Γιατί έχουμε υπνηλία μόλις τελειώνουμε το γεύμα μας - THERMISnews.gr

xxx

Γιατί έχουμε υπνηλία μόλις τελειώνουμε το γεύμα μας


Τι είναι και πού οφείλεται το «τροφικό κώμα». Σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να προσέξουμε.


Μετά από μια γεμάτη ημέρα, το μεσημεριανό γεύμα μοιάζει ότι μπορεί να μας χαρίσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε, αλλά μερικές φορές το γεύμα που πιστεύουμε ότι θα μας ενεργοποιήσει μας κάνει να θέλουμε να αποκοιμηθούμε πάνω στο γραφείο.

«Ως διαιτολόγος, έχω ακούσει ανθρώπους να το λένε αυτό συχνά κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, οπότε νομίζω ότι πρόκειται για αρκετά συνηθισμένη αντίδραση», δήλωσε η Τζούλι Στεφάνσκι, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Το αίσθημα κόπωσης μετά το μεσημεριανό γεύμα ή γενικά μετά τα γεύματα, είναι γνωστό ως μεταγευματική υπνηλία ή, τροφικό κώμα.


Μέρος του φαινομένου οφείλεται στη βασική φυσιολογία: 

Όταν τρώμε, το μεγαλύτερο μέρος του αίματος οδηγείται στα πεπτικά όργανα για να επεξεργαστεί το φαγητό, σημειώνει η Σάντρα Αρέβαλο, διευθύντρια ευεξίας στο Νοσοκομείο Montefiore Nyack στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Μετά την κατανάλωση φαγητού, το σώμα μπορεί να παράξει περισσότερη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τον ύπνο και τη διάθεση -ειδικά εάν οι τροφές είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη, που βρίσκεται σε πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο, το τυρί και το ψάρι, σύμφωνα με την Κλινική στο Κλίβελαντ.

Η τάση να αισθανόμαστε κόπωση μετά το φαγητό δεν υποδηλώνει εγγενώς ότι κάτι δεν πάει καλά. 

Ωστόσο, μπορεί να επηρεάζει την παραγωγικότητα. «Πάντα σκέφτομαι την Ισπανία και τους ανθρώπους που μου το είπαν όταν επισκέφτηκαν μέρη όπου έκαναν σιέστα», πρόσθεσε η Στεφάνσκι.

Αλλά μπορεί να υπάρχουν πρόσθετοι παράγοντες που επιδεινώνουν αυτή τη φυσική απόκριση, κάνοντας το υπόλοιπο της εργάσιμης ημέρας ή οποιεσδήποτε δραστηριότητες να μοιάζουν «βουνό».


Βαριά γεύματα ή με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης

Μία από τις πρώτες αιτίες για τη μεγάλη κόπωση που νιώθουμε μετά το φαγητό, είναι η κατανάλωση γευμάτων τα οποία είναι βαριά από άποψη ποσότητας ή ποιότητας. 

Ίσως τρώμε υπερβολικά αντί να σταματάμε όταν αισθανόμαστε χορτάτοι.

Η παράλειψη του πρωινού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αργότερα μέσα στην ημέρα, εφόσον η υπερβολική πείνα δυσκολεύει τον έλεγχο της όρεξής μας. 

«Αν αισθανόμαστε πολλή κούραση μετά από ένα γεύμα μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να επιβραδύνουμε τον ρυθμό που τρώμε και να μειώσουμε λίγο τις μερίδες», υπογραμμίζει η Στεφάνσκι.

Επίσης τα λίπη είναι το πιο «δύσκολα» κατά την πέψη, επειδή τα μόριά τους είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της πρωτεΐνης ή των υδατανθράκων.

Γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη ή επεξεργασμένους ή εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα λόγω του τρόπου με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει αυτά τα προϊόντα σε σχέση με τη ζάχαρη ή τους υδατάνθρακες σε φυσικά ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα. 

Ενώ φαινομενικά ότι περιέχει ζάχαρη δίνει άμεσα ενέργεια, «πέφτουμε» αρκετά γρήγορα και απότομα στην πορεία.

Επίσης το αλκοόλ είναι ηρεμιστικό, οπότε αν καταναλώνουμε συνήθως αλκοολούχα ποτά με το μεσημεριανό γεύμα, η αποχή είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε.

«Ένας πεντάλεπτο περπάτημα ή κάτι τέτοιο βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της εγρήγορσης, επίσης», είπε η Αρέβαλo.


Κακός ύπνος

Ο ύπνος ρυθμίζει τις ορμόνες μας, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών. Και αν μας λείπει ύπνος, το σώμα είναι πιθανό να καταστείλει την ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη η οποία στέλνει το σήμα «είμαι χορτάτος και δεν χρειάζομαι άλλο» ή ανεβάζει τη γκρελίνη, την ορμόνη που δίνει εντολή «τάισε με», εξήγησε.

Η ανεπαρκής ξεκούραση μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τις δεξιότητές μας στη λήψη αποφάσεων, τη διάθεση και την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής, καθιστώντας πιο δύσκολο να αντισταθούμε στη λαχτάρα για εξαιρετικά εύγευστα τρόφιμα.

Μπορούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο μας φροντίζοντας να κοιμόμαστε επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα σε ένα περιβάλλον δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο.

Αποφεύγουμε την καφεΐνη τουλάχιστον έξι ώρες πριν από τη συνηθισμένη ώρα του ύπνου ή να να πίνουμε αλκοόλ πριν από τον ύπνο. 

Μία χαλαρωτική ρουτίνα και η χρήση της κρεβατοκάμαρας μόνο για ύπνο και σεξ μπορεί επίσης να βοηθήσει.


Θέματα σακχάρου στο αίμα

Για μερικούς ανθρώπους, η κούραση μετά το γεύμα μπορεί να σηματοδοτήσει κάτι πιο σοβαρό.

«Οι στατιστικές δείχνουν αυτή τη στιγμή ότι πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη και δεν το γνωρίζουν», εξηγεί η Στεφάνσκι. 

Όταν κάποιος δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά τους υδατάνθρακες και ως εκ τούτου έχει υψηλή ποσότητα ινσουλίνης στο αίμα, αυτό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ενέργειας, πρόσθεσε.

Εάν αισθανόμαστε τακτικά υπνηλία μετά το φαγητό, ακόμη και μετά τις διατροφικές αναπροσαρμογές, ας ζητήσουμε από το γιατρό μας να μας χορηγήσει το τεστ αιμοσφαιρίνης A1c. 

Το τεστ μετρά τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δείχνει πόση γλυκόζη συνδέεται με την αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. 

«Αν αυτό είναι υψηλό», είπε, «δείχνει ότι το σώμα σας παλεύει να μεταβολίσει την τροφή και να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες».

Με πληροφορίες από cnn.com





Post Comment