Λαϊκή Συσπείρωση: Ερώτηση για την ίδρυση πυροσβεστικής υπηρεσίας Α τάξης στο δήμο Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Λαϊκή Συσπείρωση: Ερώτηση για την ίδρυση πυροσβεστικής υπηρεσίας Α τάξης στο δήμο Θέρμης


Προτεινόμενο θέμα για συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Θέρμης την Τετάρτη 26/6/2024
Θέμα: Για την ίδρυση πυροσβεστικής υπηρεσίας Α τάξης στο δήμο Θέρμης

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και συνολικά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επανειλημμένα και σε βάθος δεκαετιών έχουν αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν στην πυρασφάλεια, την δασοπροστασία και την Πολιτική Προστασία της χώρας. 

Δυστυχώς όμως οι ίδιες οι εξελίξεις και τα τραγικά γεγονότα που εξελίσσονται διαχρονικά με τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές και με κάθε φυσική καταστροφή που εκδηλώνεται συνέπεια της απουσίας ουσιαστικών μέτρων για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο την αγωνία και τις επισημάνσεις του.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η εγκληματική αντιλαϊκή - αντιδασική πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις όπως και από την σημερινή, είναι ευθυγραμμισμένη με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και πλήρως εναρμονισμένη με τον στρατηγικό σχεδιασμό, μέσω του οποίου προωθείται η παράδοση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας για διαχείριση και εκμετάλλευση στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση τομέων της πυροπροστασίας καθώς και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ α΄ & β΄ βαθμού όπως και στις εθελοντικές οργανώσεις και τις Μ.Κ.Ο.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο το θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική είναι υπεύθυνη και για την απαράδεκτη - ελλειμματική κατάσταση που υφίσταται και στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης και για τη παντελή έλλειψη από πλευράς δομών πυροπροστασίας που υπάρχει στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έτσι όπως είχε αναδείξει και με σχετική Ερώτηση (8852/14.8.2020) το ΚΚΕ στη βουλή.

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και η απάντηση που δόθηκε στην εν λόγω Ερώτηση από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος στις 27/08/2020 με το υπ. αριθ. 50412 Φ.109.64 έγγραφο του, στις προτάσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ αναφέροντας ότι: “Την παρούσα χρονική περίοδο δεν εξετάζεται αυτοτελώς η ίδρυση πυροσβεστικής υπηρεσίας Α’ Τάξης στον Δήμο Θέρμης και πυροσβεστικών σταθμών Γ’ τάξης στους Δήμους Θερμαϊκού και Πυλαίας – Χορτιάτη. Ομοίως δεν εξετάζεται η αναβάθμιση των πυροσβεστικών κλιμακίων Λαγκαδά και Σταυρού σε πυροσβεστικές υπηρεσίες Β’ και Γ’ τάξης αντίστοιχα. “

Θυμίζουμε πως στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Θέρμη υπάρχουν: Βιομηχανικές ζώνες, αεροδρόμιο, τουριστική δραστηριότητα και πληθώρα χώρων συγκέντρωσης μαζικού πληθυσμού όπως διοικητικές κρατικές υπηρεσίες, νοσηλευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπεραγορές, χώροι αθλητισμού και ψυχαγωγίας και βέβαια δασικές εκτάσεις.

Η ύπαρξη όλων αυτών των δραστηριοτήτων καθιστούν αναγκαιότητα την αναβάθμιση της πυροπροστασίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και την ίδρυση πυροσβεστικών υπηρεσιών σε μία περιοχή που συγκαταλέγονται τέσσερις μεγάλοι δήμοι με συνολικό πληθυσμό 265.093 κατοίκους.

Με δεδομένη αυτή την απαράδεκτη όσο και επικίνδυνη κατάσταση για την πυροπροστασία.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ο δήμος έτσι ώστε:

- Να προχωρήσει η ίδρυση πυροσβεστικής υπηρεσίας Α΄ Τάξης στο Δήμο Θέρμης αξιοποιώντας τον οικοπεδικό χώρο στην περιοχή του Νέου Ρυσίου, που έχει παραχωρήσει για τον λόγο αυτό ο δήμος, με σκοπό να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Καθώς και να ιδρυθούν πυροσβεστικοί σταθμοί Γ΄ τάξης στους Δήμους Θερμαϊκού και Πυλαίας – Χορτιάτη, να στελεχωθούν με τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Εμείς προτείνουμε να ληφθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με αίτημα το παραπάνω αίτημα. Να ζητηθεί και από τους άλλους δήμους της περιοχής να υιοθετήσουν το ίδιο ψήφισμα και να προχωρήσουμε σε συνέντευξη τύπου και συνάντηση με τον υπουργό.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος
Αριστείδης Θάνος