλίου με τους πολίτες για την συζήτηση προτάσεων για το ΤΠΣ Δ.Κ. Βασιλικών και επικυροποιήθηκε από όλους ομόφωνα, η οποία είναι η παρακάτω:
“Παρόντες στην δημόσια πρόσκληση για την συζήτηση και τις προτάσεις για το Τοπικό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Βασιλικών και της Λακκιάς που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή , 21-2-2025 και ώρα 19:00μ.μ. ήταν όλοι οι κοινοτικοί σύμβουλοι της Δ.Κ. Βασιλικών, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Σαραφιανός Χρήστος και κ. Καρακώττας Αστέριος , πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι, δημότες της Δ.Κ. Βασιλικών, εκπρόσωποι των φορέων Βασιλικών και Λακκιάς, καθώς και πολίτες των Βασιλικών και της Λακκιάς.
Η κ. Πρόεδρος αφού κατέθεσε στη γραμματεία έγραφο με την πρότασή της έλαβε το λόγο και είπε ότι μέσω του προγράμματος Κωνσταντίνος Δοξιάδης χρηματοδοτείται το 85% της χώρας για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Τόνισε ότι θέλει να διαβεβαιώσει πως τόσο η ίδια όσο και το Κοινοτικό Συμβούλιο της Δ.Κ. Βασιλικών ως νόμιμοι εκπρόσωποι θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους την πραγματοποίηση αυτού του πολυπόθητου έργου για την Κοινότητά μας που επιτέλους ξεκινά και η μη πραγματοποίησή του έως και σήμερα έχει στερήσει από τον τόπο μας την ανάπτυξη και την ευημερία.Συνεχίζοντας είπε στους παρόντες ότι κληθήκατε σήμερα εδώ για να ενημερωθείτε, για να σας ακούσουμε , για να συνεργαστούμε και για να παλέψουμε όλοι μαζί για την ευημερία και την ανάπτυξη της Κοινότητάς μας.
Δεν πρέπει να μείνει ούτε χιλιοστό του τόπου μας αναξιοποίητο και να γίνει νοικοκύρεμα. Κάθε μεγάλο έργο αφήνει κάποιους παραπονεμένους ή όχι ωφελούμενους, όπως θα ήθελαν, πρέπει όμως για το συγκεκριμένο έργο να αφήσουμε το εγώ και να επικεντρωθούμε στο εμείς.
Πρέπει με την νέα ευκαιρία που μας δίνεται πριν μελετήσουμε τους χάρτες να θυμηθούμε και να μελετήσουμε το παρελθόν , για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σωστά το μέλλον.
Πρέπει οι προτάσεις που θα κάνουμε να έχουν αντίκρισμα και σωστά επιχειρήματα, διότι ότι δηλώνεται στο συγκεκριμένο έργο χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία θα απορριφθεί.
Μετά η κ. Πρόεδρος είπε ότι διαβιβάστηκε στην Κοινότητα Βασιλικών το παρακάτω έγγραφο από τον κ. Δήμαρχο Θέρμης και το έθεσε ενώπιον των πολιτών και που ανέφερε τα παρακάτω:
ΘΕΜΑ: Δημόσια ανακοίνωση για την κίνηση της διαδικασίας εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Θέρμης (ΔΕ Θέρμης, Βασιλικών, Μίκρας)»
ΣΧΕΤ.: Η αριθ. πρωτ. 43576/8.11.2024 Σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του θέματος(ΑΔΑΜ: 24SYMV015762122 2024-11-13)
Σε συνέχεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, ανατέθηκε η μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Θέρμης. Η μελέτη αφορά και τις τρεις Δημοτικές Ενότητες (ΔΕ) του Δήμου, δηλαδή τις ΔΕ Θέρμης, Βασιλικών και Μίκρας, και έχει συνολική προθεσμία τριάντα έξι (36)
μηνών για την περαίωση του αντικειμένου της.
Η σύμβαση χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 (Ευρωπαϊκή Ένωση-NextGenerationEU, ΠΔΕ-ΣΑΤΑ 075 «Πολεοδομικές Μεταρρυθμίσεις»).
Αναθέτουσα Αρχή της σύμβασης είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, με βάση την απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας με αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/69553/2588/2.8.2021 (ΦΕΚ 3527 Β).
Ο Δήμος Θέρμης συμμετέχει με εκπρόσωπό του στην Επιτροπή Παρακολούθησης, Επίβλεψης και Παραλαβής της μελέτης, και θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο στην άρτια, επιστημονικά και τεχνικά, σύνταξή της, λαμβάνοντας υπόψη:
- τα σημερινά χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των περιοχών των Δημοτικών Ενοτήτων και των οικισμών, καθώς και
- τον αναπτυξιακό προγραμματισμό του Δήμου, με βάση τις Αρχές της ισόρροπης
ανάπτυξης όλων των περιοχών του, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ορθολογικής χωροταξικής οργάνωσης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συστηματική και εκτεταμένη διαβούλευση και συμμετοχή θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση προτάσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα αναβαθμίσουν το περιβάλλον, και σε εφαρμογή της περίπτωσης (ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του προεδρικού διατάγματος 90/26.7.2018 (ΦΕΚ 162 Α), με την παρούσα:
- γνωστοποιείται η κίνηση της διαδικασίας εκπόνησης της μελέτης «Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Θέρμης (ΔΕ Θέρμης, Βασιλικών, Μίκρας)», και
- καλείστε να υποβάλετε τυχόν προτάσεις, απόψεις κ.λ.π. μέχρι την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι το Τ.Π.Σ. περιλαμβάνει τρεις φάσεις, το ΓΠΣ, την πολεοδόμηση και την ρυμοτόμηση-πράξη εφαρμογής.Στην α’ φάση προτείνουμε τα όρια επέκτασης του οικισμού και τις χρήσεις γης εντός και εκτός σχεδίου του οικισμού Δ.Κ. Βασιλικών, στην β’ φάση χαράσσονται τα αγροτεμάχια εντός οικισμού με τους όρους που θα γίνουν αποδεκτοί από τις υπηρεσίας τα οικόπεδα και οι δρόμοι επί χάρτου και στη γ’ φάση χαράσσονται τα οικόπεδα και οι δρόμου επί του εδάφους.
Μετά η Πρόεδρος εξήγησε αναλυτικά στους παρόντες πόσο κρίσιμο είναι οι προτάσεις που θα γίνουν από όλους να είναι εμπεριστατωμένες, πως εκτός από τα όρια που θα πρέπει να επεκταθούν οι υφιστάμενοι οικισμοί Βασιλικών και Λακκιάς είναι πολύ σημαντικό να διατυπωθούν σωστές προτάσεις για τις χρήσεις γης όλης της Δ.Κ. Βασιλικών εντός και εκτός των οικισμών Βασιλικών και Λακκιάς.Εξήγησε ότι σήμερα θα συζητήσουμε τις προτάσεις μας που αφορούν την α’ φάση του έργου.
Μετά πήρε το λόγο ο κ. Σαραφιανός Χρήστος , ο οποίος και αυτός με τη σειρά του ανέλυσε τις προτεραιότητες του τόπου και συμφώνησε με τα λεγόμενα της Προέδρου εκτός από το να προταθούν τα όρια της επέκτασης των οικισμών.
Ο κοινοτικός σύμβουλος κ. Σινάκος Απόστολος συμφώνησε με τη σειρά του να μη μπουν όρια επέκτασης του οικισμού.
