Αναλυτικά τα σημεία πάρκινγκ που σχεδιάζει να δημιουργήσει ο Δήμος Θεσ/νίκης - Απομακρύνονται 700 εγκαταλειμμένα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αναλυτικά τα σημεία πάρκινγκ που σχεδιάζει να δημιουργήσει ο Δήμος Θεσ/νίκης - Απομακρύνονται 700 εγκαταλειμμένα


Θέτοντας το κυκλοφοριακό ως το μέγιστο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον οι Θεσσαλονικείς, ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης παρουσίασε τα σχέδια της διοίκησης του δήμου για χιλιάδες νέες θέσεις στάθμευσης, κάνοντας αναφορά σε όσες έχουν ήδη προετοιμαστεί, με σκοπό όπως είπε να διευκολυνθεί κατά το δυνατόν η καθημερινότητα του δημότη.

Σε δεύτερη φάση στα ακίνητα αυτά θα γίνει ισχυρή δενδροφύτευση με την έναρξη της φυτευτικής περιόδου, ενώ θα ακολουθήσει και η εγκατάσταση φωτισμού. Την ίδια στιγμή προχωράει το θέμα της επέκτασης των χώρων στάθμευσης εντός του λιμένα Θεσσαλονίκης με άλλες 200 θέσεις, οι οποίες θα έρθουν και ως αντιστάθμισμα σε αυτές που θα χαθούν από την έναρξη των εργασιών στην Πλατεία Ελευθερίας.

Ακόμα προετοιμάζονται 500 θέσεις δικύκλων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θέσεις που θα προέλθουν από τη ζώνη της ελεγχόμενης στάθμευσης, με στόχο να αμβλυνθεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Αγγελούδης, λέγοντας πως ο δήμος θα πρέπει να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του. Μάλιστα για το θέμα των δικύκλων είπε πως οι υπηρεσίες του δήμου κάνουν μια σχετική μελέτη που θα είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα, ενώ στους επόμενους δύο θα αρχίσουν να παραδίδονται στην Α` κοινότητα οι 524 θέσεις δικύκλων.

Από εκεί και πέρα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως έχει ξεκινήσει μία ισχυρή προσπάθεια η οποία εντός του 2025 θα απελευθερώσει 700 θέσεις αυτοκινήτων που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνονται από εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα. Ήδη εδώ και έναν μήνα μία ομάδα από τέσσερα στελέχη της υπηρεσίας καθαριότητας, σε συνεργασία με εργολαβία έχουν αρχίσει να απομακρύνουν εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα και το σύνολο των 700 θέσεων αναμένεται να έχει αποδεσμευτεί μέχρι το τέλος του 2025.

Ο κ. Αγγελούδης αναπτύσσοντας το πλάνο της διοίκησης για περαιτέρω αύξηση των θέσεων στάθμευσης, επισήμανε πως υπάρχουν άλλα 20 ακίνητα τα οποία αξιολογούνται και όσα πληρούν τα κριτήρια θα τεθούν σε ένα πλάνο αξιοποίησης σε συνεργασία με ιδιώτες, κίνηση που θα μπορούσε να αποφέρει 1.900 θέσεις σε 9 δημοτικά ακίνητα στα οποία θα μπορούσε να εγκατασταθεί μηχανοκίνητο ρομποτικό σύστημα πάρκινγκ, με την προϋπόθεση ότι θα έχει βγει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει τους όρους και τις πολεοδομικές προϋποθέσεις. 

Τέλος επισήμανε πως εξετάζεται το θέμα της αξιοποίησης ακινήτων για την κατασκευή δημοτικών και δημόσιων σταθμών μεγάλου μεγέθους (υπόγειοι σταθμοί στάθμευσης) κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος, φέρνοντας ως παράδειγμα το ακίνητο στην οδό Ψελλού απέναντι από τον σταθμό του Μετρό στη Νέα Ελβετία, το οποίο υπολογίζεται ότι μπορεί να φιλοξενήσει 500 θέσεις. Οι παραπάνω χώροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ ή με δημόσιες συμβάσεις παραχώρησης.



