Ο σκύλος φοβάται την ηλεκτρική σκούπα; Πώς θα ξεπεράσει τη φοβία του - THERMISnews.gr

xxx

Ο σκύλος φοβάται την ηλεκτρική σκούπα; Πώς θα ξεπεράσει τη φοβία του



Οι ηλεκτρικές συσκευές, που κάνουν θόρυβο, είναι ο φόβος και ο τρόμος για πολλούς σκύλους. 
Δείτε πώς θα εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην τρομάζει όταν τις βάζετε σε λειτουργία 



Ένα εξαιρετικά δυσάρεστο συναίσθημα, που νοιώθει και ο σκύλος μας, είναι ο φόβος.

Συμπεριφορές που σχετίζονται με φοβίες βοηθάμε πάντα τον μικρό μας φίλο να τις ξεπεράσει. Δεν αφήνουμε τον σκυλάκο μας να τον διακατέχουν για το υπόλοιπο της ζωής του.

Δεν είναι λίγοι οι σκύλοι που στην παρουσία, και μόνον, κάποιας ηλεκτρικής συσκευής γίνονται … καπνός. Κάποιοι άλλοι, εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές, ή έντονα σημάδια άγχους. Το σίγουρο είναι ότι το θέαμα ηλεκτρικών συσκευών δεν τους είναι ευχάριστο και μας το διαβεβαιώνει και η εκπαιδεύτρια σκύλων, Ειρήνη Μαυρομαρά .

«Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί κηδεμόνες σκύλων είναι ο φόβος που νοιώθουν τα κατοικίδια τους για τους απότομους, δυνατούς θορύβους.

Επίσης, ένα ακόμα κοινό που έχουν οι οικογένειες με σκύλο, είναι ότι ο σκύλος τους φοβάται τις ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες κάνουν θόρυβο, όπως είναι η ηλεκτρική σκούπα, το πιστολάκι για τα μαλλιά, το μίξερ, το πλυντήριο κ.α.».


Πώς αντιδρούν οι σκύλοι που φοβούνται τις ηλεκτρικές συσκευές

Οι πιο συνηθισμένες συμπεριφορές που παρουσιάζουν τα σκυλιά, όπως αναφέρει η κα Μαυρομαρά, είναι το γάβγισμα προς τη συσκευή, να φεύγουν από το δωμάτιο, να κρύβονται κάτω από τα τραπέζια ή πίσω από τις κουρτίνες.

«Κάποιες φορές μπορεί να γίνει και καταστροφική η συμπεριφορά τους, όπως για παράδειγμα να μασάνε κάτι που δεν πρέπει, όση ώρα ακούγεται ο θόρυβος, ή να γίνονται επιθετικά προς το αντικείμενο που παράγει το θόρυβο», λέει η εκπαιδεύτρια σκύλων και συμπληρώνει: «Επειδή λοιπόν, οι συσκευές αυτές αποτελούν μέρος της καθημερινότητας ενός νοικοκυριού, οι κηδεμόνες θα ήταν καλό να προσπαθήσουν να εξοικειώσουν τα σκυλιά τους με τους θορύβους, έτσι ώστε να διαχειριστούν τον φόβο τους και να ηρεμήσουν».



Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσει τη φοβία του

Αν λοιπόν, έχετε έναν σκύλο που φοβάται κάποια ηλεκτρική συσκευή τότε η κα Μαυρομαρά έχει κάποιες συμβουλές να σας δώσει, έτσι ώστε να τον βοηθήσετε να ξεπεράσει τη φοβία του.

1. Δώστε τη δυνατότητα στους σκύλους σας να μπορούν να απομακρυνθούν από τον θόρυβο. Μην προσπαθήσετε να τα στριμώξετε κάπου ή να τα έχετε κλεισμένα στο ίδιο δωμάτιο με τη λογική ότι πρέπει να συνηθίσουν τον θόρυβο με το ζόρι.

2. Εάν ο σκύλος έχει δικό του χώρο, που βρίσκεται μακριά από το θόρυβο, τότε μπορείτε να του βάζετε χαλαρωτική μουσική, για όση ώρα χρησιμοποιείτε την ηλεκτρική συσκευή. Εάν ο φόβος του αφορά, για παράδειγμα, την ηλεκτρική σκούπα, θα μπορούσατε να τον απομακρύνετε από το δωμάτιο, προτού μπείτε μέσα με τη σκούπα, και να του δώσετε τη δυνατότητα να πάει όπου αισθάνεται άνετα.

3. Να έχετε τη συσκευή καθημερινά εκτεθειμένη, για λίγη ώρα, μέσα στο σπίτι, σε μέρος που μπορεί να τη δει ή ακόμα και να τη μυρίσει, χωρίς όμως να τη βάζετε σε λειτουργία. Κάθε φορά που την κοιτάζει ή την πλησιάζει ή – ακόμα καλύτερα – τη μυρίζει, να τον επιβραβεύετε ώστε να συνδυάσει τη συσκευή με κάτι θετικό.



4. Στη συνέχεια, η εισαγωγή στον θόρυβο πρέπει να γίνει σταδιακά. Προτού βάλετε την ηλεκτρική σκούπα σε λειτουργία θα πρέπει να την κουνήσετε μπροστά στον σκύλο. Μετά βάλτε την σε λειτουργία, για κάποια δευτερόλεπτα. Τον χρόνο λειτουργίας τον αυξάνετε σταδιακά. Όλα αυτά τα βήματα θα γίνουν αργά, ανάλογα την ανταπόκριση του σκύλου και θα συνδυάζονται με κάτι θετικό, όπως μια λιχουδιά.

5. Άλλη μέθοδος είναι του βάζετε βιντεάκια, με τους θορύβους που φοβάται, κατά τη διάρκεια μιας άσχετης αλλά ευχάριστης, για τον σκύλο, διαδικασίας, όπως για παράδειγμα είναι η ώρα που τρώει ή παίζει/παίζετε. Φυσικά, η ένταση του βίντεο θα αυξάνεται επίσης, σταδιακά.

Τέλος, η κα Μαυρομαρά τονίζει ότι: «Είτε ο σκύλος εκδηλώνει ήπια μορφή άγχους/ φόβου είτε το επίπεδο είναι πιο αυξημένο, θα ήταν φρόνιμο και συνετό, οι κηδεμόνες να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό, ώστε να επιτυγχάνουν την αρμονική συνύπαρξη τους με τον σκύλο τους. Και να μην του επιτείνουν τις φοβίες του».

H εκπαιδεύτρια σκύλων – σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Μαυρομαρά

 Η κυρία Ειρήνη Μαυρομαρά είναι διπλωματούχος σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της Dog Friendly Academy και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).
Και, όπως λέει: «Η βασική μου εκπαιδευτική φιλοσοφία είναι να βοηθάω τους ανθρώπους για να χτίζουν μια σχέση αμφίδρομης εμπιστοσύνης και σεβασμού με τα σκυλιά τους».

ygeiamou.gr









Post Comment