JOBmatch: Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα για άμεση εύρεση εργασίας σε τουρισμό και εστίαση - THERMISnews.gr

xxx

JOBmatch: Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα για άμεση εύρεση εργασίας σε τουρισμό και εστίαση



Την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αυτές τις ειδικότητες επιδιώκει η νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα της ΔΥΠΑ, JOBmatch.


Ήδη από τη δευτέρα πάνω από 5.000 πολίτες και 1.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα, ενώ έχουν γίνει πάνω από 3.000 «ματσαρίσματα», όπως ανέφερε στην ΕΡΤnews ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο τουρισμός. Προφανώς έχει αυξηθεί πολύ και η ζήτηση για εργαζόμενους και το ζητούμενο είναι ο τουριστικός κλάδος να γίνει πιο ανταγωνιστικός, να μπορέσει να προσελκύσει εργαζόμενους νέους στον κλάδο», είπε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Εμείς ως δημόσια υπηρεσία απασχόλησης προφανώς έχουμε ευθύνη να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αφενός οι επιχειρήσεις να βρουν προσωπικό και αφετέρου οι άνεργοι και όσοι εργαζόμενοι θέλουν να αλλάξουν δουλειά να βρουν τη θέση που τους ενδιαφέρει στον κλάδο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους επιχειρηματίες του κλάδου, ο κ. Πρωτοψάλτης ανέφερε ότι «συναγωνίζονται για τους ίδιους εργαζόμενους, άρα θα πρέπει να προσφέρουν πιο ελκυστικά πακέτα, να τους προσελκύουν».


Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Η ΔΥΠΑ επιδιώκει μέσω του JOBmatch να βοηθήσει τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζόμενους να συναντηθούν.

«Αν είσαι εργοδότης περιγράφεις ποιον ψάχνεις. Άμα είσαι κάποιος που αναζητάει δουλειά, περιγράφεις τι δουλειά ψάχνεις και αν τα δύο ταιριάζουν η εφαρμογή σας "ματσάρει". Από τη Δευτέρα πάνω από 5.000 πολίτες έχουν μπει και έχουν γραφτεί, πάνω από χίλιες επιχειρήσεις έχουν μπει και έχουν γραφτεί ενώ πάνω από 3.000 "ματσαρίσματα" έχουν γίνει».

Το «ματσάρισμα» σημαίνει ότι ο εργαζόμενος ειδοποιείται ότι έχει επιλεγεί από μία επιχείρηση. Στη συνέχεια, τα δύο μέρη κανονίζουν μεταξύ τους τη συνέντευξη. «Δεν παίζει ρόλο η ΔΥΠΑ. Η ΔΥΠΑ απλώς δίνει αυτό το νέο εργαλείο το οποίο από ότι βλέπετε από τις πρώτες μέρες έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση, γιατί ακριβώς βοηθάει τους δύο να βρεθούν», εξήγησε.


«Το θέμα δεν είναι μόνο τα επιδόματα»

Ο κ. Πρωτοψάλτης ανέφερε ότι υπάρχει το εποχικό επίδομα, που δίνει τρεις μήνες και πέντε ημέρες επίδομα με τέσσερις μήνες εργασίας. Δηλαδή σε κάθε 100 ημέρες εργασίας, δίνονται 80 ημέρες επίδομα ανεργίας.

«Αυτή είναι η πολιτική μας. Μάλιστα έχουμε ρεκόρ ανθρώπων που το λαμβάνουν αυτό το επίδομα. Είναι πάνω από 175.000 αυτοί που λαμβάνουν τέτοιου είδους επίδομα και είναι κάτι το οποίο στηρίζει τον κλάδο, είναι διαφορετικό από την υπόλοιπη επιδότηση της ανεργίας. Το θέμα δεν είναι μόνο τα επιδόματα. Τώρα να είμαστε ειλικρινείς είναι πολυπαραγοντικό θέμα. 

Είναι οι μισθοί, είναι οι συνθήκες[…] χρειάζεται και διεύρυνση της τουριστικής σεζόν και να δουλεύουν περισσότερους μήνες, αλλά και τους μήνες που δεν δουλεύουν στον τουρισμό υπάρχουν άλλες κενές θέσεις σε άλλους τομείς. Δηλαδή εμάς οι επιχειρήσεις μας λένε ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι το χειμώνα όταν ψάχνουν για εργαζόμενους δεν πάνε επειδή παίρνουν το επίδομα το εποχικό», ανέφερε.


Τι έγραψε ο πρωθυπουργός για το JOBmatch

Στην εφαρμογή αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακούει όλο και συχνότερα ως πρόβλημα από τους εργοδότες την έλλειψη εργαζομένων, καθώς, όπως αναφέρουν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δεξιότητες και οι κατάλληλοι εργαζομενοι.

«Πώς θα λειτουργήσει λοιπόν το καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο της ΔΥΠA; Οι επιχειρήσεις δημιουργούν δωρεάν στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ το προφίλ τους και «αναζητούν υπάλληλο» για τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά τους όπως ειδικότητα, τύπος εργασίας (μόνιμη, εποχική, άλλη), ημερομηνία έναρξης εργασίας και το εύρος του μισθού. 

Αντίστοιχα, όσοι αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή JOBmatch, να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση φίλτρων, όπως τα επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν, το ωράριο και την περιοχή, το εύρος του μισθού και πότε θα είναι διαθέσιμοι. 

Με λίγα λόγια, οι ανάγκες των δύο πλευρών θα μπορούν να «κουμπώνουν» και στη συνέχεια θα προτείνεται ημέρα και ώρα συνέντευξης. Έτσι, η διαδικασία εύρεσης υπάλληλου μπορεί πλέον να γίνει γρήγορα και εύκολα, χωρίς διαμεσολάβηση τρίτων», έγραψε στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του.


Post Comment