Φ.Καρκατζούνης για τον Φωτοβολταϊκό Σταθμό στην Περιστερά: "Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταθέσει Ερώτηση από τις 15 Ιουλίου"... - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φ.Καρκατζούνης για τον Φωτοβολταϊκό Σταθμό στην Περιστερά: "Οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταθέσει Ερώτηση από τις 15 Ιουλίου"...



Φάνης Καρκατζουνης: Απαντώντας στο (από 14/8/24αίτημα του δημάρχου για στήριξη από τους βουλευτές, σας κοινοποιώ την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ από τις 15 Ιουλίου!

Παρατίθεται η Ερώτηση των Βουλευτών Δελή και Στολτίδη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Δημοτικής Κοινότητας Περιστεράς, Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών, του Δήμου Θέρμης στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης και διαμαρτύρονται εξαιτίας του σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 55,44 MW, καθώς και των συνοδών έργων διασύνδεσης στη θέση «Κούλια, Συντριβάνι», της Δημοτικής Κοινότητας Περιστεράς.

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός εκτάσεων χαρακτηρισμένων ως δασικών σύμφωνα με την με αρ. 16/2023 Απόφαση Επιτροπής Δασολογίου Π.Ε. Θεσσαλονίκης (ΑΔΑ: 9ΙΝΛ4653Π8-8ΗΡ), σε πέντε (5) γήπεδα εγκατάστασης συνολικής έκτασης 493.034,64m2.

Σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν στον τοπικό πληθυσμό που ασχολείται έντονα με την κτηνοτροφία:

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 486390/21429/9-7-2024 κτηνιατρική βεβαίωση του Γραφείου-Κτηνιατρείου Βασιλικών ο συνολικός αριθμός αιγοπροβάτων, που εκτρέφονται στην κοινότητα Περιστεράς είναι 10.345, ενώ από στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βασιλικών η βοσκήσιμη γη που χρησιμοποιεί το εν λόγω ζωικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 27.000 στρ. περίπου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την βάση δεδομένων για την Ευρωπαϊκή Κάλυψη Γης με βάση το Corine Land Cover, οι εκτάσεις όπου αναμένεται να εγκατασταθούν τα γήπεδα φωτοβολταϊκών είναι καταχωρημένες ως βοσκήσιμες γαίες.

Είναι προφανές το πλήγμα στην βιωσιμότητα των βοσκόντων ζώων και των οικογενειών που ασχολούνται με την κτηνοτροφία – την κυριότερη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή – που αναμένεται να προκληθεί όχι μόνο από τη μείωση της βοσκήσιμης ύλης αλλά και από τη θερμική καταπόνηση του ζωικού κεφαλαίου εξαιτίας της γειτνίασης με το φ/β πάρκο.

Επίσης σε ευρύτερο επίπεδο, οι πληθυσμοί της τοπικής άγριας πανίδας αναμένεται να επηρεαστούν δυσμενώς εξαιτίας πιθανών ατυχημάτων και διακοπής των διαδρομών μετακίνησής τους. Ενώ ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι αυτό του θορύβου που προκαλείται από τη λειτουργία των συσκευών του φ/β πάρκου κατά τη διαδικασία μετατροπής της ενέργειας. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι σε συνδυασμό με την αντανάκλαση των πάνελ μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ζώων, προκαλώντας ποικίλες ενοχλήσεις.

Ακόμα τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί συχνά και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του ποταμού Ανθεμούντα σε όλο το εύρος της λεκάνης απορροής του, δηλ. από τον οικισμό των Βασιλικών έως και το αεροδρόμιο Μακεδονία. Ο εν λόγω ποταμός τροφοδοτείται μεταξύ άλλων από τα υδάτινα ρεύματα που ρέουν όμορα και ανάμεσα στα γήπεδα που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το φ/β πάρκο και έτσι η αποψίλωση της δασικής βλάστησης και η κατάληψη της γης αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Να σημειωθεί ότι ομόφωνα τόσο το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Περιστεράς, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμης έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά στην κατασκευή και λειτουργία του προαναφερόμενου Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της απελευθέρωσης και της "πράσινης ενέργειας", πολιτική της Ε.Ε., που στηρίζουν και υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά αλλά και εφαρμόζουν η περιφερειακή και δημοτική αρχή.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί

ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να ακυρωθεί το συγκεκριμένο έργο στη θέση «Κούλια, Συντριβάνι», της Δημοτικής Κοινότητας Περιστεράς, Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών, του Δήμου Θέρμης.


Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας