Οι κουραστικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σώμα σας η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οι κουραστικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο σώμα σας η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης



Τόσο η κατανάλωση υπερβολικής καφεΐνης, όσο και η απότομη διακοπή της μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό σας.

Είτε πρόκειται για έναν fredo espresso στο δρόμο για τη δουλειά, είτε για ένα φλιτζάνι τσάι το απόγευμα, είτε για ένα ενεργειακό ποτό, οι περισσότεροι από εμάς τροφοδοτούμαστε καθημερινά με μεγάλες δόσεις καφεΐνης.

Ένα φυσικό διεγερτικό που βρίσκεται σε διάφορα ποτά, η καφεΐνη μπορεί να δώσει στο σώμα μας την απαραίτητη έκρηξη ενέργειας για να βγάλουμε τη μέρα.

Πόση όμως είναι η υπερβολική καφεΐνη και τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν το παρακάνουμε;

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και του νευρικού σας συστήματος.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, καθώς και να μπλοκάρει προσωρινά ορισμένους νευροδιαβιβαστές (χημικά μηνύματα στον εγκέφαλο) που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση του ύπνου, της νόησης, της διέγερσης και της μνήμης. Εν ολίγοις, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μας αφήσει να αισθανόμαστε πιο ξύπνιοι και σε εγρήγορση για ορισμένες χρονικές περιόδους.

Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο στο πόση καφεΐνη μπορεί να διαχειριστεί το σώμα μας ταυτόχρονα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξηγεί ότι ένα υγιές άτομο δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 200mg καφεΐνης σε ένα μόνο ρόφημα και όχι περισσότερα από 400mg την ημέρα.

Επίσης, ο οργανισμός μπορεί να χρειαστεί από δύο έως 12 ώρες για να μεταβολίσει το ήμισυ της ποσότητας καφεΐνης που καταναλώνει.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη από άλλους, πράγμα που σημαίνει ότι η οδηγία δεν ισχύει για όλους.

Είναι επίσης αδύνατο να πούμε πόση καφεΐνη περιέχει ένα ρόφημα, καθώς τα επίπεδα μπορεί να ποικίλλουν. Για παράδειγμα, τα επίπεδα καφεΐνης μπορεί να κυμαίνονται από 67mg έως 241mg σε έναν latte καφέ.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας μετά την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης;

Όλοι έχουμε νιώσει αυτό το απαίσιο αίσθημα νευρικότητας μετά την κατανάλωση ενός υπερβολικού φλιτζανιού τσαγιού ή καφέ. Αυτό συνήθως οφείλεται στην καφεΐνη που αυξάνει την ποσότητα αδρεναλίνης στο σώμα σας, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Η υπερφόρτωση με καφεΐνη μπορεί επίσης να σας προκαλέσει πονοκεφάλους και, σε άτομα ευαίσθητα στην καφεΐνη, ταχυπαλμία.

Έτσι, αν το κεφάλι και το στήθος σας αισθάνονται ξαφνικά σαν να χτυπούν, ήρθε η ώρα να αφήσετε κάτω το φλιτζάνι του καφέ και να αρχίσετε να ξεπλένετε την καφεΐνη από το σώμα σας με... νερό.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης προειδοποιήσει να μην σταματήσετε να πίνετε καφεΐνη, καθώς αυτό μπορεί επίσης να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό.

Η ξαφνική διακοπή της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό αρκετά άσχημα συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, ευερεθιστότητα και δυσκολία στη συγκέντρωση.