Παρακάτω ακολουθούν όλες οι προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Αγγελούδης κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου:

Θέσεις στάθμευσης

Α. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΡΚΙΓΚ ΕΤΟΙΜΑ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ
1. Κλεάνθους με Σόλωνος, 20 θέσεων (5η ΔΚ)
2. Επταλόφου με Πόντου, 50 θέσεων (4η ΔΚ)
3. Αγ. Δημητρίου με Αλοννήσου, 40 θέσεων (4η ΔΚ)
4. Σόλωνος με Δελφών, 20 θέσεων (5η ΔΚ)
5. Στρωμνίτσης με Κοραή (έξοδος προς Χαλκιδική), 150 θέσεων (5η ΔΚ – ΥΠΟ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ)
6. Μακεδονίας, Μαλακάση και Κονδυλάκη, 50 θέσεων (5η ΔΚ)
7. Μαρίας Κάλλας (Μέγαρο Μουσικής), 60 θέσεων (5η ΔΚ)
8. Εγνατία (έναντι Πολυτεχνικής Σχολής, Αγ. Φωτεινή), 80 θέσεων (1η ΔΚ- ΥΠΟ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ)
9. Αγ. Δημητρίου 155, 30 θέσεων (1η ΔΚ)
ΣΥΝΟΛΟ: 500 θέσεις

Β. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΡΚΙΓΚ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ (ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΝΤΟΣ ΔΙΜΗΝΟΥ)
1. Δαναϊδών με Μοσκώφ, 20 θέσεων (1η ΔΚ)
2. Πλ. Γαλοπούλου, 30 θέσεων (2η ΔΚ)
3. Αλκινόου με Λεωτυχίδου, 40 θέσεων (3η ΔΚ)
4. Πριάμου, 30 θέσεων (4η ΔΚ)
5. Παραλή, 70 θέσεων (5η ΔΚ)
6. Π. Μελά (Τριανδρία), 30 θέσεων (ΔΕ Τριανδρίας)
7. Σαπφούς-Βουτυρά-Παλαιού Σταθμού, 200 θέσεων (2η ΔΚ)
8. Κασσάνδρου με Αγ. Νικολάου, 40 θέσεων (3η ΔΚ)
9. Πλατεία Τερψιθέας, 20 θέσεων (3η ΔΚ)
10. Δημ. Πολιορκητού, 20 θέσεων (3η ΔΚ)
11. Αγράφων με Κωνσταντοπούλου, 20 θέσεων (3η ΔΚ)
12. Μπότσαρη με Παπάφη, 60 θέσεων (4η ΔΚ)
ΣΥΝΟΛΟ: 580 θέσεις

ΔΙΑΤΕΘΕΙΣΑ ΕΚΤΑΣΗ ΟΛΘ
Χώρος στάθμευσης εντός ΟΛΘ, έναντι Δικαστηρίων, 200 θέσεων.
ΣΥΝΟΛΟ: 1280 θέσεις

Γ. Απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων και δικύκλων. Ελευθερώνουμε 700 θέσεις στάθμευσης μέχρι το τέλος του 2025.

Δ. Χωροθέτηση νέων σημείων στάθμευσης δικύκλων για τη δημιουργία τουλάχιστον 500 νέων θέσεων στο ιστορικό κέντρο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Ε. Κατασκευή δημοτικών υπέργειων πολυόροφων σταθμών αυτοκινήτων με μηχανικά (ρομποτικά) συστήματα) κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος
ΣΥΝΟΛΟ: 1900 θέσεις

ΣΤ. Κατασκευή δημοτικών και δημόσιων σταθμών αυτοκινήτων μεγάλου μεγέθους κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος
ΣΥΝΟΛΟ: 4300 θέσεις