Σήμερα 8 Φεβρουαρίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Προφήτη Ζαχαρία - Ποιοι γιορτάζουν - THERMISnews.gr

Σήμερα 8 Φεβρουαρίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Προφήτη Ζαχαρία - Ποιοι γιορτάζουν


Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Προφήτη Ζαχαρία. Είναι ο ενδέκατος στη σειρά των μικρών λεγομένων Προφητών.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 8 Φεβρουαρίου γιορτάζουν:

Ζαχαρίας, Ζάχαρης, Ζάχαρος, Ζάκι, Ζάκης, Ζαχαρένια, Ζαχάρω, Ζαχαρούλα, Ζαχαρίτσα
Μάρθα



Ποιος ήταν ο Προφήτης Ζαχαρίας

Ο Προφήτης Ζαχαρίας ήταν ένας από τους Δώδεκα Μικρούς Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και θεωρείται σημαντική μορφή στον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό. Έζησε κατά την περίοδο της επιστροφής των Ισραηλιτών από τη Βαβυλώνια Αιχμαλωσία (περίπου τον 6ο αιώνα π.Χ.) και ήταν σύγχρονος του προφήτη Αγγαίου.

Ο Ζαχαρίας ήταν ιερέας και προφήτης, γιος του Βαραχία και εγγονός του Ιδδώ. Σύμφωνα με την παράδοση, άρχισε να προφητεύει γύρω στο 520 π.Χ., την ίδια περίοδο που ο Αγγαίος ενθάρρυνε την ανοικοδόμηση του Ναού της Ιερουσαλήμ, που είχε καταστραφεί από τους Βαβυλώνιους το 586 π.Χ.

Το κύριο μήνυμά του ήταν η προτροπή προς τον λαό να επιστρέψει στον Θεό και να αποκαταστήσει τη λατρεία Του στον Ναό. Οι προφητείες του επικεντρώνονται στη μελλοντική δόξα της Ιερουσαλήμ, τον ερχομό του Μεσσία και τη σωτηρία του Ισραήλ.



Το βιβλίο του Ζαχαρία περιέχει οράματα και αποκαλυπτικές εικόνες, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με τον ερχομό ενός βασιλιά-Μεσσία, τον οποίο οι Χριστιανοί ερμηνεύουν ως προεικόνιση του Ιησού Χριστού. Ορισμένες προφητείες του, όπως η είσοδος του Μεσσία στην Ιερουσαλήμ «καθήμενος επί πώλου όνου» (Ζαχαρίας 9:9), θεωρούνται προαναγγελίες γεγονότων της Καινής Διαθήκης.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο προφήτης Ζαχαρίας φονεύθηκε στον Ναό της Ιερουσαλήμ από τους συμπατριώτες του, επειδή τους έλεγχε για την απομάκρυνσή τους από τον Θεό. Ο Ιησούς αναφέρεται σε έναν «Ζαχαρία, υιό Βαραχίου», που δολοφονήθηκε «μεταξύ του ναού και του θυσιαστηρίου» (Ματθαίος 23:35), ωστόσο υπάρχει σύγχυση αν πρόκειται για τον ίδιο ή για άλλο Ζαχαρία.



Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τὴν κλῆσιν κατάλληλον, δείξας τοῖς ἔργοις σοφέ, ταμεῖον ἐπάξιον, τῆς ἐπιπνοίας Θεοῦ, Ζαχαρία γεγένησαι· ἔχων γὰρ ἐν τῷ βίῳ, συλλαλοῦντας Ἀγγέλους, ὤφθης τῶν ἐσομένων, θεηγόρος Προφήτης. Καὶ νῦν ἡμῶν τὰς αἰτήσεις, ἄνωθεν πλήρωσον.

Κοντάκιον. Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἐμπνευσθεὶς τοῦ Πνεύματος τῇ ἐπιλάμψει, Ζαχαρία ἔνδοξε, τρανῶς προέγραψας ἡμῖν, ὥσπερ λαμπάδα πολύφωτον, τὴν τοῦ Σωτῆρος, ἀπόρρητον κένωσιν.




 
 

   


Post Comment