ΑΠΘ: Αγροβολταϊκά τρίτης γενιάς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΑΠΘ: Αγροβολταϊκά τρίτης γενιάς


Τον γύρο του κόσμου κάνουν καινοτόμες εφαρμογές τεχνολογιών αιχμής με ελληνική υπογραφή: στην Ινδία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ολλανδία και στη Γερμανία ταξιδεύουν τα αγροβολταϊκά τρίτης γενιάς, μια ελληνική πατέντα, που φέρνει επανάσταση στη βιώσιμη γεωργία. 

Πρόκειται για ημιδιαφανή εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά που τοποθετούνται σε θερμοκήπια ή ανοικτές καλλιέργειες και ενισχύουν την αγροτική παραγωγή, εξοικονομώντας, παράλληλα, ενέργεια και νερό. 

Αξιοποιώντας αυτήν τη μοναδική καινοτομία, στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί το πρώτο παγκοσμίως ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο, το οποίο με τη χρήση 100% ΑΠΕ παράγει, αυξάνει την ποσότητα και ταυτόχρονα βελτιώνει την ποιότητα στην παραγωγή υδροπονικής ντομάτας. 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία των αγροβολταϊκών τρίτης γενιάς έχει διαδραματίσει το Εργαστήρι Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, οι ερευνητές του οποίου τονίζουν ότι με τη χρήση τους η παραγωγή αυξάνεται κατά 30% σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους.


Αύξηση της παραγωγής κατά 32%

Tα ελληνικά αγροβολταϊκά, που λανσάρονται στην αγορά από την ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies, κάνουν αυτές τις μέρες δυναμική εμφάνιση στην έκθεση Intersolar, τη μεγαλύτερη έκθεση στον κόσμο για ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά.

«Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο διότι όλοι βλέπουν κάτι πραγματικά καινούργιο, κάτι μοναδικό, διαφορετικό από ό,τι διατίθεται στην αγορά τα τελευταία 10-20 χρόνια», λέει στα «ΝΕΑ» ο Στέργιος Λογοθετίδης, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας. 

«Είναι ημιδιαφανή, πολύ ελαφριά και εύκαμπτα, μπορούν να εγκατασταθούν πολύ εύκολα σε οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε σε θερμοκήπια είτε σε ανοικτές καλλιέργειες. Εξαιτίας του ότι είναι ημιδιαφανή, επιτρέπουν στη φωτοσυνθετικά ενεργή ακτινοβολία να φτάσει στα φυτά, μειώνουν την υψηλή ηλιακή ακτινοβολία σε ιδανικά επίπεδα για κάθε φυτό και έτσι συμβάλλουν στη σκίαση και στη θερμοκρασία το καλοκαίρι που κάνει τα φυτά να υποφέρουν. 

Επίσης, φιλτράρουν την επιβλαβή ακτινοβολία UV, που προκαλεί ασθένειες στις καλλιέργειες, και με κάποιες πατέντες μετατρέπουν το μπλε χρώμα της ακτινοβολίας σε κόκκινο, το οποίο βοηθά την ενίσχυση της παραγωγής. 

Μιλάμε για εφαρμογές που βρίσκονται στην παγκόσμια πρωτοπορία», εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει: «Επιπλέον, η ενσωμάτωσή τους βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση και μειώνει την κατανάλωση νερού. Ερευνες που έχουν γίνει σε ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθι, αγγούρι και άλλες καλλιέργειες έδειξαν ότι η εγκατάστασή τους σε ένα μεσογειακό θερμοκήπιο μπορεί να αυξήσει την παραγωγή τους 28%-32%».


60.000 στρέμματα με θερμοκήπια

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 60.000 στρέμματα με θερμοκήπια, αριθμός που την κατατάσσει στην έβδομη θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 50% του κόστους αυτών των καλλιεργειών δαπανάται σε ενέργεια, η οποία γίνεται όλο και πιο ακριβή. 

Τα ημιδιαφανή εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά ελληνικής κατασκευής μπορούν να τοποθετηθούν, εκτός από τα θερμοκήπια, σε οποιαδήποτε επιφάνεια, από ρούχα μέχρι μικρές εφαρμογές, σκηνές κάμπινγκ, πέργκολες ή οροφές αυτοκινήτου. Επίσης, είναι πλήρως ανακυκλώσιμα και, εκτός του ότι παράγουν πράσινη ενέργεια, κατασκευάζονται και τα ίδια με μεθόδους που δεν εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα.

Η μαζική παραγωγή αυτών των φωτοβολταϊκών θα γίνει στην πρώτη αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2026. 

Η μονάδα στην περιοχή Ταγαράδων θα φέρει την πόλη στο επίκεντρο διεθνών τεχνολογικών εξελίξεων και θα έχει μέγεθος παραγωγής περισσότερων από 1 εκατ. τ.μ. οργανικών φωτοβολταϊκών τον χρόνο. Η δημιουργία της εντάσσεται στο ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy, που υλοποιείται με τη συμμετοχή 15 βιομηχανικών και ερευνητικών φορέων από Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ιταλία και Ρουμανία.

Στη Θεσσαλονίκη, από τις 29 Ιουνίου ως τις 6 Ιουλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας «NANOTEΧNOLOGY 2024», όπου θα παρουσιαστούν τα αγροβολταϊκά και άλλες καινοτόμες εφαρμογές. 

Το «παρών» θα δώσουν εκατοντάδες επιστήμονες, εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, ακαδημαϊκών φορέων και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, την Κορέα και την Ιαπωνία, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της Πράσινης Ενέργειας, της Νανοϊατρικής, των Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Πράσινης Ψηφιακής Βιομηχανίας, των 3D Εκτυπώσεων και θα αναλύσουν θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, Μηχανικής Μάθησης, Ευφυών Κατασκευών και Αυτοματισμού.