Αντιδράσεις προκάλεσε η συστέγαση του 2ου ΓΕΛ Μίκρας με το νέο ΕΠΑΛ Θέρμης - Τι λέει ο δήμος - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αντιδράσεις προκάλεσε η συστέγαση του 2ου ΓΕΛ Μίκρας με το νέο ΕΠΑΛ Θέρμης - Τι λέει ο δήμος



Ανησυχία για προβλήματα στην λειτουργία του προγράμματος και των δυο σχολείων εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΓΕΛ Μίκρας - «Αδιανόητες οι αντιδράσεις», λέει ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θέρμης


Αναστάτωση επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα του 2ου ΓΕΛ Μίκρας καθώς οι καθηγητές ενημερώθηκαν, όπως ισχυρίζονται, μια ημέρα πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ότι από τη νέα περίοδο το σχολείο τους θα συστεγαστεί στο υπάρχον συγκρότημα με το νεοσυσταθέν ΕΠΑΛ Θέρμης.

Το 2ο ΓΕΛ Μίκρας λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια σε ένα πρώην βιομηχανικό κτήριο, στο 14ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας, το οποίο όπως επισημαίνουν οι καθηγητές του σχολείου, μετά βίας εξυπηρετεί τις ανάγκες των 320 και πλέον μαθητών, καθώς και του εκπαιδευτικού έργου, ενώ το απόγευμα στεγάζει τις ανάγκες του Δ.ΙΕΚ Θέρμης.

Η υποδιευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Μίκρας κ. Τούλα Τριανταφύλλου αναφέρει ότι παραμονή της λήξης της σχολικής χρονιάς έγινε γνωστό ότι έχει προκηρυχτεί θέση διευθυντή για το νέο ΕΠΑΛ, η ίδρυση μάλιστα του οποίου πήρε και σχετικό ΦΕΚ.

«Μας καθησύχαζαν από τον Δήμο Θέρμης ότι δεν θα λειτουργήσει το ΕΠΑΛ, αν εμείς δεν μεταφερθούμε στο νέο κτήριο που πρόκειται να ανεγερθεί στη θέση «Βλάχος» στον Τρίλοφο» επισημαίνει.

Η κ. Τριανταφύλλου όπως και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ΕΠΑΛ για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής ωστόσο τονίζουν πως αυτό δεν μπορεί να συστεγαστεί με το 2ο ΓΕΛ καθώς από τη μια δεν επαρκούν οι αίθουσες, η αυλή, οι αθλητικοί χώροι και από την άλλη σύμφωνα με τους ίδιους εγκυμονεί κινδύνους από τον συγχρωτισμό παιδιών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.



Σύμφωνα με την ίδια, το νέο ΕΠΑΛ το οποίο θα λειτουργήσει με δύο τάξεις θα έχει τουλάχιστον για φέτος 80 μαθητές οι οποίοι θα προστεθούν στους 320 του ΓΕΛ. «Δεν ήρθαν να κάνουν ούτε μια αυτοψία, να δουν σε τι κατάσταση βρίσκεται το κτήριο, πως προχωρούν στην παραχώρηση 7 αιθουσών στο ΕΠΑΛ;» αναρωτιέται η υποδιευθύντρια και συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως για πρώτη φορά στη χώρα θα συστεγαστεί ένα ΓΕΛ με ένα ΕΠΑΛ.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα σε επιστολή που υπογραφεί η Διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων: «ο συγχρωτισμός των μαθητών των δύο σχολείων θα είναι συνεχής με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται σε μια εποχή που γίνεται μεγάλη συζήτηση για την παραβατικότητα και τη βία στις τάξεις των εφήβων».

Στην ίδια ανακοίνωση αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της ίδρυσης του ΕΠΑΛ αλλά εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η συστέγαση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία και των δύο σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί προτείνουν την ενοικίαση ενός άλλου χώρου για το ΕΠΑΛ μέχρι την μετεγκατάσταση του 2ου ΓΕΛ Μίκρας στο νέο κτίριο που θα κατασκευαστεί στον Τρίλοφο. Προτείνουν δε να χρησιμοποιηθεί το κτίριο του «Απολλώνιου» που στέγαζε μέχρι σχετικά πρόσφατα το 2ο Γυμνάσιο Θέρμης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα χωρίς να χρειάζεται να γίνουν ιδιαίτερες παρεμβάσεις.