Μετά πήρε το λόγο ο κ.Καρακώττας Αστέριος , ο οποίος και αυτός με τη σειρά του ανέλυσε ότι πρέπει να αποφασίσουμε για να συνταχθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο και συμφώνησε με τα λεγόμενα της Προέδρου και του κ. Σαραφιανού Χρήστου αλλά με την προυπόθεση να μη μπουν όρια επέκτασης του οικισμού.
Μετά πήρε το λόγο η κ. Πρόεδρος και ρώτησε ότι πως είναι δυνατόν να συζητηθούν χρήσεις γης χωρίς να προτείνουμε τα όρια της επέκτασης των δύο οικισμών και να μιλάμε αόριστα. Όλοι οι παρόντες σκεπτόμενοι τελικώς συμφώνησαν με τα λεγόμενα της κ. Προέδρου.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι ότι η επέκταση των οικισμών πρέπει να είναι λελογισμένη και να περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο μέτρο.Είναι γνωστό πως σε περιοχές που δεν παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού δεν κρίνεται απαραίτητη η μεγάλη σε έκταση επέκταση ή ακόμη και καθόλου επέκταση,Αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια μπορεί να μη παρατηρείται σε Βασιλικά και Λακκιά , κανείς όμως δεν μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί πως ίσως του ότι δεν υπάρχει επέκταση είναι ο λόγος που δεν αυξάνεται ο πληθυσμός και αυτό γιατί οι ήδη υπάρχοντες οικισμοί και ιδιαίτερα στα Βασιλικά σε σχέση με τη Λακκιά έχουν κορεστεί, με αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια να μην υπάρχει διαθέσιμη κατοικία προς ενοικίαση , καθώς και διαθέσιμη γη προς ανοικοδόμηση καταλήγοντας όχι μόνο να μην θεωρούνται τα Βασιλικά και η Λακκιά ελκυστικός τόπος για κατοικία , και επιπροσθέτως ωθεί τα τέκνα του ντόπιου πληθυσμού σε αναζήτηση κατοικίας εκτός της Δ.Κ. Βασιλικών.
Εδώ θέλω να τονίσω πως ακόμη και ο οικισμός της Λακκιάς, που είναι ένας μικρός οικισμός βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλους οικισμούς, αυτόν της Ν.Ραιδεστού και των Βασιλικών και πλησίον μιας πολυσύχναστης Εθνικής οδού με προορισμό την Χαλκιδική και διαθέτει όλες τις απαραίτητες προυποθέσεις για ανάπτυξη, οικιστική και οικονομική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός των Βασιλικών, που είναι οικισμός προ του 1923 ήταν ως φαίνεται παρακάτω:
α)έτος απογραφής 1920 , 2280 κάτοικοι μαζί με τη Σουρωτή, διότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 152Α/9-7-1918 ο οικισμός Σουρωτής προσαρτάται στη κοινότητα Βασιλικών.
β) έτος απογραφής 1940 , 2783 κάτοικοι μαζί με τη Σουρωτή
γ)έτος απογραφής 1951 , 2998 κάτοικοι χωρίς τη Σουρωτή, διότι διότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 202Α/20-9-1947 ο οικισμός Σουρωτής αποσπάται από την κοινότητα Βασιλικών.
δ)έτος απογραφής 1961 , 3331 κάτοικοι
ε)έτος απογραφής 1971 , 2778 κάτοικοι
στ)έτος απογραφής 1981 , 2858 κάτοικοι
ζ) έτος απογραφής 1991 , 3332 κάτοικοι
η)έτος απογραφής 2001 , 4163 κάτοικοι μαζί με την κοινότητα Λακκιάς
θ)έτος απογραφής 2011 , 3762 κάτοικοι
ι)έτος απογραφής 2001 , 4115 κάτοικοι μαζί με την κοινότητα Λακκιάς
Να σημειωθεί εδώ ότι μετά το 2008 ξεκίνησε μία μεγάλη ζήτηση επερχόμενων οικοπέδων και αγροτεμαχίων από πολίτες-αγοραστές προερχόμενους κυρίως από τη Θεσσαλονίκη μετά την έναρξη διαδικασιών Γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού με τότε διοίκηση του πρώην Δήμου Βασιλικών, καθώς έδειξαν και μεγάλο ενδιαφέρον εργολάβοι για αγορά επερχόμενων οικοπέδων μετά το νέο ΓΠΣ και άρχισαν να πραγματοποιούνται αντιπαροχές, κάτι που σταμάτησε ξαφνικά λόγω της διακοπής του έργου αυτού το 2011.
Εκτός της έλλειψης κατοικιών, η περιοχή μας δεν προυποθέτει και προορισμό για επενδύσεις που αφορούν επιχειρήσεις ,διότι δεν είναι σαφές και αποτυπωμένο τι μπορείς να κάνεις και που μπορείς να το κάνεις , διότι δεν υπάρχουν καθορισμένες χρήσεις γης, παρατηρείται όμως και το φαινόμενο στο ήδη υφιστάμενο οικισμό πολλές από τις καθορισμένες χρήσεις γης να είναι λανθασμένες.
Επίσης βάσει τον αποτυπωμένο χάρτη του ΦΕΚ 863/27-11-1991 τεύχος Δ’ ΓΠΣ των Βασιλικών(η λεγόμενη κιθάρα) , που αποτυπώνει τα 600 στρέμματα του προυφιστάμενου οικισμού που έχει εκδοθεί το 115/τεύχος Δ’/21-4-1973 ΦΕΚ και των 600 στρεμμάτων της δοθείσας επέκτασης βάση αυτού, που παρέμεινε σε αυτή τη φάση και δεν προχώρησε στην πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής, είναι και πέραν του ορίου αυτού όλα δομημένα και χωρίς περιθώριο άλλου συντελεστή δόμησης και κάλυψης.
Βάσει του συγκεκριμένου διατάγματος υπάρχουν σοβαρά λάθη αποτύπωσης του οικισμού τα οποία πρέπει να θεραπευτούν με σχέδιο αποτύπωση σε συνδυασμό με το κτηματολόγιο για να δούμε το μέγεθος του λάθους με αντικειμενικό στόχο τη θεραπεία του , δηλαδή να συμπεριληφθούν συγκεκριμένα η περιοχή Νησί-Νεόχτιστα και άλλα που ενώ ανεγέρθηκαν κατοικίες με βεβαιώσεις προέδρων, δημάρχων ουσιαστικά είναι παράνομες και ίσως δημιουργηθούν προβλήματα στους ιδιοκτήτες.
Όσον αφορά για την απορία της κοινοτικής συμβούλου κ. Καραμανώλη και την ερώτησή της προς τον κ. Σαραφιανό γιατί υπάρχουν αναρτημένοι οι παράνομοι χάρτες Β1 φάσης που μας οδήγησαν στα δικαστήρια , η πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η παρουσίαση εκ μέρους του Δήμου Θέρμης καθώς και η ανάρτηση στο διαδίκτυο έγινε με αυτούς τους χάρτες.Επίσης ξεκαθάρισε πως δεν σημαίνει πως μας βρίσκουν σύμφωνους τα προτεινόμενα όρια επέκτασης των συγκεκριμένων χαρτών , μας βρίσκει όμως σύμφωνους και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για εμάς, εφόσον η αποτύπωση γης είναι ακριβής.
