Ομόφωνο «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης για διερευνητική εξόρυξη στο Λιβάδι - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ομόφωνο «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης για διερευνητική εξόρυξη στο Λιβάδι



//Ανακοίνωση Δ.Θέρμης:

Την αντίθεσή του εκφράζει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης στη χορήγηση άδειας διεξαγωγής έρευνας για την ύπαρξη κοιτασμάτων ορυκτού βιομηχανικού ανθρακικού ασβεστίου στη δασική έκταση «ΠΛΑΓΙΑ» («Παναγιάς Τσικάρι») της Κοινότητας Λιβαδίου. Το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε το θέμα και κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Το Λιβάδι είναι μία από τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θέρμης με διακεκριμένο το φυσικό της κάλλος, το οποίο οφείλεται κυρίως στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον, την έκταση της χλωρίδας και την ποικιλότητα της πανίδας. Το χωριό περιβάλλεται από δασώδεις εκτάσεις βελανιδιάς, οξιάς, καστανιάς, φλαμουριάς και πεύκης, ενώ στη νότια περιοχή του απλώνεται ένα εκτεταμένο ήμερο λειβάδι, από το οποίο προκύπτει η ονομασία του χωριού. Στην πανίδα του Λιβαδίου συναντώνται αγριόχοιροι, αλεπούδες, τσακάλια, λύκοι, ασβοί, λαγοί, χελώνες, πέρδικες, φασιανοί, αετοί, γεράκια, κιρκινέζια κ.ά.

Οι πετρόκτιστες καλοδιατηρημένες κατοικίες καθιστούν το Λιβάδι παραδοσιακό οικισμό. Επιπλέον, ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου, μεταβυζαντινής εποχής, καθώς και η ιστορική υπόσταση του χωριού εξαιτίας του ενεργού ρόλου των Λιβαδιωτών στην επανάσταση του 1821, συντελούν και ενισχύουν την επιλογή του Δήμου Θέρμης για ορθή περιβαλλοντική και τουριστική αξιοποίηση του οικισμού, με προβολή της ιστορίας και των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος.

Μια πιθανή εξόρυξη ορυκτών στη δασική έκταση «Πλαγιά», που απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από τον οικισμό του Λιβαδίου, θα επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον σε βάρος του μοναδικού κάλλους της δασικής περιοχής και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, με όλες τις συνέπειες στην τοπική οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Απόδειξη είναι η προηγηθείσα διερευνητική εξόρυξη τη δεκαετία του 2000, που άφησε έντονα τα σημάδια της καταστροφής του περιβάλλοντος, με εμφανή την εικόνα εγκατάλειψης και μη αποκατάστασης της ζημιάς από τον επιχειρηματία.

Δεν θα θυσιάσουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής για τα κέρδη κανενός επιχειρηματία, που προάγονται από τις αρνητικές εξελίξεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Η περιοχή του Λιβαδίου εντάσσεται στο Εθνικό Πάρκο της προστατευόμενης περιοχής των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και των στενών της Ρεντίνας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Συνθήκης «Natura 2000» και της Διεθνούς Συνθήκης «Ramsar 1975».


 
Ολόκληρο το όρος της ‘Παναγίας το Τσικάρι’ είναι άμεσα ορατό από τη ζώνη Α του Εθνικού Πάρκου της προστατευόμενης περιοχής των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης και των Στενών της Ρεντίνας και σύμφωνα με τις διατάξεις ΚΥΑ 15393/2332/2002, της ΚΥΑ 6919/11-2-2004 και της ΚΥΑ 39542/9-10-2008 το δεδομένο αυτό αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα λειτουργίας λατομείων σε αυτή την περιοχή.

Στους πρόποδες του όρους της Παναγίας βρίσκονται ο ιστορικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 15ου αιώνα καθώς και υπολείμματα αρχαϊκού τείχους μήκους 55 μέτρων περίπου και αντίστοιχου οικισμού σύμφωνα με έκθεση αυτοψίας ειδικού αρχαιολόγου, του Προϊσταμένου του Τμήματος Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων της Εφορείες Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Η τοπική κοινωνία, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας και η Διοίκηση του Δήμου Θέρμης έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν δράσεις, ενέργειες και έργα με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, την προώθηση του ορεινού τουρισμού, την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θέρμης:

📌 Ίδρυσε και λειτουργεί Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, με ξενώνα, το οποίο δέχεται τους μαθητές πολλών σχολείων, συνδυάζοντας την ενημέρωση και την εκπαίδευση με επισκέψεις στη φύση.

📌 Κατέθεσε πρόταση για την αξιοποίηση, ανάδειξη και ορθολογική διαχείριση ορεινών περιηγητικών πεζοπορικών διαδρομών-μονοπατιών, των οποίων η κατασκευή και η χρήση ξεκινά από τους βυζαντινούς χρόνους, αλλά και τη δημιουργία νέων, με όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας για αναψυχή και πεζοπορική δραστηριότητα σε μεγάλη διάρκεια του έτους.

📌 Συνεργάζεται με πολιτιστικούς, ορειβατικούς, περιηγητικούς και άλλους συλλογικούς φορείς για την προώθηση δράσεων και πρωτοβουλιών, και

📌 Έχει συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση για τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για της περιοχές NATURA 2000, προτείνοντας περιοριστικούς όρους και προϋποθέσεις κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης εξορυκτικών και συναφών δραστηριοτήτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ότι:

📌 Είναι αντίθετο στη νέα αυτή απόπειρα για επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον του Λιβαδίου λόγω της ανεπανόρθωτης ζημιάς που θα προκληθεί σε αυτό.

📌 Κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα για εξόρυξη ορυκτών στις δασικές εκτάσεις του Λιβαδίου ακυρώνει την προσπάθεια και τις ενέργειες του Δήμου στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής προστασίας και ανάδειξης της περιοχής.

📌 Θα ασκήσει κάθε ενδικοφανές και ένδικο μέσο, προσφεύγοντας νομίμως κατά της αδειοδότησης εξορύξεων.

📌 Ζήτα να αναθεωρηθεί προς το αυστηρότερο, το νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισαν οι κυβερνήσεις που επιτρέπει την επιχειρηματική δράση σε περιοχές με χαρακτηριστικά, όπως του Λιβαδίου

Και ΚΑΛΕΙ

📌 τους υπεύθυνους φορείς της πολιτείας να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση του επιχειρηματία και να διακόψουν κάθε ενέργεια εξόρυξης, και

📌 τους κατοίκους της περιοχής σε εγρήγορση και συμμετοχή τους σε πιθανές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη ματαίωση κάθε προσπάθειας για εξόρυξη μαρμάρων στην εν λόγω δασική έκταση του Λιβαδίου».