Εκμάθηση της Αλβανικής γλώσσας σε Νέα Ραιδεστό και Θέρμη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλβανικής Κοινότητας "Φάρος" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εκμάθηση της Αλβανικής γλώσσας σε Νέα Ραιδεστό και Θέρμη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλβανικής Κοινότητας "Φάρος"




Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2022 ο Πολιτιστικό Σύλλογος Αλβανικής Κοινότητας "Φάρος".


Η Ίνα είναι ένα γλυκύτατο κοριτσάκι, μαθήτρια δημοτικού η οποία ζει με την οικογένειά της στη Θέρμη. 

Η γιαγιά της ζει στην Αλβανία απ' όπου κατάγεται και η ίδια και όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες πηγαίνει κι αυτή εκεί, μαζί με τον αδελφό της για να τη δουν. Τελευταία φορά που την επισκέφθηκε ήταν το περασμένο Πάσχα, αλλά αυτή η επίσκεψη δεν ήταν σαν τις άλλες. Ήταν ξεχωριστή! 

Η Ίνα για πρώτη φορά μπόρεσε να συνομιλήσει απ' ευθείας με τη γιαγιά της χωρίς διαμεσολαβητές. Χωρίς να χρειάζεται τον μεγαλύτερο αδελφό της ή τη μητέρα της προκειμένου να μπορέσει να συνεννοηθεί με τη γιαγιά της. Αυτή τη φορά η Ίνα γνώριζε αρκετά αλβανικά και δεν είχε ανάγκη από διερμηνείς. 

"Θέλω να γνωρίσω τους δασκάλους σου που σου έμαθαν αλβανικά για να μπορώ να μιλάω μαζί σου" της είπε συγκινημένη η γιαγιά της.


Δύο τάξεις

Η Ίνα ήταν μεταξύ των παιδιών που συμμετείχαν σε μια εκδήλωση η οποία έγινε πριν από μερικές ημέρες στο πάρκο της κοινότητας Νέας Ραιδεστού του δήμου Θέρμης. "Ήταν κάτι σαν εκδήλωση λήξης της σχολικής χρονιάς" αναφέρει ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Στέλιος Αποστόλου. 


Σε ποιο σχολείο όμως, με ποιους δασκάλους και ποιους μαθητές;

Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2022 ο Πολιτιστικό Σύλλογος Αλβανικής Κοινότητας "Φάρος". 
Πρόεδρος του Συλλόγου είναι η Σκιπώνια Πεπκολάι η οποία ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Νέα Ραιδεστό. Το περασμένο φθινόπωρο με πρωτοβουλία του Συλλόγου δημιουργήθηκαν δύο τάξεις αρχαρίων για εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας. 

"Στην περιοχή της Θέρμης ζουν δεκάδες παιδιά αλβανικής καταγωγής, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα και γνωρίζουν μόνο την ελληνική γλώσσα. Θεωρήσαμε καλό αυτά τα παιδιά να μάθουν και τη γλώσσα της πατρίδας τους, τα ήθη και τα έθιμά της. Έτσι πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε αυτές τις δύο τάξεις, μία στη Νέα Ραιδεστό κι άλλη μία στη Θέρμη", αναφέρει η κ. Πεπκολάι. 

Ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και το 2017, αλλά στη συνέχεια ατόνησε λόγω της πανδημίας. Από πέρυσι ξαναλειτούργησε με τους πρώτους 22 μαθητές και μαθήτριες. Παιδιά δημοτικού στην πλειονότητά τους, αλλά και γυμνασίου καθώς και δύο ενήλικες, δύο Ελληνίδες οι οποίες θέλουν κι αυτές να μάθουν αλβανικά. Τα μαθήματα γίνονται τα σαββατοκύριακα, το δε αλβανικό αλφάβητο περιλαμβάνει 36 στοιχεία!


Η εθελόντρια δασκάλα

Το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί εάν δεν υπήρχε η Βέρα Γκιώνη, δασκάλα αλβανικής γλώσσας η οποία ανέλαβε εθελοντικά να διδάξει στους/στις 22 μαθητές/τριες τη μητρική γλώσσα τους. 