Σήμερα λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και βάσει των αναγκών που καθημερινά εντοπίζουμε, δηλαδή που υπάρχουν πολλά κτίσματα και τάσεις για επέκταση του οικισμού, ο πρόσφατος αναδασμός που ολοκληρώθηκε το 2020 και παραδόθηκαν οι τίτλοι των ιδιοκτησιών το 2022, αρχαιολογικοί-ιστορικοί τόποι και δασικοί χώροι, ρέματα, περιοχές προστασίας της φύσης περιοχές γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, αγροτική γη, κτηματολόγιο προτείνω καταρχήν :
α. Για επέκταση του οικισμού των Βασιλικών περιμετρικά του οικισμού και με τεκμηριωμένη άποψη όπως παρακάτω:
1.Ανατολικά Οδός 9ης Ιουνίου, από το όριο του προυφιστάμενου οικισμού ιδιοκτησία κ. Γραμμένου Ηλία έως και το φυσικό όριο του ρέματος Νερούγιας δεξιά όλες οι ιδιοκτησίες, που καταλήγουν από τον αγροτικό δρόμο ευθεία έως και στο ύψος της ιδιοκτησίας Σαράντου Σκαρλάτου συμπεριλαμβανομένης αυτής και καταλήγει στην οδό Κύρκου Λεωνίδα στο ύψος ιδιοκτησίας Γεωργίου Γραμμένου συμπεριλαμβανομένης μόνο της οικίας αυτού.
Συνεχίζοντας βόρεια έως και την οδό Αγίου Ιωάννου(Ξηρολάκι) έως και το ύψος της ιδιοκτησίας Λογοθέτη Νικόλαου συμπεριλαμβανομένης αυτής.
Συνεχίζοντας βόρεια στην ιδιοκτησία Δουμπάρατζη Μαυρουδή συμπεριλαμβανομένης αυτής, συνεχίζοντας νότια στην ιδιοκτησία Αναγνώστου Σόνιας συμπεριλαμβανομένης αυτής με κατάληξη στην οδό Εξωκλησίου Αγίου Ιωάννου ,όπου ενοπίζονται τα όρια του προυφιστάμενου οικισμού οικία Καρπούζη, το νέο προτεινόμενο όριο προσδιορίζεται στο ύψος που βρίσκεται η ιδιοκτησία Μαυρουδή Απόστολου συμπεριλαμβανομένης αυτής.
Συνεχίζοντας δυτικά στην ιδιοκτησία Αλωπούδη -Καρακώττα Πηνελόπη συμπεριλαμβανομένης αυτής ,δυτικά στην ευθεία καταλήγοντας στην οδό Αγγέλων με όριο την ιδιοκτησία Αλωπούδη Κωνσταντίνου συμπεριλαμβανομένης αυτής.
Συνεχίζοντας δυτικά με όριο την οδό Λαζάρου από το ύψος της οικίας Πανταζή Ειρήνης και συμπεριλαμβανομένων όλων των ιδιοκτησιών που βρίσκονται δεξιά της οδού καταλήγοντας νότια στην ιδιοκτησία Γκινούδη Παναγιώτη μη συμπεριλαμβανομένης αυτής με φυσικό όριο το ρέμα Μπιαδούδι που καταλήγει στην αγροτική οδό με τέλος την Επαρχιακή οδό Βασιλικών- Σουρωτής .
Συνεχίζοντας στην ευθεία πριν το ύψος του Γυμνασίου Βασιλικών με όριο την ιδιοκτησία Φαρδή Δημητρίου συμπεριλαμβανομένης αυτής συνεχίζοντας περιμετρικά του Γυμνασίου Βασιλικών και του ΓΕΛ Βασιλικών μη συμπεριλαμβανομένων αυτών συνεχίζοντας βόρεια στην αγροτική οδό με κατάληξη στον Ανθεμούντα με συνέχεια της αγροτικής οδού δεξιά οδού η οποία καταλήγει στο τέλος της οδού Ανδρέα Παπανδρέου και με όριο την οδό Ανδρέα Παπανδρέου έως και την αρχή αυτής να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες δεξιά της οδού.
Συνεχίζοντας βόρεια με όριο την αρχή έως και το τέλος της οδού Ανδρέα Παπανδρέου αριστερά και δεξιά με φυσικό όριο τον ποταμό Ανθεμούντα να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες από το σημείο της ιρλανδικής διάβασης έως το όριο της επαρχιακής οδού Βασιλικών – Ν. Ρυσίου, σημείο παλαιών κοιμητηρίων Βασιλικών.
Συνεχίζοντας νότια με όριο την οδό Ανθεμούντος από την αρχή αυτής έως και το τέλος της και συνεχίζοντας βόρεια στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου στο σημείο που εφάπτονται συνεχίζουμε βόρεια έως και το σημείο που εφάπτεται με την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου στο ύψος των πρώην Σφαγείων , συνεχίζοντας ανατολικά με όριο την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου κατά μήκος της Εθνικής οδού έως το σημείο που εφάπτεται με την Επαρχιακή οδό Βασιλικών -Ν. Ρυσσίου, οδός Φώφης Πατίκα , κύρια είσοδος των Βασιλικών και συνεχίζοντας με όριο την αρχή της οδού Φώφης Πατίκα έως και το σημείο που εφάπτεται με την οδό Ανθεμούντος .Να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες εντός των ορίων που προαναφέρθηκαν.
Συνεχίζοντας με όριο την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου και φυσικό όριο το ρέμα Κιούγκι στο ύψος του Δημοτικού γηπέδου Βασιλικών και συνεχίζοντας βόρεια κατά μήκος του ρέματος έως και το ύψος της ιρλανδικής διάβασης επί της οδού Λιβαδίου συνεχίζοντας ανατολικά με όριο την αγροτική οδό Βασιλικών -Λιβαδίου έως το σημείο που εφάπτεται με την οδό Προφήτη Ηλία και με όριο την Προφήτη Ηλία με κατεύθυνση νότια έως το σημείο που εφάπτεται με την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου και με όριο την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου με κατεύθυνση δυτικά ως το ύψος του ρέματος Κιούγκι παραπλεύρως του Δημοτικού γηπέδου Βασιλικών. Να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες εντός των ορίων που προαναφέρθηκαν.
Συνεχίζοντας από την αρχή της οδού Προφήτη Ηλία με όριο την ιδιοκτησία Γκαζέπη Χρήστου συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας αυτής και όριο την οδό Προφήτη Ηλία με κατεύθυνση βόρεια έως και το ύψος της ιδιοκτησίας ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ συμπεριλαμβανομένης αυτής συνεχίζοντας ανατολικά και δεξιά στην αγροτική οδό που η αρχή της εφάπτεται με την την οδό Προφήτη Ηλία και καταλήγει νότια στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου με όριο την ιδιοκτησία Γαλανόπουλου Χρήστου συμπεριλαμβανομένης αυτής συνεχίζοντας με όριο την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου κατά μήκος αυτής δυτικά καταλήγοντας στην αρχή της οδού Προφήτη Ηλία (ιδιοκτησία Γκαζέπη Χρήστου ).
