3ο Γυμνάσιο Μίκρας: Σημαντικές διακρίσεις στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό "ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: ΠΟΝΤΟΣ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΘΡΑΚΗ". - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

3ο Γυμνάσιο Μίκρας: Σημαντικές διακρίσεις στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό "ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: ΠΟΝΤΟΣ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΘΡΑΚΗ".


Υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας ολοκληρώθηκε ο σχολικός διαγωνισμός στον οποίο έλαβαν μέρος μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα. Σημαντική διάκριση πέτυχαν οι μαθητές του 3ο Γυμνασίου Μίκρας από όπου παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση:

Θερμά συγχαρητήρια σε μαθητές/ήτριες και εκπαιδευτικούς μας για τα βραβεία που απέσπασαν στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό με τίτλο: "ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ: ΠΟΝΤΟΣ, ΜΙΚΡΑΣΙΑ, ΘΡΑΚΗ".

Οι εκπαιδευτικοί που ήταν υπεύθυνοι για τα παραγόμενα έργα ήταν 
η Διευθύντρια, κ. Σοφία Τσακαλίδου, οι Φιλόλογοι κ. Παρασκευή Γάτσια και κ. Χρύσα Σημανδράκου, η κ. Κυριακή Χατζάκου και η κ. Χαρπαντίδου Ευλαμπία.

 Συμμετείχαν συνολικά 36 μαθητές/ήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας και κατάφεραν να αποσπάσουν το 1ο Βραβείο στην κατηγορία "Project" με τον τίτλο "Μικρά Μαθήματα Ιστορίας: Διαβάζοντας την Ιστορία...αλλιώς" και το 2ο Βραβείο στην κατηγορία "Εικαστικά έργα" με τον τίτλο "Πολιτικά παιχνίδια στον Πόντο"! (φωτο)

Ευχόμαστε πάντα τα παιδιά μας να βιώνουν τόσο μεγάλες επιτυχίες στη ζωή τους... 

Η εκδήλωση βράβευσης θα πραγματοποιηθεί Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2024 στη Θεσσαλονίκη. 

Θα ενημερωθείτε τον προσεχή Σεπτέμβριο για την ακριβή ημερομηνία. 

ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε όλα τα έργα των παιδιών μας, τα οποία βραβεύτηκαν (ακόμη μια πολύ μεγάλη διάκριση για το Σχολείο μας για τη φετινή χρονιά!): drive.google.com/


Σχετικά με τον Διαγωνισμό:

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνδιοργάνωσαν με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών τον 8o διεθνή μαθητικό Διαγωνισμό: 
Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη… 

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές/τριες όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. 

Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια) τον Ελληνισμό της Ανατολής και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυτότητας. (προτεινόμενοι) Θεματικοί άξονες διαγωνισμού 

- Η ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής. 

- Η λαογραφία του Ελληνισμού της Ανατολής: ήθη, έθιμα, τραγούδια, ενδυμασίες, διατροφή. 

- Οι διάλεκτοι του Ελληνισμού της Ανατολής.

- Η Παναγία Σουμελά και τα μοναστήρια του Πόντου, της Θράκης και της Μικρασίας.

- Ο Ελληνισμός της Ανατολής μέσα από εικόνες και κείμενα. 

- Η συμβολή του Ελληνισμού της Ανατολής στην ανάπτυξη της Ελλάδας. 

- Οι πρόσφυγες Έλληνες του προηγούμενου αιώνα (Μικρασία, Πόντος, Θράκη) και το προσφυγικό πρόβλημα σήμερα. 

- Θρακιώτες, Μικρασιάτες, Πόντιοι: κοινότητες και σύγχρονοι προβληματισμοί. 


Κατηγορίες δημιουργιών των μαθητών/τριών: 

- Διήγημα, μυθιστόρημα 
- Παραμύθι 
- Ποίημα 
- Μουσική σύνθεση (μουσική σύνθεση ή ολοκληρωμένο τραγούδι ή μελοποίηση γνωστού ποιήματος, στη νεοελληνική γλώσσα ή σε κάποια διάλεκτο, για παράδειγμα ποντιακή) 
- Εικαστικό έργο (ζωγραφιά, αφίσα, σκίτσο, τρισδιάστατη κατασκευή) 
- Ταινία μικρού μήκους (μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ) 
- Σχολική εφημερίδα - Ιστοσελίδα ή blog - Project 


Περισσότερα για τον διαγωνισμό μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο αρχείο .PDF εδώ: https://edu-gate.minedu.gov.gr/