5 Ελληνικά ροκ συγκροτήματα των 90’s που άφησαν ιστορία - THERMISnews.gr

xxx

5 Ελληνικά ροκ συγκροτήματα των 90’s που άφησαν ιστορία


Δεκαετία του 1990. Η Ελληνική ροκ μουσική ζει τις μεγαλύτερες της στιγμές στην ιστορία της, με πολλά ελληνικά, ροκ, συγκροτήματα, να κάνουν την εμφάνιση τους και να γράφουν, το καθένα ξεχωριστά, τη δική τους χρυσή σε σελίδα στην Ελληνική δισκογραφία.

Έτσι λοιπόν, σήμερα, θα μιλήσουμε για τα 5 ελληνικά ροκ συγκροτήματα της δεκαετίας του 1990, που έμειναν στην ιστορία και που σιγοτραγουδάμε τα τραγούδια τους, μέχρι και σήμερα.

1) Τρύπες

Ξεκινάμε τη λίστα μας με το πολυαγαπημένο συγκρότημα ‘Τρύπες’, του αγαπημένου Γιάννη Αγγελάκα. Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1983 στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, από τον τραγουδιστή και στιχουργό του συγκροτήματος Γιάννη Αγγελάκα, και τον μπασίστα Γιώργο Καρρά, με τη μουσική τους να έχει επιρροές από punk και ενναλακτικό ροκ.

Πηγή φωτογραφίας: ypogeio.gr

Το 1990, το συγκρότημα κυκλοφορεί το δίσκο ΄Τρύπες στον Παράδεισο’, με το οποίο αποκτούν πανελλήνια φήμη, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1993, κυκλοφορεί ο δίσκος ‘Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια’, το οποίο έκανε τη μουσική τους γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Το συγκρότημα είχε γίνει πλέον γνωστό σε όλη την Ελλάδα.Πηγή φωτογραφίας: public.gr

Το συγκρότημα, εν τέλει, διαλύθηκε το 2001, όταν ο Γιάννης Αγγελάκας αποφάσισε να ακολουθήσει μια σόλο καριέρα. Στα 18 χρόνια ύπαρξης του συγκροτήματος, μας χάρισαν θρυλικά τραγούδια, ένα εξ αυτών το οποίο είναι το ‘Ταξιδιάρα Ψυχή‘.

2) Ξύλινα Σπαθιά

Άλλο ένα συγκρότημα το οποίο προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη, είναι και φυσικά και τα αγαπημένα ‘Ξύλινα Σπαθιά’, τα οποίο, τη δεκαετία του 1990 ξεχώρισαν για τον ιδιαίτερο στίχο στα τραγούδια τουσ, το οποίο ήταν πρωτοφανή για την εποχή εκείνη.
Πηγή φωτογραφίας: rateyourmusic.com

Το συγκρότημα ιδρύεται το 1993 από τον τραγουδιστή Βασίλη Παυλίδη, τον Βασίλη Γκουνταρούλη, τον μπασίστα Χρήστο Τσαπράζη, τον Πάνο Τόλιο και και τον κιθαρίστα Σταύρο Ρωσσόπουλο, με το δίσκο ‘Ξεσσαλονίκη’ να κυκλοφορεί το ίδιο έτος.

Μέχρι το 2003, τα ‘Ξύλινα Σπαθιά’ είχαν κυκλοφορήσει 5 δίσκους-εκ των οποίων ο ένας live-, με το συγκρότημα να διαλύεται εν τέλει το ίδιο έτος, ύστερα από 10 χρόνια στα μουσικά δρώμενα. Μέχρι τότε, όμως, είχαν προλάβει να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στο χώρο, με το ‘Λιωμένο Παγωτό‘ να αποτελεί μέχρι και σήμερα από τα καλύτερα τραγούδια της ελληνικής ροκ.



Πηγή φωτογραφίας: YouTube.com


3) Διάφανα Κρίνα

Το 1991, ο Θάνος Ανεστόπουλος ιδρύει το συγκρότημα ‘Διάφανα Κρίνα’, το οποίο κυκλοφορεί το πρώτο του single με τίτλο ‘Λιώνοντας μόνος / Κάτω απ’το ηφαίστειο’ το 1994.Πηγή φωτογραφίας: YouTube.com

Το 1999 ανοίγουν τη συναυλία των ‘Tindersticks’ στη μουσική σκηνή ‘Σφεντόνα’ ενώ, ένα χρόνο αργότερα, το 2000, ιδρύουν τη δική τους δισκογραφική εταιρία, στην οποία έδωσαν το όνομα ‘This Is My Voice Records’.