Συνεχίζοντας ανατολικά με όριο την αρχή της οδού Φώφης Πατίκα , στο της ύψος ιδιοκτησίας Καλογιάννη συμπεριλαμβανομένης αυτής συνεχίζοντας ανατολικά με όριο την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου κατά μήκος της οδού έως το σημείο που εφάπτεται με την οδό Αγίας Αναστασίας και συνεχίζοντας νότια κατά μήκος αυτής με όριο την οδό Αγίας Αναστασίας και την ιδιοκτησία Γραμμενά Νικόλαου συμπεριλαμβανομένης αυτής έως και το σημείο που εφάπτεται με την οδό Ανθεμούντος και τα όρια του προυφιστάμενου οικισμού, συνεχίζοντας δυτικά από το όριο του του προυφιστάμενου οικισμού, συνεχίζοντας βόρεια επί της Φώφης Πατίκα κατά μήκος της οδού έως και το τέλος αυτής στο σημείο που εφάπτεται με την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου (ιδιοκτησία (Καλογιάννη).Να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες εντός των ορίων που προαναφέρθηκαν.
Συνεχίζοντας ανατολικά από την ιρλανδική διάβαση του Ανθεμούντα στο ύψος της Αγίας Αναστασίας με φυσικό όριο τον ποταμό Ανθεμούντα συνεχίζοντας ανατολικά κατά μήκος του ποταμού έως το ύψος της ιδιοκτησίας Κούσα Επαμεινώντα και συνεχίζοντας νότια συμπεριλαμβανομένης αυτής, συνεχίζοντας νότια με φυσικό όριο το ρέμα της Νερούγιας και δυτικά ως το σημείο που εφάπτεται με την αγροτική οδό παραπλεύρως του Ανθεμούντα .Να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες εντός των ορίων που προαναφέρθηκαν.
Συνεχίζοντας ανατολικά με φυσικό όριο το ρέμα της Νερούγιας με όριο την ιδιοκτησία Παπαδημητρίου συμπεριλαμβανομένης αυτής συνεχίζοντας ανατολικά ως το σημείο που συναντάται με την οδό 9ης Ιουνίου στο γεφυράκι πριν την αγροτική οδό Βασιλικών -Γαλαρινού συνεχίζοντας δυτικά έως τα όρια του προυφιστάμενου οικισμού επί της 9ης Ιουνίου συνεχίζοντας βόρεια έως και το φυσικό όριο του ρέματος Νερούγιας στο σημείο που εφάπτεται με την αγροτική οδό παραπλέυρως του Ανθεμούντα.Να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες εντός των ορίων που προαναφέρθηκαν.
Για όλες τις περιοχές που αναφέρονται στην παραπάνω πρόταση για επέκταση του οικισμού των Βασιλικών ως χρήση γης προτείνεται και κρίνεται απαραίτητη η γενική κατοικία .
Επίσης προτείνεται επέκταση του υπάρχοντος πολεοδομικού κέντρου εφόσον έχουν εντοπιστεί προβλήματα αδειοδοτήσεων καταστήματων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο εξαιτίας των υπαρχουσών χρήσεων γης.
Προτείνεται με χρήση γης ως πολεοδομικά κέντρα οι παρακάτω οδοί:
1.Πλατεία Χάνια , όλη η οδός ευεργέτιδος Φώφης Πατίκα
2. Πλατεία Χάνια η Οδός Αγίας Αναστασίας έως και το ύψος του κτιρίου του ΟΤΕ
3.Πλατεία Χάνια η οδός Ανθεμούντος έως την αρχή της οδού προέκταση Αγίας Αναστασίας
4.Πλατεία Δημαρχείου η οδός εξωκλησίου Ιωάννη έως το ύψος οδού Απόλλωνος
5.Πλατεία Δημαρχείου η οδός 9ης Ιουνίου έως το ύψος Αγίου Ιωάννου
6.Πλατεία Δημαρχείου όλη η οδός Αναπαύσεως έως το ύψος της οδού Ανδρέα Παπανδρέου, όλη η οδός Ανδρέα Παπανδρέου έως και το ύψος της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου
Χρήζει άμεσης ανάγκης η δημιουργία των δύο Αντιπλημμυρικών τάφρων που θα προφυλάσσουν τον οικισμό των Βασιλικών, ο οποίος πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα σε κάθε έντονη βροχόπτωση τα λεγόμενα τόξα, περιοχή Αη Γιάννη , από Νερούγια έως Ανθεμούντα και περιοχή Φράγματος, από Κιούγκι έως Ανθεμούντα, τα οποία είναι αποτυπωμένα στους δύο ολοκληρωμένους Αναδασμούς.
Να χαρακτηριστούν οι δρόμοι οι οποίοι βρίσκονται εκτός του προυφιστάμενου οικισμού και δεν έχουν χαρακτηριστεί στο κτηματολόγιο.
Επέκταση ασφαλτοστρώσεων σε οδούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως αγροτικοί και βρίσκονται εκτός του προυφιστάμενου οικισμού , αλλά με την πάροδο του χρόνου έχουν όμως αναπτυχθεί επί αυτών κατοικίες καθώς και όλων των οδών που αναφέρονται εντός των ορίων της προτεινόμενης επέκτασης.
Σε όλες τις προτεινόμενες περιοχές της επέκτασης πρέπει να να υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης καθώς και ο απαραίτητος δημοτικός φωτισμός.
Στους κοινόχρηστους χώρους που θα δημιουργηθούν από την εισφορά σε γη προτείνεται η δημιουργία μονάδων υγείας,χώροι φιλοξενίας τρίτης ηλικίας, χώροι εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων , χώροι πολιτισμού, παιδικές χαρές, χώρων πρασίνου και χώρων πάρκινγκ.
Β. Για επέκταση του οικισμού της Λακκιάς όπως παρακάτω:
Από την είσοδο της Λακκιάς από την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου και αριστερά με φυσικό όριο το ρέμα Πηγαδάκι και βόρεια έως το όριο του υφιστάμενου οικισμού, θέση κοιμητηρίων συνεχίζοντας στην ευθεία ανατολικά έως και το φυσικό όριο του ρέματος Μεγάλο Πηγάδι συνεχίζοντας νότια καταλήγοντας στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης Πολυγύρου και με όριο την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης Πολυγύρου συνεχίζοντας δυτικά καταλήγουμε στα δεξιά της εισόδου της Λακκιάς. Να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται εκτός των ορίων του προυφιστάμενου οικισμού και εντός των ορίων που προαναφέρθηκαν .
Η χρήση γης που προτείνουμε για την επέκταση Λακκιάς είναι η γενική κατοικία.
Στους κοινόχρηστους χώρους που θα δημιουργηθούν από την εισφορά σε γη προτείνεται η δημιουργία μονάδων υγείας, χώροι εκπαίδευσης , χώρων πολιτισμού,παιδικές χαρές, χώρων πρασίνου και χώρων πάρκινγκ.
Σε όλες τις προτεινόμενες περιοχές της επέκτασης πρέπει να να υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης καθώς και ο απαραίτητος δημοτικός φωτισμός.
Επίσης προτείνουμε επέκταση του πολεοδομικού κέντρου Λακκιάς στις παρακάτω οδούς:
1.Οδός Χαριλάου Τρικούπη από το κέντρο της πλατείας έως το ύψος του
Δημοτικού Γηπέδου
2.Οδός Παπανικολή
3.Οδός Μητροπολίτη Ζήλωνος Ευθυμίου
4.Πλατεία Ρόδων
5.Οδός Αγίας Παρασκευής από το κέντρο της πλατείας έως και το ύψος της οδού Μπουμπουλίνας.
Συλλογικά συζητώντας όλοι μαζί πρότειναν επιρόσθετα για τα Βασιλικά τα παρακάτω:
Έργα
Απαιτείται να γίνει διευθέτηση όλων των ρεμάτων τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων που προτάθηκαν για επέκταση οικισμού και ιδιαιτέρως των Ανθεμούντας, Νερούγια, Ρουμάνι , Ξερολάκι, του ρέματος Μπιαδούδι, του ρέματος Γεράνι, του ρέματος Κιούγκι με ΚΑΕΚ 19024ΕΚ00660 και ΚΑΕΚ 19024ΕΚ00696.
