Θέρμη: Εκθεση ζωγραφικής Τσομπάνη Νικολίνα με τίτλο ‘’Μην σκοτώνεις την παιδικότητα’’ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θέρμη: Εκθεση ζωγραφικής Τσομπάνη Νικολίνα με τίτλο ‘’Μην σκοτώνεις την παιδικότητα’’



Δήμος Θέρμης: Με χαρά σας ανακοινώνουμε την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Μην σκοτώνεις την παιδικότητα" που θα λάβει χώρα, στο Δήμο Θέρμης, και συγκεκριμένα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πινακοθήκη Θέρμης. 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 19:00μμ και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Η Καλλιτέχνιδα Τσομπάνη Νικολίνα, μέσα από το έργο της, αναδεικνύει τον πολυπρισματικό κόσμο της παιδικής ύπαρξης, και της παιδικότητας που αυτός κρύβει. Με τη χρήση έντονων χρωμάτων, αισθητικής ευαισθησίας και αφαιρετικής φιλοσοφίας, προσπαθεί να επισημάνει πόσο σημαντική είναι για την εξέλιξη μας, η διατήρηση της παιδικότητας. 

Η ύπαρξη και μόνο ενός παιδιού, είναι από μόνη της θαύμα. Η αθωότητα τους και η ευκολία με την οποία αντιμετωπίζουν την ζωή, μας δείχνει την φευγαλέα και όχι την τόσο σημαντική και μόνιμη ύπαρξη μας σ αυτόν τον κόσμο. Μιας ύπαρξης που αν περάσουμε το κατώφλι της παιδικότητας, μας φαντάζει αιώνια και πολύ πιο σημαντική από ότι στην πραγματικότητα είναι. Γεγονός που μας κάνει να προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία δυνάμεων και συναισθημάτων, χωρίς να κατανοούμε πως αυτά είναι σαν την Λερναία Ύδρα. 

Όσο τα ξοδεύεις τόσο πολλαπλασιάζονται. Ο απλός και ουσιαστικός τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αντιμετωπίζουν την ζωής τους, πρέπει να γίνει οδηγός για όλους τους ενήλικες . Είναι απόλυτα ξεκάθαρα με τα συναισθήματα τους και με την έκφραση αυτών. Όποιος είναι απέναντί τους ξέρει αν πάσα στιγμή, τι αυτά αισθάνονται. Χαρά, λύπη, θυμός, είναι πάντα έκδηλα στο πρόσωπο τους και στις αντιδράσεις τους. 

Αυτό κάνει τους γύρω τους, να ξέρουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, και να αντιδράσουν ανάλογα και σωστά. Ξεκάθαρα συναισθήματα λοιπόν, οδηγούν σε ξεκάθαρες σχέσεις. Η λέξη αποτυχία δεν είναι συμβατή και καταγεγραμμένη στην ύπαρξη τους. Κανένα παιδί δεν ξεκινάει να ζητάει κάτι, έχοντας στο μυαλό του, πως αυτό δεν είναι εφικτό. 

Καμία σκέψη για το παιδί δεν είναι ουτοπία. Αυτή είναι μια πολύ σπουδαία θέση εκκίνησης, όταν θέλεις να πας εκεί που κοιτάς. Το γέλιο τους, οι ειλικρινείς ερωτήσεις τους, η αστείρευτη ενέργεια τους, είναι τα μέσα που αυτόματα και χωρίς σκέψη χρησιμοποιούν για να φέρουν σε πέρας κάθε τους επιθυμία. 

Καθώς λοιπόν είναι προγραμματισμένα να λειτουργούν με αυτήν την αφοπλιστική ειλικρίνεια, δημιουργούν σχέσεις που βασίζονται μόνο σ αυτήν, αφού δεν ξέρουν να μπουν στην διαδικασία της αρνητικής σκέψης. Μέσα από τις γεμάτες αυτοπεποίθηση κινήσεις τους, δείχνουν τόσο ανεξάρτητα και τόσο ελεύθερα, όσο και σίγουρα για την επιτυχία τους, ακόμη και αν αυτό που φαντάζονται είναι ουτοπικό, Την στάση αυτή, θα τη ζήλευε ακόμα και ο πιο αποφασιστικός και ανεξάρτητος ενήλικας. Ο κόσμος των μεγάλων με την δύσκαμπτη σοβαροφάνεια, πάντα μένει έκθετος μπροστά στην ειλικρινή ερώτηση ενός παιδιού.

 Ένα απλό παιδικό γιατί?, μοιάζει να αμφισβητεί τον ενήλικο κόσμο στο σύνολο του, και εκείνη την στιγμή δεν υπάρχει καμία ειλικρινής απάντηση από την πλευρά των ενηλίκων. Οι αληθινά δημιουργικοί άνθρωποι, κατάφεραν στη ζωή τους πολλά από αυτά που επιθυμούσαν, γιατί κράτησαν ζωντανή την παιδικότητα τους, δηλ την ανεξαρτησία της σκέψης, το θάρρος, την ζωντάνια, την περιέργεια, τον αυθορμητισμό, την αναζήτηση, και πάνω απ΄όλα το ειλικρινές συναίσθημα.

Η έκθεση αυτή υπόσχεται σας βάλει στον κόσμο του παιδιού και της τόσο σημαντικής ψυχοσύνθεσης του και του πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε ζωντανά μέσα μας όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα παιδιά και που όλοι μας βεβιασμένα προσπαθούμε να μην τα συμπεριλάβουμε στον ενήλικα εαυτό μας. 

Η έκθεση “Μην σκοτώνεις την παιδικότητα” θα ανοίξει τις πόρτες της, την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, στις 7μμ., και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2024