Γιατί ιδρώνουμε το βράδυ: Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί ιδρώνουμε το βράδυ: Τι προκαλεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις


Ενώ οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να είναι ένα κοινό και καλοήθες σύμπτωμα, μπορεί επίσης να σηματοδοτούν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις, γνωστές και ως υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου, αποτελούν μια δυσάρεστη πραγματικότητα για πολλά άτομα. Αυτή η κατάσταση, που συχνά συνδέεται με κατάθλιψη και δυσκολία στον ύπνο, παρουσιάζεται συνήθως κατά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορες ιατρικές καταστάσεις και φάρμακα.


Τι προκαλεί νυχτερινό ιδρώτα;

Ενώ είναι φυσιολογικό να ιδρώνετε τη νύχτα αν η θερμοκρασία του δωματίου είναι υψηλή, ορισμένα άτομα εμφανίζουν επίμονες, κατακλυσμιαίες νυχτερινές εφιδρώσεις. Ακολουθούν ορισμένες κοινές αιτίες:
  • Μετεμμηνόπαυση: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη μετάβασή τους στην εμμηνόπαυση.
  • Μολύνσεις: Καταστάσεις όπως η φυματίωση ή ο ιός HIV μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις.
  • Καρκίνος: Ορισμένοι καρκίνοι, όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα, είναι γνωστό ότι προκαλούν νυχτερινές εφιδρώσεις.
  • Αγχώδεις διαταραχές: Καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις.
  • Υπερθυρεοειδισμός: Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική εφίδρωση.
  • Υπογλυκαιμία: Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινές εφιδρώσεις.
  • Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντικαταθλιπτικών, ορμονικών θεραπειών και οπιοειδών, απαριθμούν τις νυχτερινές εφιδρώσεις ως παρενέργεια.


Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια;

Οι νυχτερινές εφιδρώσεις συνήθως δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, υπάρχουν περιστάσεις υπό τις οποίες είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή:
  • Πρώιμα συμπτώματα εμμηνόπαυσης: Η εμμηνόπαυση αρχίζει συνήθως γύρω στην ηλικία των 50 ετών. Εάν εμφανίζετε νυχτερινές εφιδρώσεις και άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης πριν από την ηλικία των 40 ετών, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, καθώς αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει πρωτοπαθή ωοθηκική ανεπάρκεια.
  • Συχνές ή σοβαρές νυχτερινές εφιδρώσεις: Εάν οι νυχτερινές εφιδρώσεις εμφανίζονται συχνά, διαταράσσουν τον ύπνο σας ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, ήρθε η ώρα να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
  • Χρόνια νόσος: Για άτομα με λέμφωμα ή HIV, οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να υποδηλώνουν ότι η κατάσταση εξελίσσεται.
Ενώ οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να είναι ένα κοινό και καλοήθες σύμπτωμα, μπορεί επίσης να σηματοδοτούν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κατανόηση των πιθανών αιτιών και η γνώση του πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική διαχείριση αυτής της κατάστασης. Εάν οι νυχτερινές εφιδρώσεις παρεμβαίνουν στην ποιότητα ζωής σας ή συνοδεύονται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για ενδελεχή αξιολόγηση και κατάλληλη θεραπεία