Διευθέτηση της ιρλανδικής διάβασης του Ανθεμούντα και κατασκευή τεχνικών έργων σε αυτή στο σημείο των πρώην Σφαγείων.
Χρήζει άμεσης ανάγκης η δημιουργία των δύο Αντιπλημμυρικών τάφρων που θα προφυλάσσουν τον οικισμό των Βασιλικών, ο οποίος πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα σε κάθε έντονη βροχόπτωση τα λεγόμενα τόξα, περιοχή Αη Γιάννη , από Νερούγια έως Ανθεμούντα και περιοχή Φράγματος, από Κιούγκι έως Ανθεμούντα, τα οποία είναι αποτυπωμένα στους δύο ολοκληρωμένους Αναδασμούς.
Να χαρακτηριστούν οι δρόμοι οι οποίοι βρίσκονται εκτός του προυφιστάμενου οικισμού και δεν έχουν χαρακτηριστεί στο κτηματολόγιο.
Επέκταση ασφαλτοστρώσεων σε οδούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως αγροτικοί και βρίσκονται εκτός του προυφιστάμενου οικισμού , αλλά με την πάροδο του χρόνου έχουν όμως αναπτυχθεί επί αυτών κατοικίες καθώς και όλων των οδών που αναφέρονται εντός των ορίων της προτεινόμενης επέκτασης.
Σε όλες τις προτεινόμενες περιοχές της επέκτασης πρέπει να να υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης καθώς και ο απαραίτητος δημοτικός φωτισμός.
Επίσης προτείνουμε μικρά φράγματα συλλογής υδάτων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αντιμετώπιση της έντονης λειψιδρίας και για αντιπλημμυρική προστασία.
Στους κοινόχρηστους χώρους που θα δημιουργηθούν από την εισφορά σε γη προτείνεται η δημιουργία μονάδων υγείας,χώροι φιλοξενίας τρίτης ηλικίας, χώροι εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων , χώροι πολιτισμού, παιδικές χαρές, χώρων πρασίνου και χώρων πάρκινγκ.
Επέκταση υφιστάμενων κοιμητηρίων.
Πρόνοια για πυρόσβεση.
Έρευνα και εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου Ανθεμούντα.
Αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών των Λουτρών που βρίσκονται εντός των ορίων ΔΚ Βασιλικών.
Αποκατάσταση Δημοτικών κτιρίων για πλήρη αξιοποίησή τους όπως το κτίριο της Ευεργέτιδος Φώφης Πατίκα , την Δημοτική αποθήκη σιτηρών και το πρώην Γυμνάσιο Βασιλικών.
Προβολή του ιστορικού θρησκευτικού μνημείου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, προβολή και αξιοποίηση με τεχνικές παρεμβάσεις και υποδομές ,ώστε να αποτελούν πόλο έλξης επισκεψιμότητας για την κοινότητά μας του ιστορικού Αρχαιολογικού χώρου Πισσιώνας και του Ιστορικού θρησκευτικού χώρου εξωκλησίου Αγίας Παρασκευής και εξωκλησίου Μεταμορφώσεως.
Ανάδειξη και δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών με προορισμό τη Σπηλιά του Δράκου στην
περιοχή εξωκλησίου Αγίου Ιωάννη, μία περιοχή που ήδη είναι επισκέψιμη και προσδιορισμένη στους κύκλους των περιπατητών και ποδηλατών ως περιοχή απείρου φυσικού κάλους.
Xρήσεις γης εκτός σχεδίου περιοχές ΔΚ Βασιλικών
Στο σύνολο της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών στις εκτάσεις που δεν έχουν προταθεί εντός της πρότασης ένταξης στο ΤΠΣ και βρίσκονται εκτός σχεδίου του οικισμού Βασιλικών και Λακκιάς προτείνεται ο χαρακτηρισμός των περιοχών σε αγροτική χρήση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει εγκαταστάσεις γεωργικών , δασικών , κτηνοτροφικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων , ανάπτυξη μεταποίησης προιόντων αγροτικού και κτηνοτροφικού πρωτογενούς τομέα ,κοινωφελής υποδομές και εγκαταστάσεις διαδημοτικού συμφέροντος(κοινωφελή δίκτυα, εγκαταστάσεις μαζικής μεταφοράς), αθλητικές εγκαταστάσεις(γήπεδα γκολφ, γήπεδα τοξοβολίας, ιππικοί όμιλοι κλπ)), επαγγελματικές σχολές σχετικές με τον πρωτογενή τομέα, κάμπιγκ(ξενώνες, εστιατόρια ), πυροσβεστικοί σταθμοί, κατοικία μέγιστης δόμησης 200 τ.μ. χωρίς να περιορίζεται στους κατ’ επάγγελμα αγρότες εγγεγραμμένων στο μητρώο αγροτών , γεωργικές αποθήκες και κάθε είδους υποστηρικτικής εγκατάστασης για την στέγαση του πρωτογενούς τομέα.
Στις ως άνω περιοχές να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις απόλυτης προστασίας των οριοθετημένων ρεμάτων , καθώς επίσης να επιδειχθεί η απαραίτητη μέριμνα για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
.
Εξαιρούνται από τα ανωτέρω :
α. Η περιοχή του Φράγματος Βασιλικών και αριστερά και δεξιά της περιοχής Αγίου Ιωάννη που προτείνεται χρήση γης η Ανάπτυξη Αναψυχής και Τουρισμού.
β. Η περιοχή με φυσικό όριο του ρέματος Μεγάλο Πηγάδι Λακκιάς-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης Πολυγύρου έως το φυσικό όριο Ντροπαλιάς Λάκκο Βασιλικών που προτείνεται χρήση γης βιοτεχνικής χαμηλής και μέσης όχλησης.
γ. Η περιοχή (Λάναρι) από φυσικό όριο Μικρό Πηγάδι Λακκιάς -Εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου μέχρι τα Λουτρά έως το όριο της ΔΚ Βασιλικών με χρήση γης σε Οικιστική Ανάπτυξη , περιοχή που ενδείκνυται για οικιστική ανάπτυξη , εφόσον ήδη στη περιοχή μεγάλη έκταση καταλαμβάνεται από ιδιοκτησίες τριών οικισμών με πρόθεση την ανοικοδόμηση.
δ. Βόρεια του οικισμού περιοχή Μύτη έως και περιοχή Καμηλοράχη στα όρια της κοινότητάς μας που συνορεύουν με την ΔΚ Αγίου Αντωνίου προτείνεται ο χαρακτηρισμός της περιοχής σε περιοχή Natura-Βιοποικιλότητας.
Η πρόεδρος είπε ότι παραπάνω πρόταση έχει ως μοναδικό της γνώμονα την ανάπτυξη και την ευημερία της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών και σκοπό έχει τη διακοπή του μαρασμού της άλλοτε υπό μεγάλης ανάπτυξης , οικοδόμησης, επιχειρήσεων , στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών, τραπεζών , τόπου επιλογής για πρώτη κατοικία, μαρασμός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ΓΠΣ και επέκτασης, δεδομένου ότι ο υφιστάμενος οικισμός έχει ήδη κορεστεί.
Τα μέλη λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Προέδρου, την από 21-2-2025 δημόσια συζήση για το ΤΠΣ των Βασιλικών μετά από διαλογική συζήτηση ψηφίζουν ως εξής:
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ
Εισηγούνται λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ;
Α. Βάσει τον αποτυπωμένο χάρτη του ΦΕΚ 863/27-11-1991 τεύχος Δ’ ΓΠΣ των Βασιλικών (η λεγόμενη κιθάρα) , που αποτυπώνει τα 600 στρέμματα του προυφιστάμενου οικισμού που έχει εκδοθεί το 115/τεύχος Δ’/21-4-1973 ΦΕΚ και των 600 στρεμμάτων της δοθείσας επέκτασης βάση αυτού, που παρέμεινε σε αυτή τη φάση και δεν προχώρησε στην πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής, είναι και πέραν του ορίου αυτού όλα δομημένα και χωρίς περιθώριο άλλου συντελεστή δόμησης και κάλυψης και βάσει του συγκεκριμένου διατάγματος υπάρχουν σοβαρά λάθη αποτύπωσης του οικισμού τα οποία πρέπει να θεραπευτούν με σχέδιο αποτύπωση σε συνδυασμό με το κτηματολόγιο για να δούμε το μέγεθος του λάθους με αντικειμενικό στόχο τη θεραπεία του , δηλαδή να συμπεριληφθούν συγκεκριμένα η περιοχή Νησί-Νεόχτιστα και άλλα, που ενώ ανεγέρθηκαν κατοικίες με βεβαιώσεις προέδρων, δημάρχων ουσιαστικά είναι παράνομες και ίσως δημιουργηθούν προβλήματα στους ιδιοκτήτες.
Β. Επέκταση του οικισμού των Βασιλικών περιμετρικά του οικισμού όπως παρακάτω:
1.Ανατολικά Οδός 9ης Ιουνίου, από το όριο του προυφιστάμενου οικισμού ιδιοκτησία κ. Γραμμένου Ηλία έως και το φυσικό όριο του ρέματος Νερούγιας δεξιά όλες οι ιδιοκτησίες, που καταλήγουν από τον αγροτικό δρόμο ευθεία έως και στο ύψος της ιδιοκτησίας Σαράντου Σκαρλάτου συμπεριλαμβανομένης αυτής και καταλήγει στην οδό Κύρκου Λεωνίδα στο ύψος ιδιοκτησίας Γεωργίου Γραμμένου συμπεριλαμβανομένης μόνο της οικίας αυτού.
Συνεχίζοντας βόρεια έως και την οδό Αγίου Ιωάννου(Ξηρολάκι) έως και το ύψος της ιδιοκτησίας Λογοθέτη Νικόλαου συμπεριλαμβανομένης αυτής.
Συνεχίζοντας βόρεια στην ιδιοκτησία Δουμπάρατζη Μαυρουδή συμπεριλαμβανομένης αυτής, συνεχίζοντας νότια στην ιδιοκτησία Αναγνώστου Σόνιας συμπεριλαμβανομένης αυτής με κατάληξη στην οδό Εξωκλησίου Αγίου Ιωάννου ,όπου ενοπίζονται τα όρια του προυφιστάμενου οικισμού οικία Καρπούζη, το νέο προτεινόμενο όριο προσδιορίζεται στο ύψος που βρίσκεται η ιδιοκτησία Μαυρουδή Απόστολου συμπεριλαμβανομένης αυτής.
Συνεχίζοντας δυτικά στην ιδιοκτησία Αλωπούδη -Καρακώττα Πηνελόπη συμπεριλαμβανομένης αυτής ,δυτικά στην ευθεία καταλήγοντας στην οδό Αγγέλων με όριο την ιδιοκτησία Αλωπούδη Κωνσταντίνου συμπεριλαμβανομένης αυτής.
Συνεχίζοντας δυτικά με όριο την οδό Λαζάρου από το ύψος της οικίας Πανταζή Ειρήνης και συμπεριλαμβανομένων όλων των ιδιοκτησιών που βρίσκονται δεξιά της οδού καταλήγοντας νότια στην ιδιοκτησία Γκινούδη Παναγιώτη μη συμπεριλαμβανομένης αυτής με φυσικό όριο το ρέμα Μπιαδούδι που καταλήγει στην αγροτική οδό με τέλος την Επαρχιακή οδό Βασιλικών- Σουρωτής .
Συνεχίζοντας στην ευθεία πριν το ύψος του Γυμνασίου Βασιλικών με όριο την ιδιοκτησία Φαρδή Δημητρίου συμπεριλαμβανομένης αυτής συνεχίζοντας περιμετρικά του Γυμνασίου Βασιλικών και του ΓΕΛ Βασιλικών μη συμπεριλαμβανομένων αυτών συνεχίζοντας βόρεια στην αγροτική οδό με κατάληξη στον Ανθεμούντα με συνέχεια της αγροτικής οδού δεξιά οδού η οποία καταλήγει στο τέλος της οδού Ανδρέα Παπανδρέου και με όριο την οδό Ανδρέα Παπανδρέου έως και την αρχή αυτής να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες δεξιά της οδού.
Συνεχίζοντας βόρεια με όριο την αρχή έως και το τέλος της οδού Ανδρέα Παπανδρέου αριστερά και δεξιά με φυσικό όριο τον ποταμό Ανθεμούντα να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες από το σημείο της ιρλανδικής διάβασης έως το όριο της επαρχιακής οδού Βασιλικών – Ν. Ρυσίου, σημείο παλαιών κοιμητηρίων Βασιλικών.
Συνεχίζοντας νότια με όριο την οδό Ανθεμούντος από την αρχή αυτής έως και το τέλος της και συνεχίζοντας βόρεια στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου στο σημείο που εφάπτονται συνεχίζουμε βόρεια έως και το σημείο που εφάπτεται με την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου στο ύψος των πρώην Σφαγείων , συνεχίζοντας ανατολικά με όριο την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου κατά μήκος της Εθνικής οδού έως το σημείο που εφάπτεται με την Επαρχιακή οδό Βασιλικών -Ν. Ρυσσίου, οδός Φώφης Πατίκα , κύρια είσοδος των Βασιλικών και συνεχίζοντας με όριο την αρχή της οδού Φώφης Πατίκα έως και το σημείο που εφάπτεται με την οδό Ανθεμούντος .Να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες εντός των ορίων που προαναφέρθηκαν.
Συνεχίζοντας με όριο την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου και φυσικό όριο το ρέμα Κιούγκι στο ύψος του Δημοτικού γηπέδου Βασιλικών και συνεχίζοντας βόρεια κατά μήκος του ρέματος έως και το ύψος της ιρλανδικής διάβασης επί της οδού Λιβαδίου συνεχίζοντας ανατολικά με όριο την αγροτική οδό Βασιλικών -Λιβαδίου έως το σημείο που εφάπτεται με την οδό Προφήτη Ηλία και με όριο την Προφήτη Ηλία με κατεύθυνση νότια έως το σημείο που εφάπτεται με την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου και με όριο την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου με κατεύθυνση δυτικά ως το ύψος του ρέματος Κιούγκι παραπλεύρως του Δημοτικού γηπέδου Βασιλικών. Να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες εντός των ορίων που προαναφέρθηκαν.