Η Βέρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλβανία όπου σπούδασε και την αλβανική γλώσσα στο πανεπιστήμιο. Από το 1997 ζει στην Θέρμη, ακολουθώντας το σύζυγό της ο οποίος είχε έρθει λίγα χρόνια νωρίτερα. Έχοντας τρεις κόρες, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει για τα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα της πατρίδας τους.

"Βλέποντας την επιθυμία των παιδιών μας που γεννήθηκαν και ζουν εδώ, να μάθουν τη γλώσσα της χώρας από την οποία προέρχονται, εγώ ως καθηγήτρια αλβανικής γλώσσας, σύζυγος και μητέρα, σε συνεργασία με τον σύλλογο «Φάρος», προσφέρθηκα να διδάξω εθελοντικά τη γλώσσα μας ώστε να ζεσταθούν οι καρδιές αυτών των μικρών παιδιών. Να ικανοποιήσουμε την επιθυμία τους, των ιδίων και των γονιών τους να μάθουν την αλβανική γλώσσα και κουλτούρα. 

Εμείς ζούμε στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, τα παιδιά μας γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, αλλά οι ρίζες μας είναι στην Αλβανία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας, την παράδοση μας. Διδάσκοντας στη νέα γενιά ότι διατηρώντας το παρελθόν χτίζουμε ισχυρότερα θεμέλια για το μέλλον! Αγαπώντας τον εαυτό μας, αγαπάμε και τους άλλους! Αυτή η αγάπη που βρήκαμε στην Ελλάδα, είναι ισάξια με την αγάπη της χώρας μας!", δηλώνει συγκινημένη η κ. Γκιώνη. 

Η πρόεδρος του Συλλόγου "Φάρος" και η εθελόντρια δασκάλα καλούν τους συμπατριώτες τους να φέρουν τα παιδιά τους σε αυτό το εθελοντικό σχολείο για να μάθουν τη γλώσσα της πατρίδας τους. 

Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τέσσερις τάξεις. Οι δύο φετινές για τους προχωρημένους που θα συνεχίσουν και του χρόνου και δύο νέες τάξεις αρχαρίων. Στους μαθητές δίνεται μία βεβαίωση παρακολούθησης μαθημάτων εκμάθησης αλβανικής γλώσσας την οποία εκδίδει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δασκάλων Αλβανικής Γλώσσας.



Η στήριξη του δήμου

Η πρόεδρος του Συλλόγου "Φάρος" κ. Πεπκολάι όπως και η κ. Γκιώνη ευχαριστούν το δήμο Θέρμης, τον δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο και τον αντιδήμαρχο Στέλιο Αποστόλου για τη στήριξη που παρέχουν στην προσπάθειά τους. 

"Στο δήμο μας ζουν εκατοντάδες Αλβανοί. Το 2011 είχαμε δημιουργήσει το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών μέσω του οποίου αρκετοί Αλβανοί μετανάστες που είχαν έρθει εδώ για να δουλέψουν, έμαθαν τα ελληνικά, κάτι που τους βοήθησε σημαντικά στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία μας", σημειώνει ο κ. Αποστόλου. 

Επαινεί την πρωτοβουλία του Συλλόγου "Φάρος" και αναφέρει ότι "θα πρέπει όλα τα παιδιά αλβανικής καταγωγής που φοιτούν στα σχολεία μας, και είναι δεκάδες, σε όλες τις κοινότητες του δήμου, να φροντίσουμε ώστε να μάθουν τη μητρική γλώσσα τους'"

Βεβαίως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι εθελοντές δάσκαλοι αλβανικής γλώσσας, κάτι για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει πιθανότατα υποστήριξη από το αλβανικό κράτος. Προς το παρόν, το μόνο που παρέχεται είναι τα εγκεκριμένα βιβλία διδασκαλίας της γλώσσας τα οποία αποστέλλονται από το υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας.

Εφημερίδα Μακεδονία