Το συγκρότημα διαλύθηκε, εν τέλει, το 2009, έχοντας όμως χαρίσει στον κόσμο τραγούδια που τα σιγοτραγουδάμε μέχρι και σήμερα, όπως είναι για παράδειγμα το τραγούδι ‘Μέρες Αργίας‘.

Δυστυχώς, στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο ο τραγουδιστής και ιδρυτής του συγκροτήματος, Θάνος Ανεστόπουλος, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία με τα ‘Διάφανα Κρίνα’.


4) Υπόγεια Ρεύματα

Το 1992 στην Αθήνα, ιδρύεται από τους Ανδρέα Κοντοβακίδη, Γρηγόρη Κλιούμη, Βαγγέλη Κυριακίδη και Δημήτρη Αργύρη το συγκρότημα ‘Υπόγεια Ρεύματα’.Πηγή φωτογραφίας: ethnos.gr

Το συγκρότημα ηχογραφεί μια πρόβα τους σε μια κασέτα, στο ραδιοφωνικό σταθμό Τικ-Τακ της Καλλιθέας, η οποία φτάνει στα αυτιά του Δημήτρη Χατζόπουλου, με αποτέλεσμα το 1994 να κυκλοφορήσει ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο ‘Ο Μάγος Κοιτάζει την Πόλη’.

Το 1996 προστίθεται στο συγκρότημα ως ντράμερ ο Βασίλης Κούσης, ενώ την ίδια χρονιά ηχογραφούν τη συναυλία που έδωσαν στο Θέατρο Βράχων. Λίγες μέρες, όμως, πριν την κυκλοφορία του, ο Κούσης χάνει τη ζωή του σε τροχαίο, με το συγκρότημα να του αφιερώνει τον επόμενό τους δίσκο, που κυκλοφόρησε το 1998 με τίτλο ‘Τσαλακωμένες Μέρες’.
Πηγή φωτογραφίας: alfavita.gr

Το συγκρότημα, μέχρι και σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 10 δίσκους, με το τραγούδι ‘Μ’αρέσει να μη λέω πολλά‘ να θεωρείται από τα πιο γνωστά τους μέχρι στιγμής.


5) Magic De Spell

Το 1980 ιδρύεται το αγγλόφωνο-στην αρχή-συγκρότημα Magic De Spell, από τον ντράμερ Θοδωρή Βλαχάκη, τον μπασίστα Γιώργο Σκαρλάτο και τον τραγουδιστή Αλέξη Κυριακάκη.Πηγή φωτογραφίας: rockap.gr

Το 1993 ξεκινάει πλέον η ελληνόφωνη περίοδος του συγκροτήματος, με την κυκλοφορία του δίσκου ‘Διακοπές στο Sarajevo’. Ήταν η περίοδος που διασκευάζουν το τραγούδι ‘Ο πιο καλός ο μαθητής‘ του Γιώργου Ζαμπέτα, το οποίο τους κάνει ευρέως γνωστούς. Παράλληλα, γίνονται ακόμα πιο γνωστοί με το τραγούδι ‘Sarajevo (Φώναξε), λόγω του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Το συγκρότημα, μέχρι και σήμερα, έχει κυκλοφορήσει 21 δίσκους, με το τραγούδι ‘Sarajevo (Φώναξε)‘ να ξεχωρίζει μέχρι και σήμερα.Πηγή φωτογραφίας: alfavita.gr

Δυστυχώς, στις 31 Αυγούστου 2021, έχασε τη ζωή του μετά από πνευμονική εμβολή, ο πρώην τραγουδιστής του συγκροτήματος, Νίκος Μαϊντάς, με τον ίδιο να έχει αφήσει το δικό του στίγμα στο χώρο, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω 500 συναυλίες.Πηγή φωτογραφίας: ogdoo.gr

Τη δεκαετία του 1990 τα ροκ συγκροτήματα έγραψαν τη δική τους ιστορία. Τα τραγούδια τους τα σιγοτραγουδάμε μέχρι και σήμερα.
 Και θα συνεχίσουμε. Για πολλά χρόνια ακόμα.



Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

1)Τρύπες. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B5%CF%82 (τελευταία πρόσβαση 11. 12. 2022)
2)Ξύλινα Σπαθιά. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9E%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B1_%CE%A3%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%AC (τελευταία πρόσβαση 11. 12. 2022)
3)Διάφανα Κρίνα. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B1_%CE%9A%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1 (τελευταία πρόσβαση 11. 12. 2022)
4)Υπόγεια Ρεύματα. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CF%8C%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1_%CE%A1%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1 (τελευταία πρόσβαση 11. 12. 2022)
5)Magic De Spell. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/Magic_De_Spell (τελευταία πρόσβαση 11. 12. 2022)
maxmag.gr







Post Comment