Συνεχίζοντας από την αρχή της οδού Προφήτη Ηλία με όριο την ιδιοκτησία Γκαζέπη Χρήστου συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας αυτής και όριο την οδό Προφήτη Ηλία με κατεύθυνση βόρεια έως και το ύψος της ιδιοκτησίας ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ συμπεριλαμβανομένης αυτής συνεχίζοντας ανατολικά και δεξιά στην αγροτική οδό που η αρχή της εφάπτεται με την την οδό Προφήτη Ηλία και καταλήγει νότια στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου με όριο την ιδιοκτησία Γαλανόπουλου Χρήστου συμπεριλαμβανομένης αυτής συνεχίζοντας με όριο την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου κατά μήκος αυτής δυτικά καταλήγοντας στην αρχή της οδού Προφήτη Ηλία (ιδιοκτησία Γκαζέπη Χρήστου ).
Συνεχίζοντας ανατολικά με όριο την αρχή της οδού Φώφης Πατίκα , στο της ύψος ιδιοκτησίας Καλογιάννη συμπεριλαμβανομένης αυτής συνεχίζοντας ανατολικά με όριο την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου κατά μήκος της οδού έως το σημείο που εφάπτεται με την οδό Αγίας Αναστασίας και συνεχίζοντας νότια κατά μήκος αυτής με όριο την οδό Αγίας Αναστασίας και την ιδιοκτησία Γραμμενά Νικόλαου συμπεριλαμβανομένης αυτής έως και το σημείο που εφάπτεται με την οδό Ανθεμούντος και τα όρια του προυφιστάμενου οικισμού, συνεχίζοντας δυτικά από το όριο του του προυφιστάμενου οικισμού, συνεχίζοντας βόρεια επί της Φώφης Πατίκα κατά μήκος της οδού έως και το τέλος αυτής στο σημείο που εφάπτεται με την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου (ιδιοκτησία (Καλογιάννη).Να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες εντός των ορίων που προαναφέρθηκαν.
Συνεχίζοντας ανατολικά από την ιρλανδική διάβαση του Ανθεμούντα στο ύψος της Αγίας Αναστασίας με φυσικό όριο τον ποταμό Ανθεμούντα συνεχίζοντας ανατολικά κατά μήκος του ποταμού έως το ύψος της ιδιοκτησίας Κούσα Επαμεινώντα και συνεχίζοντας νότια συμπεριλαμβανομένης αυτής, συνεχίζοντας νότια με φυσικό όριο το ρέμα της Νερούγιας και δυτικά ως το σημείο που εφάπτεται με την αγροτική οδό παραπλεύρως του Ανθεμούντα .Να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες εντός των ορίων που προαναφέρθηκαν.
Συνεχίζοντας ανατολικά με φυσικό όριο το ρέμα της Νερούγιας με όριο την ιδιοκτησία Παπαδημητρίου συμπεριλαμβανομένης αυτής συνεχίζοντας ανατολικά ως το σημείο που συναντάται με την οδό 9ης Ιουνίου στο γεφυράκι πριν την αγροτική οδό Βασιλικών -Γαλαρινού συνεχίζοντας δυτικά έως τα όρια του προυφιστάμενου οικισμού επί της 9ης Ιουνίου συνεχίζοντας βόρεια έως και το φυσικό όριο του ρέματος Νερούγιας στο σημείο που εφάπτεται με την αγροτική οδό παραπλέυρως του Ανθεμούντα.Να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες εντός των ορίων που προαναφέρθηκαν.
Για όλες τις περιοχές που αναφέρονται στην παραπάνω πρόταση για επέκταση του οικισμού των Βασιλικών ως χρήση γης προτείνεται και κρίνεται απαραίτητη η γενική κατοικία .
Επίσης προτείνεται επέκταση του υπάρχοντος πολεοδομικού κέντρου εφόσον έχουν εντοπιστεί προβλήματα αδειοδοτήσεων καταστήματων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο εξαιτίας των υπαρχουσών χρήσεων γης.
Προτείνεται με χρήση γης ως πολεοδομικά κέντρα οι παρακάτω οδοί:
1.Πλατεία Χάνια , όλη η οδός ευεργέτιδος Φώφης Πατίκα
2. Πλατεία Χάνια η Οδός Αγίας Αναστασίας έως και το ύψος του κτιρίου του ΟΤΕ
3.Πλατεία Χάνια η οδός Ανθεμούντος έως την αρχή της οδού προέκταση Αγίας Αναστασίας
4.Πλατεία Δημαρχείου η οδός εξωκλησίου Ιωάννη έως το ύψος οδού Απόλλωνος
5.Πλατεία Δημαρχείου η οδός 9ης Ιουνίου έως το ύψος Αγίου Ιωάννου
6.Πλατεία Δημαρχείου όλη η οδός Αναπαύσεως έως το ύψος της οδού Ανδρέα Παπανδρέου, όλη η οδός Ανδρέα Παπανδρέου έως και το ύψος της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης -Πολυγύρου
Γ.Έργα στον οικισμό των Βασιλικών
Απαιτείται να γίνει διευθέτηση όλων των ρεμάτων τα οποία βρίσκονται εντός των ορίων που προτάθηκαν για επέκταση οικισμού και ιδιαιτέρως των Ανθεμούντας, Νερούγια, Ρουμάνι , Ξερολάκι, του ρέματος Μπιαδούδι, του ρέματος Γεράνι, του ρέματος Κιούγκι με ΚΑΕΚ 19024ΕΚ00660 και ΚΑΕΚ 19024ΕΚ00696.
Διευθέτηση της ιρλανδικής διάβασης του Ανθεμούντα και κατασκευή τεχνικών έργων σε αυτή στο σημείο των πρώην Σφαγείων.
Χρήζει άμεσης ανάγκης η δημιουργία των δύο Αντιπλημμυρικών τάφρων που θα προφυλάσσουν τον οικισμό των Βασιλικών, ο οποίος πλήττεται από πλημμυρικά φαινόμενα σε κάθε έντονη βροχόπτωση τα λεγόμενα τόξα, περιοχή Αη Γιάννη , από Νερούγια έως Ανθεμούντα και περιοχή Φράγματος, από Κιούγκι έως Ανθεμούντα, τα οποία είναι αποτυπωμένα στους δύο ολοκληρωμένους Αναδασμούς.
Να χαρακτηριστούν οι δρόμοι οι οποίοι βρίσκονται εκτός του προυφιστάμενου οικισμού και δεν έχουν χαρακτηριστεί στο κτηματολόγιο.
Επέκταση ασφαλτοστρώσεων σε οδούς που είναι χαρακτηρισμένοι ως αγροτικοί και βρίσκονται εκτός του προυφιστάμενου οικισμού , αλλά με την πάροδο του χρόνου έχουν όμως αναπτυχθεί επί αυτών κατοικίες καθώς και όλων των οδών που αναφέρονται εντός των ορίων της προτεινόμενης επέκτασης.
Σε όλες τις προτεινόμενες περιοχές της επέκτασης πρέπει να να υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης καθώς και ο απαραίτητος δημοτικός φωτισμός.
Επίσης προτείνουμε μικρά φράγματα συλλογής υδάτων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αντιμετώπιση της έντονης λειψιδρίας και για αντιπλημμυρική προστασία.
Στους κοινόχρηστους χώρους που θα δημιουργηθούν από την εισφορά σε γη προτείνεται η δημιουργία μονάδων υγείας, χώροι φιλοξενίας τρίτης ηλικίας, χώροι εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων , χώροι πολιτισμού, παιδικές χαρές, χώρων πρασίνου και χώρων πάρκινγκ.
Επέκταση υφιστάμενων κοιμητηρίων.
