Θ.Καράογλου στη THERMISnews.gr: "Το πολλαπλό αναπτυξιακό αποτύπωμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θ.Καράογλου στη THERMISnews.gr: "Το πολλαπλό αναπτυξιακό αποτύπωμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη"



"ΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΗΣ ΔΕΘ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"


Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης διευρύνει χρόνο με τον χρόνο τους ορίζοντες του θεσμού και της Θεσσαλονίκης. Από "διεθνής εμποροπανήγυρη" το 1926 καθιερώθηκε σε καταξιωμένη έκθεση παγκόσμιου κύρους, καθιστώντας την Θεσσαλονίκη σημείο συνάντησης και συνεργειών εκπροσώπων των παραγωγικών οικονομιών όλων των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη. Δικαιωματικά, κατά την άποψή μου, θεωρείται και είναι η "μητέρα" των εκθέσεων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ταυτόχρονα η αντανάκλαση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της ποιότητας της διεθνούς επιχειρηματικότητας, αφού στα περίπτερά της, κάθε Σεπτέμβριο, εκτίθεται ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η εγχώρια και παγκόσμια οικονομία σε επίπεδο βιομηχανίας, τεχνολογίας καινοτομίας και πρόσφατα βιώσιμης ανάπτυξης.

Με την πάροδο των δεκαετιών η ΔΕΘ αξιοποιήθηκε και ως μέσο "επιχειρηματικής διπλωματίας", με τον θεσμό της τιμώμενης χώρας να ενδυναμώνει τον εξωστρεφή χαρακτήρα της έκθεσης και να πολλαπλασιάζει τα άμεσα και έμμεσα οφέλη των διοργανώσεων. Έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονία έδειξε ότι κάθε αύξηση της ζήτησης για το εκθεσιακό προϊόν κατά 1 ευρώ , αυξάνει το ΑΕΠ της τοπικής οικονομίας κατά 1,86 ευρώ, ενώ κάθε 1 ευρώ που προστίθεται στον τζίρο της ΔΕΘ- Helexpo, δημιουργεί 28 νέες θέσεις εργασίας, ορισμένες εκ των οποίων είναι εποχικές. Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι κατά τις ημέρες διεξαγωγής της ΔΕΘ, στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή διαχέονται περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ λόγω της μαζικής παρουσίας χιλιάδων εκθετών και επισκεπτών . Αρκεί να αναλογιστούμε ότι, ήδη, η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Θεσσαλονίκη "αγγίζει" το 90% τα δυο πρώτα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου, αφήνοντας ένα ισχυρό και ευδιάκριτο αποτύπωμα στην τοπική και περιφερειακή οικονομία.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές, ότι και φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης λειτουργεί ως φυτώριο ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, "χτίζοντας" ισχυρές "γέφυρες" συνεργασίας με γερμανικές εταιρίες κολοσσούς όπως η Siemens, η BASF, η Bayer και άλλες, οι οποίες συμμετέχουν στην γερμανική αποστολή που αποτελεί τη φετινή τιμώμενη χώρα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ κατέγραψε ότι για κάθε 1 ευρώ του ΑΕΠ που παράγουν ελληνογερμανικές επιχειρήσεις, το ΑΕΠ της πατρίδας μας αυξάνεται κατά 1,6 ευρώ.

Με την ΔΕΘ να αποτελεί αναπτυξιακό επιταχυντή της ελληνικής οικονομίας, πλησιάζει η στιγμή που θα ενισχύσει περαιτέρω το προφίλ της Θεσσαλονίκης ως διεθνή εκθεσιακό προορισμό, χάρη στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια. Και αυτό θα συμβεί όχι μόνο σε συμβολικό και ιστορικό επίπεδο, αλλά και σε ουσιαστικό, αφού σύμφωνα με μελέτες η επίδραση του νέου εκθεσιακού κέντρου στη συνολική οικονομική δραστηριότητα της πόλης, μετά την ολοκλήρωση του έργου, εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.


Θεόδωρος Γ. Καράογλου
Βουλευτής Ν.Δ. Β΄ Θεσσαλονίκης