Τι πρέπει να προσέχουμε με την όραση των κατοικιδίων μας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τι πρέπει να προσέχουμε με την όραση των κατοικιδίων μας

Mία από τις βασικές αισθήσεις, όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα κατοικίδια, είναι η όραση.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες κι έχει διαπιστωθεί ότι σίγουρα δεν βλέπουν όπως οι άνθρωποι, αλλά βλέπουν τα πάντα. Ωστόσο, κάπως διαφορετικά από εμάς.

Μέχρι τώρα υπήρχε η αντίληψη ότι οι σκύλοι έβλεπαν τα πάντα ασπρόμαυρα. Με την εξέλιξη όμως της επιστήμης και των ερευνών, οι ειδικοί έχουν καταλήξει, ότι βλέπουν και μπορούν να ξεχωρίσουν τα χρώματα απλά τα βλέπουν πιο αχνά κι όχι στην πραγματική τους ένταση. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, βλέπουν τα πάντα με μεγαλύτερο εύρος από ότι ο άνθρωπος. Αν το οπτικό πεδίο του ανθρώπου έχει εύρος 180ο μοιρώνστις γάτες το οπτικό πεδίο έχει εύρος 200ο μοίρες. Επίσης, είναι γνωστό ότι μπορούν και βλέπουν καλύτερα το βράδυ. 

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια μας, εμφανίζουν οφθαλμικές ασθένειες. Μπορεί να εμφανίσουν Γλαύκωμα, Καταρράκτη, Εντρόπιο, Εκτρόπιο, Προοδευτική Ατροφία Αμφιβληστροειδούς, Τρίτο βλέφαρο ( Cherry eye ), Επιπεφυκίτιδα, Δακρύρροια, Ξηροφθαλμία.                                        


                                                                

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι  που εμφανίζονται οι οφθαλμικές παθήσεις;

Το γήρας είναι από τους πιο σημαντικούς. Όσο μεγαλώνει το κατοικίδιο μας, υπάρχει φθορά και μείωση όλων των αισθήσεων κι έτσι και της όρασης.

Άλλος ένας σημαντικός λόγος είναι η κληρονομικότητα. Υπάρχουν φυλές που τις ακολουθούν γενετικά κάποιες παθήσεις και κάποια στιγμή της ζωής τους, εμφανίζονται.

Τέλος, ο σημαντικότερος λόγος είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Προκαλείτε από την διατροφή κυρίως και από την έλλειψη άσκησης. Όπως έχουμε πει, αγαπημένοι μου κατοικιδιογονείς, πρέπει να προσέχουμε πολύ τα κατοικίδια μας.

Πώς θα καταλάβουμε ότι έχουν κάποιο οφθαλμικό πρόβλημα; Η πιο απλή και συνηθισμένη εξέταση που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το χέρι μας μπροστά στα μάτια του. Αν αντιδράσει, ανοιγοκλείσει τα μάτια του, σημαίνει ότι αντιλήφθηκε την κίνηση και βλέπει καλά. Αν δεν αντιδράσει, τότε έχει κάποιο πρόβλημα και δεν βλέπει καλά.

Στα πλαίσια ενός πρώτου ελέγχου από εμάς, θα διαπιστώσουμε είτε να έχουν θολώσει τα μάτια του, ή να έχουν αλλάξει χρώμα και να είναι κόκκινα ή μπλε, να είναι πρησμένα, να έχουν τσίμπλες ή πύον, τα βλέφαρα να έχουν γυρίσει προς τα μέσα ή προς τα έξω ή να έχουν μια κόκκινη διόγκωση.

Όλες οι παραπάνω ενδείξεις θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον κτηνίατρο για να γίνει περαιτέρωέλεγχος και να προχωρήσει σε θεραπεία.

Εμείς, εκτός από τον έλεγχο που αναφέραμε, θα πρέπει να προσέξουμε την διατροφή του. Ξέρουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ευζωία και την καλή υγεία του κατοικίδιου μας. Πρέπει, πάνω από όλα να περιορίσουμε την πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη. Η ζάχαρη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας του, είναι απαγορευτικά.

Βέβαια, στα μικρόσωμα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να παρουσιάσουν υπογλυκαιμία. Σε εκείνη την περίπτωση, μπορούμε να δώσουμε μια σταγόνα μέλι αφού συμβουλευτούμε και τον κτηνίατρο που το παρακολουθεί.

Ακόμα, πρέπει να προσέχουμε η τροφή που επιλέγουμε να περιέχει συστατικά τα οποία να ενισχύουν την όραση του. Ωστόσο, μπορούμε κι εμείς προληπτικά, να συμπληρώσουμε την διατροφή του με κάποιες τροφές. Τα καρότα, τα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο είναι τροφές που βοηθούν πολύ. Δοκιμάστε να του δώσετε μικρή ποσότητα στην αρχή,  βρασμένα σε σκέτο νερό. Αν δεν παρουσιάσει κάποια δυσανεξία, μπορείτε να συνεχίσετε.

Τα μάτια και η περιοχή γύρω από αυτά είναι περιοχές ευαίσθητες. Και η όραση είναι βασική αίσθηση και σημαντική και για την ζωή αλλά και για την υγεία του, γενικότερα.

Φροντίζουμε το κατοικίδιο μας σημαίνει,να προσέχουμε τις κινήσεις του, τις αντιδράσεις του, να το παρατηρούμε , να ελέγχουμε την εμφάνιση του, την διατροφή του και γενικά να του παρέχουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να είναι υγιές και χαρούμενο. Και φυσικά, να το αγαπάμε.