Δήμος Θέρμης: «Αδιανόητες οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών»

Αδιανόητες χαρακτηρίζει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θέρμης, Στέλιος Αποστόλου, τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών του 2ου ΓΕΛ Μίκρας.

«Μου προξενεί εντύπωση πως καθηγητές, δημόσιοι λειτουργoί, δεν θέλουν παιδιά που θα φοιτήσουν σε ένα ΕΠΑΛ και λένε ότι δεν μπορούν να συγχρωτίζονται παιδιά ίδιας ηλικίας και ότι θα προκύψουν προβλήματα. Τι είναι αυτά τα παιδιά, είναι κατώτερου Θεού;», διερωτάται ο κ. Αποστόλου.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Θέρμης στόχος είναι ο αριθμός των παιδιών του ΕΠΑΛ να μην είναι πάνω από 60-70. «Το ΓΕΛ έχει περίπου 320 παιδιά, αλίμονο να μην χωράνε άλλα 70 σε ένα συγκρότημα 5 χιλιάδων τ.μ.».



Ο κ. Αποστόλου αναφέρει πως πρόκειται για μια λύση μέχρι το 2ο ΓΕΛ Μίκρας να μετεγκατασταθεί σε μια διετία στο καινούργιο κτήριο που θα ξεκινήσει να χτίζεται στις αρχές του Σεπτέμβρη θέση «Βλάχος».

«Στόχος μας είναι αφού μεταφερθεί το ΓΕΛ στο νέο σχολείο, το υπάρχον συγκρότημα να μετατραπεί σε πάρκο τεχνολογικής εκπαίδευσης όπου το πρωί θα λειτουργεί το ΕΠΑΛ στο οποίο θα προστεθούν και άλλες ειδικότητες και το απόγευμα ως ΙΕΚ. Θα γίνει ένα πρότυπο campus, για όλη την Ελλάδα», προσθέτει.

Ο αντιδήμαρχος αναφέρει πως ο Δήμος έκανε μεγάλες προσπάθειες να δημιουργηθεί το νέο ΕΠΑΛ, καθώς, όπως λέει, τα υπάρχοντα των Βασιλικών και της Καλαμαριάς είναι υπερπλήρη και της Επανομής είναι πρότυπο.

Το καινούργιο σχολείο είναι σε σημείο κομβικό και θα εξυπηρετεί τον Δήμο Θερμαϊκού, τον Δήμο Πανοράματος και την περιοχή της Μίκρας.

«Για το λόγο αυτό πήραμε κοινή απόφαση με την Περιφερειακή Διεύθυνση, με την Δευτεροβάθμια να δημιουργηθεί ένα καινούργιο ΕΠΑΛ με νέες ειδικότητες όπως διοίκηση οικονομίας (τομέας ξενοδοχοϋπαλλήλων), εφαρμοσμένων τεχνών (διακόσμηση εσωτερικών χώρων) και αισθητικής. 

Σε πρώτη φάση θα στεγαστεί στο χώρο του ΙΕΚ όπου φιλοξενείται και το ΓΕΛ Μίκρας. Υπάρχουν χώροι στο ΙΕΚ που είναι απογευματινής βάρδιας και είναι ανεκμετάλλευτοι. Ήδη έχουν βρεθεί 7 αίθουσες διδασκαλίας μέσα στις οποίες είναι τα έτοιμα εργαστήρια για ξενοδοχοϋπαλλήλους και αρχιτεκτονικής του ΙΕΚ», τονίζει.

Ο σύλλογος διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ Μίκρας απέστειλε ενημερωτική επιστολή στο σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ενώ ο Δήμος Θέρμης σε συνεργασία με τις Σχολικές Διευθύνσεις σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου ΕΠΑΛ.


voria.gr