ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δ.ΘΕΡΜΗΣ: "Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί, ούτε τα σχολεία αποθήκες"! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δ.ΘΕΡΜΗΣ: "Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί, ούτε τα σχολεία αποθήκες"!



Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί, ούτε τα σχολεία αποθήκες!


Για την ίδρυση του νέου ΕΠΑΛ Θέρμης και την κατανομή των μαθητών στα ΓΕΛ της ΔΕ Μίκρας του Δήμου Θέρμης.

Λέγανε οι αρχαίοι ότι «ενός κακού μύρια έπονται». Αυτό συμβαίνει και με τα ΕΠΑΛ και τα  Λύκεια του δήμου Θέρμης. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΑΛ

Η διοίκηση του δήμου Θέρμης από κοινού με τη Διεύθυνση ΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης δρομολόγησαν και προχώρησαν την ίδρυση νέου ΕΠΑΛ (πέρα από το ΕΠΑΛ Βασιλικών) χωρίς να υπάρχει χώρος. Έτσι αποφάσισαν να συστεγάσουν το νέο ΕΠΑΛ με το το 2ο ΓΕΛ Μίκρας σε ένα κτίριο που έτσι κι αλλιώς είναι φτιαγμένο για ΙΕΚ, δεν έχει μεγάλους χώρους, έχει μικρή αυλή!

Επίσης ενημερώνουμε ότι η διοίκηση του δήμου πρότεινε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας την ίδρυση του νέου ΕΠΑΛ σε νέο κτίριο (κτίριο Κωνσταντινίδη), ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο έφερε πρόταση για συστέγαση με το 2ο ΓΕΛ Μίκρας, αγνοώντας τη γνώμη των γονιών, των εκπαιδευτικών και συνολικά των μελών της Επιτροπής Παιδείας! Για αυτό το λόγο ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφοροποιηθήκαμε ψηφίζοντας λευκό βλ. εδώ https://www.facebook.com/share/p/SgtAZ5CZwJFgkHLG/

Τέλος η απόφαση της Επιτροπής Παιδείας  έλεγε ότι το νέο ΕΠΑΛ δεν θα έχει τις ίδιες ειδικότητες με το ΕΠΑΛ Βασιλικών, κάτι που φαίνεται να καταστρατηγείται στο  ΦΕΚ ίδρυσης!


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΓΕΛ

Ως συνέπεια των παραπάνω πριν λίγες μέρες νέες εκπλήξεις περίμεναν τους γονείς του Πλαγιαρίου.  Όπως είναι γνωστό, οι μαθητές Λυκείου  που κατοικούν στο Πλαγιάρι όλα αυτά τα χρόνια  φοιτούν στο 2ο ΓΕΛ Μίκρας. Εκεί που θα συστεγαστεί το νέο ΕΠΑΛ. Τώρα μπαίνοντας στην πλατφόρμα και χωρίς να τους ενημερώσει κανείς είδαν ότι οι μαθητές της Α Λυκείου θα φοιτήσουν στο 1ο ΓΕΛ Μίκρας στον Τρίλοφο (είναι οι ίδιοι που Νοέμβρη μήνα πρόπερσι συγχωνεύτηκαν από 4 τμηματα και τελείωσαν το γυμνάσιο σε 3 27αρια και 28αρια τμήματα). Η αλλαγή αυτή γίνεται γιατί πρέπει να εξασφαλιστούν αίθουσες για το ΕΠΑΛ!!!

Η διοίκηση του δήμου είναι υπόλογη γιατί:

► Ενέκρινε την ίδρυση ενός σχολείου χωρίς να υπάρχει εξασφαλισμένος κατάλληλος χώρος

► Ενέκρινε τη συστέγαση εκατοντάδων μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σε ένα κτίριο που δεν έχει ούτε τους κατάλληλους χώρους, ούτε την αυλή για να τους φιλοξενήσει

► Αγνόησε τους εκπαιδευτικούς φορείς (Ένωση γονέων και ΕΛΜΕ) και την Επιτροπή Παιδείας που ψήφισαν την ίδρυση σε άλλο χώρο

► Αγνόησε την Επιτροπή Παιδείας που ψήφισε την ίδρυση μόνο με διαφορετικές ειδικότητες από το ΕΠΑΛ Βασιλικών που λειτουργεί στον ίδιο δήμο.

► Μετακινεί (μαζί με τη ΔΔΕ) μαθητές σε άλλο σχολείο από αυτό που πηγαίνουν τα αδέρφια τους

► Μετακινεί (μαζί με τη ΔΔΕ) μαθητές σε ένα σχολείο που δεν έχει τη χιλιομετρική απόσταση (5χλμ) για να διακαιολογεί μεταφορά, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι λογικό τα παιδιά να περπατούν χιλιόμετρα καθημερινά. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει συγκοινωνία Τριλόφου Πλαγιαρίου (3 δρομολόγια δημοτικής συγκοινωνίας που ούτε για πλάκα βολεύουν).

► Μεταφέρει (μαζί με τη ΔΔΕ) μαθητές σε ένα σχολείο το οποίο, αν συνεχίσει να δέχεται με την ίδια λογική τα παιδιά του Πλαγιαρίου, σε 2 χρόνια θα έχει 18 τμήματα. Που θα τα στεγάσει; Και μη μας πουν ότι σε δυο χρόνια θα έχει γίνει το νέο σχολείο…

Και βέβαια όλα αυτά είναι απόρροια μιας πολιτικής βαθιά αντιλαϊκής εφαρμοζόμενης σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις που δεν δίνει σεντς για το χτίσιμο σχολείων (11 λείπουν στη Θέρμη), που συγχωνεύει τμήματα, παίζει με τις κατανομές των μαθητών ώστε να πετύχει το μικρότερο αριθμό τμημάτων με τους περισσότερους δυνατόν μαθητές, την ώρα που  δίνει απλόχερα δις για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες και για τις φοροαπαλλαγές μεγάλων ομίλων. Αλλά αυτοί είναι!

Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ της Θέρμης είναι ασφυκτικά γεμάτα και η διοίκηση του δήμου έχει τεράστια ευθύνη, γιατί εδώ και 10 χρόνια δέχεται μοιρολατρικά αυτή την κατάσταση! Για αυτό κάθε χρόνο ψάχνει με μπαλώματα να λύσει τα προβλήματα που προκύπτουν. Κι αυτοί τέτοιοι είναι!

Εμείς τόσο ως ΚΚΕ, όσο και ως Λαϊκή Συσπείρωση όλα αυτά τα χρόνια καταθέσαμε 6 ερωτήσεις στη βουλή  - η τελευταία  εδώ https://www.902.gr/eidisi/voyli/, φέραμε το θέμα πάνω από 10 φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο – η τελευταία εδώ https://www.thermisnews.gr/2024, παλεύουμε μέσα από τους φορείς των γονέων και των εκπαιδευτικών για να λυθεί οριστικά το θέμα της σχολικής στέγης με νέα σχολικά κτίρια και  για το 2ο ΓΕΛ Μίκρας και για το νέο ΕΠΑΛ και για άλλα 9 σχολεία. Το 2024 το σύγχρονο, ρεαλιστικό και αναγκαίο είναι να απαιτείς νέα σύγχρονα σχολεία για τα παιδιά. Αυτοί είμαστε!

 

Θέρμη 15/7/2024

 Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Φάνης Καρκατζούνης

Αριστείδης Θάνος

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου