Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: "Αντίθετοι στην αδειοθέτηση Φωτοβολταϊκού στην Περιστερά" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: "Αντίθετοι στην αδειοθέτηση Φωτοβολταϊκού στην Περιστερά"




//Ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης "Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης"


ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ

Ενημερωθήκαμε την Δευτέρα 8-7-2024 από κάτοικο της Περιστεράς ότι εκκρεμεί προς γνωμοδότηση του δήμου με καταληκτική ημερομηνία την 12-7-2023 η αδειοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Περιστεράς.

Την Τετάρτη λάβαμε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση να γνωμοδοτήσουμε ΚΑΤΑ της αδειοδότησης.

Η Περιστερά και το Λιβάδι είναι δυο όμορφα χωριά του Δήμου μας με κατοίκους που σε πείσμα των καιρών παραμένουν, ζουν, δημιουργούν, γεννούν και ονειρεύονται μακριά από τις πόλεις, στα χωριά τους !
Δυο χωριά με παραδοσιακά σπίτια, με τις όμορφες εκκλησιές του Άγιου Ανδρέα και του Άγιου Αθανάσιου, με πλούσια βιοποικιλότητα και φυσικό περιβάλλον, όλα πόλους έλξης και συνάντησης επισκεπτών και περιηγητών.

Η εν λόγω επένδυση καταλαμβάνει συνολικά 493.034 τ.μ., τα περισσότερα ένθεν και ένθεν της οδού προς την Περιστερά και το Λιβάδι, σε χαρακτηρισμένη δασική έκταση. Θίγει την αισθητική, το φυσικό περιβάλλον και το σχεδιασμό του Δήμου να διαφυλάξει αλλά και να αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής που θα φέρει τοπική ανάπτυξη

Το κυριότερο η επένδυση θίγει τους κατοίκους της Περιστεράς, οι περισσότεροι των οποίων ζουν από την κτηνοτροφία και θα υποστούν μέγιστη οικονομική ζημία στερούμενοι χώρων βοσκής και ανέφικτης μετακίνησης των 13.000 ζώων. Στερούμενοι του βιοποριστικού τους επαγγέλματος οι κάτοικοι του χωριού εκδιώκονται ουσιαστικά από το χωριό τους !

Οι ΑΠΕ και η πράσινη ενέργεια χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο με χωροθέτηση και κανόνες για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, με τους πολίτες, με τους αγρότες συμμέτοχους στη διαδικασία και κοινωνούς των αγαθών αυτής και κυρίως της πρόσβασης σε πράσινη και φτηνή ενέργεια, μόνο που τίποτα από τα παραπάνω δεν απολαμβάνουν, το αντίθετο είναι τηλεθεατές σε ένα έργο εμπορευματοποίησης.

Συμφωνήσαμε και γνωμοδοτήσαμε αρνητικά στο Δημοτικό Συμβούλιο στην εισήγηση κατά της αδειοδότησης της επένδυσης, σημειώνοντας ότι τα αντανακλαστικά της διοίκησης έπρεπε να είναι αμεσότερα και να έχουμε ενημερωθεί επισήμως νωρίτερα.
Προτείναμε ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις μας .
Πιστεύουμε ότι η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους κερδοσκοπίας αλλά με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, με παράλληλη προστασία της βιοποικιλότητας του τοπίου και στήριξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ .