Έρευνα του ΒΒC: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία παγκόσμια επιδημία μυωπίας - THERMISnews.gr

xxx

Έρευνα του ΒΒC: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία παγκόσμια επιδημία μυωπίας



Εκτός από την ενεργειακή κρίση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με την παγκόσμια κρίση μυωπίας, όπως αναφέρει το BBC.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα αποδίδοντας το φαινόμενο σε αλλαγές στις συνήθειες της νέας γενιάς και άλλων παραγόντων.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του 1990, οι γονείς στη Σιγκαπούρη άρχισαν να παρατηρούν μια ανησυχητική αλλαγή στα παιδιά τους καθώς όλο και περισσότερα εμφάνιζαν μυωπία.

Κανείς δεν μπόρεσε να φρενάρει αυτή την εθνική κρίση στο θέμα της όρασης. Τα ποσοστά μυωπίας συνέχισαν να αυξάνονται. Σήμερα, η Σιγκαπούρη έχει ποσοστό μυωπίας περίπου 80% στους νεαρούς ενήλικες κατακτώντας τον τίτλο της «μητρόπολης της μυωπίας του κόσμου».

«Ασχολούμαστε με αυτό το ζήτημα εδώ και 20 χρόνια, οπότε είμαστε σχεδόν μουδιασμένοι σε αυτό», λέει η Όντριε Τσία, αναπληρώτρια καθηγήτρια και ανώτερη σύμβουλος στο Εθνικό Οφθαλμιατρικό Κέντρο της Σιγκαπούρης (SNEC). «Σχεδόν όλοι στη Σιγκαπούρη είναι πλέον μύωπες», προσθέτει.

Αυτή η τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στη Σιγκαπούρη, πλέον βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε όλο τον κόσμο.

Χώρες με φαινομενικά εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής έχουν πλέον κάτι κοινό :οι οφθαλμίατροι καταγράφουν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά μυωπίας στους νεαρούς ενήλικες.

Στις ΗΠΑ όπως και στη Βρετανία, το αντίστοιχο ποσοστό έχει φθάσει πάνω από 40%.

Η δραματική μείωση του χρόνου που περνούν τα παιδιά έξω από το σπίτι και υπό το φως του ηλίου φέρεται να είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες της «μυωπικής επιδημίας», την οποία διαπιστώνουν οφθαλμίατροι σε όλες τις χώρες.

Όπως αναφέρει το BBC, η προδιάθεση για μυωπία δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες αλλά κυρίως από περιβαλλοντικούς.

Τα παιδιά με έναν ή και δύο μύωπες γονείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μυωπία.

Παρά το γεγονός όμως ότι τα γονίδια χρειάζονται πολλές γενιές για να μεταβληθούν, τα ποσοστά παιδιών με την πάθηση αυτή έχουν αυξηθεί κατά 42% από το 1970 μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά, από την πλευρά του, ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της Γης θα χρειάζεται γυαλιά μυωπίας μέχρι το 2050.

Η έλλειψη παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους
με την έκθεση των παιδιών στο ηλιακό φως είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες του φαινομένου.

Η νέα έμφαση στα σχολικά μαθήματα που πρέπει να γίνονται στο σπίτι, το θέλγητρο των ηλεκτρονικών συσκευών και οι ανησυχίες των γονέων για την ασφάλεια των δημόσιων χώρων οδηγούν ολοένα και περισσότερα παιδιά σε οικειοθελή απομόνωση.

Ιατρική έρευνα του 2020 στον Καναδά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οκτάχρονα παιδιά δαπανούσαν περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες για ψυχαγωγία, χωρίς να υπολογίζονται οι ώρες στον υπολογιστή για τα σχολικά μαθήματα.

Τα ποσοστά μυωπίας αυξήθηκαν σημαντικά στις ηλικίες έξι έως οκτώ ετών, με τα παιδιά να καταγράφουν πολύ χειρότερες επιδόσεις σε οφθαλμολογικές εξετάσεις σε σχέση με το 2015.

Την ίδια ώρα, στα παιδιά αυτά δεν καταγράφηκε υποχώρηση των διανοητικών δεξιοτήτων.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί υποστήριζαν παραδοσιακά ότι η υπερβολική ανάγνωση ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης μυωπίας, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η έλλειψη ηλιακού φωτός και η παραμονή μπροστά στην οθόνη υπολογιστή ή τηλεφώνου αποτελούν πολύ πιο επιβαρυντικούς παράγοντες.

Μιλάμε πλέον για ένα παγκόσμιο φαινόμενο , όπως αναφέρει το BBC.

H εφηβική μυωπία έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία, όπου ποσοστό 80% με 90% των μαθητών λυκείου είναι μύωπες.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η τάση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης οφθαλμολογικών παθήσεων, όπως καταρράκτης, γλαύκωμα και εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, στο μέλλον.






Post Comment