Πανσέληνος στης “Παναγιάς το Τσικάρι” στο Λιβάδι τη Δευτέρα 19 Αυγούστου με δωρεάν συμμετοχή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πανσέληνος στης “Παναγιάς το Τσικάρι” στο Λιβάδι τη Δευτέρα 19 Αυγούστου με δωρεάν συμμετοχή



Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 15αύγουστο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών και η Τοπική Κοινότητα Λειβαδίου διοργανώνουν τη Δευτέρα 19/8 νυχτερινή, ορεινή διαδρομή στο βουνό «Της Παναγιάς το Τσικάρι». 

Ξεκινάμε από το Ηρώο του χωριού στις 8.30μμ

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας:
1. Νερό, ξηρούς καρπούς κλπ
2. Κατάλληλα ρούχα και παπούτσια πεζοπορίας
3. Φακό

Το βουνό φέρει αυτή την ονομασία, επειδή είναι αφιερωμένο στην Παναγία, της οποίας το εξωκλήσι βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού. Παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους φυσιολάτρες, τους πεζοπόρους, τους κυνηγούς, τους φίλους των μανιταριών και των βοτάνων και τους παρατηρητές πουλιών.

Την Πανσέληνο του Αυγούστου 2024, γνωστή και ως “φεγγάρι του Οξύρρυγχου”, θα την απολαύσουμε στις 19 Αυγούστου και θα φτάσει στην κορύφωσή της στις 21:25. Έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που τη συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι -γνωστό και ως μουρούνα.



Ο μύθος για το μεγαλύτερο αυγουστιάτικο φεγγάρι δεν είναι ο μοναδικός. Υπάρχουν και άλλοι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί κατά καιρούς στους διάφορους λαούς, μεταξύ των οποίων η σύνδεση της έξαρσης της «τρέλας» τη μέρα της πανσελήνου, εξ ου και η λέξη «σεληνιασμός», αλλά και η σύνδεσή του φεγγαριού με την επιληψία. Στατιστικές μελέτες όμως που έγιναν επανειλημμένα κι έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά του ανθρώπου και στην πανσέληνο.

Μύθος είναι, επίσης, ότι τη μέρα της πανσελήνου γεννιούνται περισσότερα παιδιά ή ότι υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα, παρ’ όλα αυτά οι μύθοι αυτοί δεν λένε να «πεθάνουν» έως σήμερα. Ένας άλλος μύθος αφορά τον χρωματισμό της πανσελήνου που ορισμένοι τον θέλουν μερικές φορές να είναι «μπλε».

Ανάμεσα στους μύθους και τις οπτικές απάτες, ανήκει και το γεγονός ότι από την αρχαιότητα στο ορατό «πρόσωπο» της Σελήνης (υποτίθεται ότι) διακρίνονταν διάφορες μορφές και σχήματα. Οι περισσότεροι μάλιστα έλεγαν ότι μπορούσαν να διακρίνουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο στη Σελήνη.
.