Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη Γη και η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα - THERMISnews.gr

xxx

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη Γη και η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα



Αξιοσημείωτο είναι και το μέρος που έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία στην χώρα μας αρκετά χρόνια πριν.

Μπορεί η θερμοκρασία φέτος (2023) να σημείωσε πτώση μόλις λίγες ημέρες πριν, ενώ τελειώνει ο Νοέμβριος, ωστόσο το κρύο ήρθε πολύ απότομα.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιοχές της χώρας όπου χιόνισε ήδη και το κρύο είναι... τσουχτερό.

Εύλογα, με αφορμή την πτώση της θερμοκρασίας θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί «ποια είναι άραγε η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη Γη;».

Κάνοντας μια αναζήτηση στο διαδίκτυο και ψάχνοντας για πρόσφατα στατιστικά που να αναφέρουν σε ποιο μέρος και πότε έχει σημειωθεί η χαμηλότερη θερμοκρασία, βγαίνει κάποιο συμπέρασμα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποκλίσεις στις θερμοκρασίες ή κάποιες που δεν έχουν καταγραφεί, αφού το πιθανότερο είναι πως οι μετεωρολόγοι γνωρίζουν περισσότερα.

Χαμηλότερη θερμοκρασία: Η Ανταρκτική στην πρώτη θέση

Σύμφωνα με δημοσίευση του usatoday αλλά και με βάση μια ανάρτηση της σελίδας «World of Statistics» στο Twitter, το ρεκόρ με την χαμηλότερη θερμοκρασία το κατέχει η Ανταρκτική με -89. 2 βαθμούς Κελσίου. Συγκεκριμένα, αυτή η θερμοκρασία καταγράφηκε στις 21 Ιουλίου 1983 στον σταθμό Βοστόκ της Ανταρκτικής.

Στις επόμενες θέσεις είναι η Ρωσία με -67.8 °C, ο Καναδάς με -63 βαθμούς και οι ΗΠΑ με -62.2.

Η πρώτη δεκάδα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι:
► Ανταρκτική: -89.2 °C
► Ρωσία: -67.8 °C
► Καναδάς: -63.0 °C
► ΗΠΑ: -62.2 °C
► Καζακστάν: -57.0 °C
► Μογγολία: -55.3 °C
► Κίνα: -53.0 °C
► Αυστρία: -52.6 °C
► Σουηδία: -52.6 °C
► Αφγανιστάν: -52.2 °C
Η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα

Στην συγκεκριμένη κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση με την χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί να είναι -27,8 βαθμούς Κελσίου. Καταγράφηκε στην Πτολεμαΐδα στις 27 Ιανουαρίου του 1963.

Ο υδράργυρος έφτασε στους -27,8 βαθμούς και σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής το κρύο ήταν πρωτόγνωρο και η περιοχή είχε μπει στην... κατάψυξη. Επτά άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους εκείνη την περίοδο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.




Ποιος είναι ο σταθμός Βοστόκ

Ο σταθμός Vostok είναι ένα ρωσικό ερευνητικό σημείο στην Ανταρκτική. Ιδρύθηκε από τη Σοβιετική Ένωση το 1957 και βρίσκεται στο νότιο Πόλο του Ψυχρού, με τη χαμηλότερη αξιόπιστα μετρημένη φυσική θερμοκρασία στη Γη των -89,2 °C (−128,6 °F, 184,0 K).

Η έρευνα περιλαμβάνει διάτρηση πυρήνα πάγου και μαγνητομετρία. Το Vostok (ρωσικά σημαίνει "ανατολή") πήρε το όνομά του από το Vostok, το κύριο πλοίο της πρώτης ρωσικής Ανταρκτικής αποστολής με κυβερνήτη τον Fabian von Bellingshausen.

Ο Ερευνητικός Σταθμός Βοστόκ απέχει περίπου 1.301 χιλιόμετρα (808 μίλια) από τον Νότιο Πόλο, στο μέσο του Ανατολικού Ανταρκτικού Πάγου .

Το Vostok βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο της Απροσβασιμότητας και στον Νότιο Γεωμαγνητικό Πόλο, καθιστώντας το ένα από τα βέλτιστα μέρη για να παρατηρήσει κάποιος αλλαγές στη μαγνητόσφαιρα της Γης. Άλλες μελέτες περιλαμβάνουν την ακτινομετρία, τη γεωφυσική, την ιατρική και την κλιματολογία.



Ο σταθμός βρίσκεται στα 3.488 μέτρα (11.444 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ένας από τους πιο απομονωμένους εγκατεστημένους ερευνητικούς σταθμούς στην ήπειρο της Ανταρκτικής. 

Τροφοδοτήθηκε από το σταθμό Mirny στην ακτή της Ανταρκτικής. Ο σταθμός συνήθως περιλαμβάνει 25 επιστήμονες και μηχανικούς το καλοκαίρι. Το χειμώνα, ο αριθμός τους πέφτει στους 13.

*με πληροφορίες από Wikipedia/ usatoday.com/ twitter «World of Statistics»




Post Comment