Πρόνοια για πυρόσβεση.
Έρευνα και εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου Ανθεμούντα.
Αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών των Λουτρών που βρίσκονται εντός των ορίων ΔΚ Βασιλικών.
Αποκατάσταση Δημοτικών κτιρίων για πλήρη αξιοποίησή τους όπως το κτίριο της Ευεργέτιδος Φώφης Πατίκα , την Δημοτική αποθήκη σιτηρών και το πρώην Γυμνάσιο Βασιλικών.
Προβολή του ιστορικού θρησκευτικού μνημείου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, προβολή και αξιοποίηση με τεχνικές παρεμβάσεις και υποδομές ,ώστε να αποτελούν πόλο έλξης επισκεψιμότητας για την κοινότητά μας του ιστορικού Αρχαιολογικού χώρου Πισσιώνας και του Ιστορικού θρησκευτικού χώρου εξωκλησίου Αγίας Παρασκευής και εξωκλησίου Μεταμορφώσεως.
Ανάδειξη και δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών με προορισμό τη Σπηλιά του Δράκου στην περιοχή εξωκλησίου Αγίου Ιωάννη, μία περιοχή που ήδη είναι επισκέψιμη και προσδιορισμένη στους κύκλους των περιπατητών και ποδηλατών ως περιοχή απείρου φυσικού κάλους.
Δ. Για επέκταση του οικισμού της Λακκιάς όπως παρακάτω:
Από την είσοδο της Λακκιάς από την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου και αριστερά με φυσικό όριο το ρέμα Πηγαδάκι και βόρεια έως το όριο του υφιστάμενου οικισμού, θέση κοιμητηρίων συνεχίζοντας στην ευθεία ανατολικά έως και το φυσικό όριο του ρέματος Μεγάλο Πηγάδι συνεχίζοντας νότια καταλήγοντας στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης Πολυγύρου και με όριο την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης Πολυγύρου συνεχίζοντας δυτικά καταλήγουμε στα δεξιά της εισόδου της Λακκιάς.Να συμπεριληφθούν όλες οι ιδιοκτησίες που βρίσκονται εκτός των ορίων του προυφιστάμενου οικισμού και εντός των ορίων που προαναφέρθηκαν .
Η χρήση γης που προτείνουμε για την επέκταση Λακκιάς είναι η γενική κατοικία.
Στους κοινόχρηστους χώρους που θα δημιουργηθούν από την εισφορά σε γη προτείνεται η δημιουργία μονάδων υγείας, χώροι εκπαίδευσης , χώρων πολιτισμού,παιδικές χαρές, χώρων πρασίνου και χώρων πάρκινγκ.
Σε όλες τις προτεινόμενες περιοχές της επέκτασης πρέπει να να υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης καθώς και ο απαραίτητος δημοτικός φωτισμός.
Επίσης προτείνουμε μικρά φράγματα συλλογής υδάτων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, αντιμετώπιση της έντονης λειψυδρίας και για αντιπλημμυρική προστασία.
Επίσης προτείνουμε επέκταση του πολεοδομικού κέντρου Λακκιάς στις παρακάτω οδούς:
1.Οδός Χαριλάου Τρικούπη από το κέντρο της πλατείας έως το ύψος του
Δημοτικού Γηπέδου
2.Οδός Παπανικολή
3.Οδός Μητροπολίτη Ζήλωνος Ευθυμίου
4.Πλατεία Ρόδων
5.Οδός Αγίας Παρασκευής από το κέντρο της πλατείας έως και το ύψος της οδού Μπουμπουλίνας.
Ε. Xρήσεις γης εκτός σχεδίου ΔΚ Βασιλικών
Στο σύνολο της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών στις εκτάσεις που δεν έχουν προταθεί εντός της πρότασης ένταξης στο ΤΠΣ και βρίσκονται εκτός σχεδίου του οικισμού Βασιλικών και Λακκιάς προτείνεται ο χαρακτηρισμός των περιοχών σε αγροτική χρήση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει εγκαταστάσεις γεωργικών , δασικών , κτηνοτροφικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων , ανάπτυξη μεταποίησης προιόντων αγροτικού και κτηνοτροφικού πρωτογενούς τομέα ,κοινωφελής υποδομές και εγκαταστάσεις διαδημοτικού συμφέροντος(κοινωφελή δίκτυα, εγκαταστάσεις μαζικής μεταφοράς), αθλητικές εγκαταστάσεις(γήπεδα γκολφ, γήπεδα τοξοβολίας, ιππικοί όμιλοι κλπ)), επαγγελματικές σχολές σχετικές με τον πρωτογενή τομέα, κάμπιγκ(ξενώνες, εστιατόρια ), πυροσβεστικοί σταθμοί, κατοικία μέγιστης δόμησης 200 τ.μ. χωρίς να περιορίζεται στους κατ’ επάγγελμα αγρότες εγγεγραμμένων στο μητρώο αγροτών , γεωργικές αποθήκες και κάθε είδους υποστηρικτικής εγκατάστασης για την στέγαση του πρωτογενούς τομέα.
Στις ως άνω περιοχές να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις απόλυτης προστασίας των οριοθετημένων ρεμάτων , καθώς επίσης να επιδειχθεί η απαραίτητη μέριμνα για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
.
Εξαιρούνται από τα ανωτέρω :
α. Η περιοχή του Φράγματος Βασιλικών και αριστερά και δεξιά της περιοχής Αγίου Ιωάννη που προτείνεται χρήση γης η Ανάπτυξη Αναψυχής και Τουρισμού.
β. Η περιοχή με φυσικό όριο του ρέματος Μεγάλο Πηγάδι Λακκιάς-Εθνική οδός Θεσσαλονίκης Πολυγύρου έως το φυσικό όριο Ντροπαλιάς Λάκκο Βασιλικών που προτείνεται χρήση γης βιοτεχνικής χαμηλής και μέσης όχλησης.
γ. Η περιοχή (Λάναρι) από φυσικό όριο Μικρό Πηγάδι Λακκιάς -Εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου μέχρι τα Λουτρά έως το όριο της ΔΚ Βασιλικών με χρήση γης σε Οικιστική Ανάπτυξη , περιοχή που ενδείκνυται για οικιστική ανάπτυξη , εφόσον ήδη στη περιοχή μεγάλη έκταση καταλαμβάνεται από ιδιοκτησίες τριών οικισμών με πρόθεση την ανοικοδόμηση.
δ. Βόρεια του οικισμού περιοχή Μύτη έως και περιοχή Καμηλοράχη στα όρια της κοινότητάς μας που συνορεύουν με την ΔΚ Αγίου Αντωνίου προτείνεται ο χαρακτηρισμός της περιοχής σε περιοχή Natura-Βιοποικιλότητας.
Η παραπάνω πρόταση έχει ως μοναδικό της γνώμονα την ανάπτυξη και την ευημερία της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών και σκοπό έχει τη διακοπή του μαρασμού της άλλοτε υπό μεγάλης ανάπτυξης , οικοδόμησης, επιχειρήσεων , στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών, τραπεζών , τόπου επιλογής για πρώτη κατοικία, μαρασμός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ΓΠΣ και επέκτασης, δεδομένου ότι ο υφιαστάμενος οικισμός έχει ήδη κορεστεί.
Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 4/2025.
Έτσι συντάχθηκε το Πρακτικό και υπογράφεται ως ακολούθως.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
Ακριβές Απόσπασμα
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΟΛΓΑ
Post Comment