Χαλκιδική: Μειωμένη η τουριστική κίνηση τον Ιούλιο κατά 25%-30% σε σχέση με πέρσι – Τί φταίει - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Χαλκιδική: Μειωμένη η τουριστική κίνηση τον Ιούλιο κατά 25%-30% σε σχέση με πέρσι – Τί φταίει




Η ακρίβεια της εποχής, η λειψυδρία, οι ελλιπείς υποδομές (παρατεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση στη Σιθωνία), η αυξημένη κίνηση στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην τουριστική κίνηση της περιοχής. Αν και πέρυσι υπήρχε τέτοια εποχή υπήρχε πληρότητα σχεδόν 100% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία της Χαλκιδικής φέτος δεν συμβαίνει το ίδιο. 

Οι κρατήσεις βρίσκονται στο 80%-85%. Σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους της Χαλκιδικής τον φετινό Ιούλιο η μείωση όσον αφορά την τουριστική κίνηση φτάνει σε κάποιες περιοχές ακόμη και το 25%-30% σε σχέση πέρσι .


Από τα Βαλκάνια ο οδικός τουρισμός

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρήγορης Τάσιος, μιλώντας για την τουριστική κίνηση επεσήμανε πως «ο προορισμός σε νούμερα δεν θα είναι πάνω από το 2023. 

Στη Χαλκιδική έρχονται οδικοί τουρίστες από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Κόσοβο ενώ από αεροπορικές αφίξεις πρώτοι είναι οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, Πολωνία και Ολλανδία. Η ελληνική αγορά έχει ζήτηση μετά τις 25 Ιουλίου από τα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι επιλέγουν τη Χαλκιδική για τις διακοπές τους», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε «στη Χαλκιδική η τουριστική κίνηση ξεκίνησε καλά το Πάσχα καθώς είχαμε αρκετές αφίξεις από τα Βαλκάνια. Ο Μάιος ήταν μέτριος μήνας σε σύγκριση με το 2023. 

Τον Ιούνιο είχαμε 75%-80% μέση πληρότητα. Ήταν πεσμένη 5% σε σχέση με το 2023. Έχουμε μπροστά μας την υπόλοιπη σεζόν μέχρι τον Οκτώβρη. Αυτή τη στιγμή κινείται καλά με μέση πληρότητα από τον Ιούλιο – Αύγουστο με 80%, τον Σεπτέμβριο με 65% και τον Οκτώβριο με 50%». 

Όσον αφορά το κόστος των διανυκτερεύσεων ο κ. Τάσιος είπε ότι «οι τιμές είναι αυξημένες συγκριτικά με πέρυσι κατά 7% προκειμένου να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη που είναι αρκετά υψηλά».


Μάστιγα η έλλειψη υποδομών

Σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζουν κάτοικοι και παρεθεριστές στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής που συγκέντρωνε και συγκεντρώνει μεγάλο όγκο της τουριστικής κίνησης. Στους δήμους Προποντίδας και Κασσάνδρας κάτοικοι και παραθεριστές εν μέσω καύσωνα λένε «το νερό νεράκι». 

Μάλιστα ήταν μεγάλη η αγανάκτηση ώστε στο Πευκοχώρι του δήμου Κασσάνδρας η έλλειψη νερού «έφερε» ακυρώσεις σε κρατήσεις τουριστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι ζήτησαν να τους επιστραφούν τα χρήματά τους, προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή και να συνεχίσουν σε άλλη τοποθεσία τις διακοπές τους. 

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος του δήμου Νέας Προποντίδας Χαράλαμπος Σαρόγλου τόνισε πως «ο δήμος κάνει ότι μπορεί για να εξυπηρετήσει με υδροφόρες. Υπάρχει πράγματι πρόβλημα, είτε από ανομβρία είτε από γεωτρήσεις αλλά δεν κόβουμε το νερό, απλώς το ελαττώνουμε».

thesseconomy.gr