Έρευνα αποκαλύπτει πως η νόσηση και ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό επηρεάζει την έμμηνο ρύση
Μια νέα μελέτη διαπιστώνει αυτό που ορισμένες γυναίκες ίσως είχαν καταλάβει εδώ και αρκετό καιρό. Η νέα έρευνα υποστηρίζει πως η νόσηση και οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό επιμηκύνουν προσωρινά τους εμμηνορροϊκούς κύκλους.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology, είναι μία από τις πρώτες τέτοιες μελέτες που χρησιμοποιούν δεδομένα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο έναντι του να βασίζονται στη μνήμη του ατόμου για τις αλλαγές του κύκλου του. «Η έμμηνος ρύση είναι σημαντικά υπομελετημένη», δήλωσε την Πέμπτη στην εφημερίδα The Post η Δρ Άλισον Έντελμαν, ιατρός-επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ και το Πανεπιστήμιο Oregon Health & Science University χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εφαρμογή καταγραφής του εμμηνορροϊκού κύκλου, με τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών να έχουν αφαιρεθεί. Η ανάλυση 6.000 χρηστών σε 110 χώρες διαπίστωσε αύξηση της διάρκειας του εμμηνορροϊκού κύκλου μετά από μόλυνση ή εμβολιασμό με COVID-19, αλλά η αλλαγή αυτή ήταν μικρή και προσωρινή.
Κατά μέσο όρο, οι μη εμβολιασμένες χρήστες που νόσησαν από κορονοϊό ανέφεραν αύξηση του εμμηνορροϊκού τους κύκλου κατά 1,45 ημέρες, ενώ οι εμβολιασμένες χρήστες ανέφεραν αύξηση του κύκλου τους κατά 1,14 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αλλαγές αυτές φάνηκε να διαρκούν μόνο έναν κύκλο.
«Η εργασία αυτή είναι σημαντική και απαραίτητη για να δοθούν απαντήσεις που μπορούν να καθησυχάσουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν αλλαγές στην έμμηνο ρύση μετά από μόλυνση από κορονοϊό», δήλωσε η Έντελμαν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές προκλήθηκαν πιθανότατα από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ατόμων στον ιό. Φρόντισαν, ωστόσο, να σημειώσουν ότι ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως μπορεί να αλλάξει για διάφορους λόγους, καθώς σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής, μια αλλαγή μικρότερη των οκτώ ημερών εντός του μέσου κύκλου των 28 ημερών θεωρείται εντός του φυσιολογικού εύρους.
Ενώ οι επιπτώσεις του κορονοϊού εξακολουθούν να μελετώνται, ορισμένες έρευνες έχουν βρει συνδέσεις μεταξύ του ιού και της εμμήνου ρύσεως. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά της COVID-19 είδαν μια μικρή καθυστέρηση – κατά λιγότερο από μία ημέρα, κατά μέσο όρο – στην έναρξη της έμμηνου ρύσεως, σε σύγκριση με τις μη εμβολιασμένες γυναίκες.
Η μέση καθυστέρηση του κύκλου των γυναικών μετά την πρώτη δόση του εμβολίου ήταν 0,64 ημέρες (περίπου 15,36 ώρες) και 0,79 ημέρες (περίπου 18,96 ώρες) μετά τη δεύτερη δόση. Το εμβόλιο δεν επηρέασε ουσιαστικά τον αριθμό των ημερών αιμορραγίας, σύμφωνα με τα ευρήματα από περισσότερες από 4.000 συμμετέχουσες.
Επιπλέον, μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι το άγχος που σχετίζεται με την πανδημία προκάλεσε αλλαγές και στην περίοδο των γυναικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι περισσότερες από τις μισές από τις 354 συμμετέχουσες είχαν αλλαγή στη διάρκεια του κύκλου, στη ροή ή/και στη συχνότητα των κηλίδων μεταξύ των κύκλων, μετά τον Μάρτιο του 2020.
Ορισμένες γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα στρες λόγω του COVID-19 παρουσίασαν αλλαγές σε όλες τις κατηγορίες.
Post Comment