Τον δρόμο προς τη Βουλή, αλλά με αλλαγές, παίρνει το νομοσχέδιο Γκάγκα για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών - THERMISnews.gr

xxx

Τον δρόμο προς τη Βουλή, αλλά με αλλαγές, παίρνει το νομοσχέδιο Γκάγκα για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών

 



Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα 



Στη βουλή αλλά με αλλαγές αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο Γκάγκα το οποίο εκτός των άλλων περιλαμβάνει τη δυνατότητα που θα έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.

Μία ρύθμιση που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ακόμη και σε «γαλάζιους» γιατρούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthreport.gr, η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές στο συγκεκριμένο άρθρο για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ, ώστε να καθησυχαστεί ο ιατρικός κόσμος.

Εξάλλου οι αντιδράσεις είναι συνεχείς και προέρχονται σχεδόν από όλη την Ελλάδα τόσο από γιατρούς του Δημοσίου όσο και από ιδιώτες γιατρούς. 

Οι αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στο νομοσχέδιο Γκάγκα το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ώστε σε δύο με τρεις εβδομάδες να έχει ψηφιστεί, γίνονται κυρίως για να αποφευχθούν περαιτέρω αντιδράσεις καθώς διανύουμε και την προεκλογική περίοδο.


Οι αλλαγές στο Νομοσχέδιο Γκάγκα

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του healthreport.gr η ηγεσία του υπουργείου υγείας θα αλλάξει το άρθρο 10 ώστε να μην έχουν όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ τη δυνατότητα να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά μόνο συγκεκριμένες ειδικότητες.

Το σχέδιο είναι να εφαρμοσθεί πιλοτικά η δυνατότητα για ιδιωτικό έργο μόνο για τις ειδικότητες που παρουσιάζουν σήμερα κενά στο ΕΣΥ. 

Δηλαδή σε αναισθησιολόγους, σε ακτινοδιαγνώστες και σε νεφρολόγους

Εάν διαπιστωθεί ότι «κυλά» καλά η διπλή απασχόληση για τους γιατρούς αυτούς, τότε δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί για όλο το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ αλλά μετά τις εκλογές.

Ταυτόχρονα η διπλή εργασία θα είναι δυνατή ειδικά σε θέσεις που είναι άγονες, δηλαδή έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές και παρ’ αυτά δεν έχουν καλυφθεί.

Όσοι γιατροί έχουν τις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη, θα έχουν και διαφορετικό εργασιακό καθεστώς αφού θα πάψουν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.


Συνεχείς αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις πάντως από διάφορους φορείς της Υγείας είναι συνεχείς. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι εκπρόσωποι των γιατρών του δημοσίου θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό το ΕΣΥ παύει να είναι δωρεάν για τους πολίτες, αφού οι γιατροί του ΕΣΥ θα προωθούν τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα για να εισπράξουν και το ανάλογο αντίτιμο.

Από την άλλη οι ιδιώτες γιατροί εκτιμούν ότι θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός καθώς οι γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν επιπλέον πλεονεκτήματα για την προσέγγιση ασθενών.

Ενδεικτικά είναι τα όσα τονίζουν οι Ενώσεις Ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών.

Όπως εξηγούν:
Η προβλεπόμενη μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος των ιατρών του ΕΣΥ από πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μερικής με ταυτόχρονη δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, ισοδυναμεί με την κατάρρευση του δωρεάν συστήματος υγείας που αποτελεί καταφύγιο όλων των πολιτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας και χρήζουν ανάλογης φροντίδας.

Η τροπολογία αυτή, που επιτρέπει στον νοσοκομειακό γιατρό να εργάζεται παράλληλα και στον ιδιωτικό χώρο θα οδηγήσει πολύ σύντομα:

-Στην πλήρη διάλυση και απαξίωση το ΕΣΥ.

Το πολύπαθο σύστημα υγείας με ήδη ανεπαρκές σε αριθμό και όχι σωστά αμειβόμενο προσωπικό θα διαλυθεί εντελώς αφού κάποιοι από τους γιατρούς του θα επιλέξουν για ευνόητους λόγους να αφοσιωθούν στον ιδιωτικό τομέα, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη μεγάλες λίστες αναμονής των νοσοκομείων.

-Σε πολίτες δυσαρεστημένους και ουσιαστικά ανασφάλιστους,
που θα πρέπει να πληρώσουν για να δουν γιατρούς που επέλεγαν δωρεάν τόσα χρόνια.

Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας καταργείται όπως και ο «πλήρους και αποκλειστικής» γιατρός των νοσοκομείων μας όπως τον γνωρίζουμε.

Ένας ασθενής χωρίς οικονομική δυνατότητα θα πρέπει να βρει τον τρόπο να πληρώσει προκειμένου να εξυπηρετηθεί και να έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία, όπου μέχρι σήμερα μπορούσε να κάνει τα πάντα δωρεάν.

-Στη διάλυση του ιδιωτικού μικρού ιατρείου που είναι το καθημερινό και συνεχές στήριγμα του πολίτη.

Την εποχή που κλείνουν πολλά ιδιωτικά ιατρεία και που αξιόλογοι ειδικευμένοι γιατροί με πλούσιο βιογραφικό αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να επιβιώσουν, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, ευνοώντας μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά πολυϊατρεία, με τη τροπολογία της θεσπίζει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και δίνει στον ελεύθερο επαγγελματία το τελικό χτύπημα.

 

healthreport.gr








Post Comment