Φαρμακείο καλοκαιρινών διακοπών: Τι πρέπει να πάρετε μαζί με τις αποσκευές σας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Φαρμακείο καλοκαιρινών διακοπών: Τι πρέπει να πάρετε μαζί με τις αποσκευές σας



Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και αρκετοί ετοιμάζονται να φύγουν για τους αγαπημένους προορισμούς τους, ώστε να χαλαρώσουν, κάνοντας βουτιές στην θάλασσα.
 Ετοιμάζοντας τις αποσκευές σας, καλό θα είναι να μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας και ένα φαρμακείο για τις διακοπές σας.


Κατά την διάρκεια των διακοπών παραμονεύουν αρκετά αναπάντεχα γεγονότα, που μπορούμε, όμως, να διαχειριστούμε εφόσον έχουμε μαζί μας ένα μικρό φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα. Τα πιο συχνά περιστατικά αφορούν τσιμπήματα, αλλεργίες, διάρροιες, γαστρεντερίτιδες, εγκαύματα, μικροτραυματισμοί, ναυτίες, καούρες κ.α.

Βέβαια, το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού και την κατάσταση υγείας του κάθε ταξιδιώτη.

Κατ’ αρχάς στο φαρμακείο θα πρέπει να τοποθετήσετε τα φάρμακα που αφορούν σε δικές σας ατομικές παθήσεις και χρειάζεται να λαμβάνετε συστηματικά.

Επίσης, για τις περιπτώσεις που ταλαιπωρείστε από κάτι ιδιαίτερο θα πρέπει να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για το τι είναι απαραίτητο να διαθέτετε κατά την περίοδο των διακοπών σας.


Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φαρμακείο των καλοκαιρινών διακοπών

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ συμβουλεύουν τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο των των καλοκαιρινών διακοπών:

  1. Αντισηπτικό διάλυμα ή αντισηπτικά μαντηλάκια
  2. Αμπούλες με φυσιολογικό ορό 0,9%
  3. Λευκοπλάστ
  4. Hansaplast
  5. Ψυκτικό spray (Pulvo 47)
  6. Σιρόπι αντιισταμινικό
  7. Αντιισταμινική αλοιφή για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων και του κνησμού που προκαλεί το τσίμπημα από έντομα ή τσούχτρες
  8. Αλοιφή με κορτιζόνη και αντιβιοτικό
  9. Αλοιφή, spray ή stick αμμωνίας για τα τσιμπήματα από έντομα (όπως κουνούπια, μέλισσες) αλλά και για τσιμπήματα από τσούχτρες και μέδουσες
  10. Ένα πλαστικό κυπελάκι στο μέγεθος του ουροσυλλέκτη, το οποίο γεμίζουμε με μαγειρική σόδα μέχρι την μέση
  11. Εντομοαπωθητικό spray
  12. Αντιπυρετικά (Depon)
  13. Αντιδιαρροϊκά χάπια
  14. Σκευάσματα κατά της ναυτίας (δραμαμίνη)
  15. Ενυδατική lotion ή κρέμα για μετά τον ήλιο για καλύτερη ενυδάτωση του δέρματος μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (Bepanthol)
  16. Εξεταστικά γάντια
  17. Αιμοστατικό βαμβάκι
  18. Γάζες αποστειρωμένες/αυτοκόλλητες
  19. Ελαστικοί επίδεσμοι 5 εκ.
  20. Παγοκύστη ή Στιγμιαία Παγοκομπρέσα (αν ανοίξετε και ανακινήσετε το σακουλάκι γίνεται πάγος)
  21. Ψαλίδι
  22. Θερμόμετρο
  23. Τσιμπιδάκι φρυδιών (για να αφαιρέσετε από το δέρμα σας τυχόν αγκάθια από φυτά ή αχινό ή κεντρί εντόμου)
  24. Σημαντικά τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Προστασία από τον κορωνοϊό

H Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εφιστά την προσοχή των πολιτών για νέα έξαρση του Covid, καθώς το καινούργιο στέλεχος (FLiRT) είναι αρκετά μεταδοτικό. 
Και όπως είναι λογικό με τον συνωστισμό που δημιουργείται σε αρκετές περιοχές λόγω του τουριστικού κύματος, τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να έχετε μαζί σας χειρουργικές μάσκες (να φοριούνται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς με συνωστισμό), αντισηπτικά και γάντια μιας χρήσης.


Σωστή συντήρηση και φύλαξη του φαρμακείου των διακοπών

Για την σωστή συντήρηση των περιεχομένων του φαρμακείο, χρησιμοποιήστε μια αδιάβροχη-ισοθερμική θήκη, ώστε να μην επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες. 
Εάν κάποια φάρμακα ή σκευάσματα απαιτούν ψυγείο τα τοποθετείτε μέσα σε μία τσάντα μαζί με παγοκύστη και όταν φτάσετε στον προορισμό σας τα βάζετε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος μαζί με τις παγοκύστες (όπου δεν υπάρχει πολύ υγρασία πχ. το μπάνιο δεν είναι η καλύτερη επιλογή)

Γενικά ιδανικές συνθήκες για όλα τα φάρμακα είναι μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου, και δεν πρέπει να εκτίθενται σε ήλιο ή ζέστη και ειδικά εντός του αυτοκινήτου ή σε τσάντες στην παραλία. Να μην ξεχνάμε ότι όταν υπάρχουν μικρά παιδία πρέπει να τους αποκλείετε την πρόσβαση στο φαρμακείο των διακοπών.


Τι να κάνετε σε περίπτωση ανάγκης

Συμβουλευτείτε τον προσωπικό ιατρό σας ή τον παιδίατρο σε περίπτωση χρήσης κάποιου ειδικού φαρμάκου από το φαρμακείο.

Έχετε μαζί σας μερικά χρήσιμα τηλέφωνα: Του νοσοκομείου ή κέντρου υγείας ή φαρμακείου της περιοχής των διακοπών σας καθώς και το τηλέφωνο κέντρου δηλητηριάσεων (210- 7793777).

Τέλος, σε περίπτωση ανάγκης, μπορείτε να καλέσετε το 1016 (με αστική χρέωση από σταθερό τηλέφωνο ή κινητό από όλη την Ελλάδα) και να μιλήσετε δωρεάν με συντονιστή ιατρό ή νοσηλευτή μέρα και νύχτα, Σαββατοκύριακα και αργίες, 24 ώρες το 24ωρο.