Τέλενδος: Το νησάκι των Δωδεκανήσων όπου θα πάτε μόνο με θαλάσσιο ταξί
Ένα βραχώδες κομμάτι στεριάς στο νοτιοανατολικό άκρο του Αιγαίου Πελάγους, η Τέλενδος υπήρξε για πολλούς αιώνες ενιαίο κομμάτι της Καλύμνου πριν αποκοπεί από το νησί εξαιτίας μίας μεγάλης σεισμικής δόνησης γύρω στον 6ο αιώνα μ.Χ. Σήμερα, η εγγύτητα της με την πολύ πιο προβεβλημένη Κάλυμνο, την έχει συμπαρασύρει σε μία μικρή τουριστική δημοφιλία, με αρκετούς καλοκαιρινούς επισκέπτες να φτάνουν εκεί με θαλάσσιο ταξί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφού το νησάκι δεν έχει ούτε καν λιμάνι.
H διαδρομή τόσο σύντομη, σαν σφηνάκι παγωμένης γρανίτας: θα μπείτε στο καραβάκι από τις Μυρτιές στην Κάλυμνο για να αποβιβαστείτε μόλις 8 λεπτά αργότερα στο παρθένο, άγριο τοπίο της Τελένδου, με τον έναν μόλις οικισμό, τα λιγοστά σπίτια, τα μικρά ταβερνάκια και την κρυστάλλινη θάλασσα ακριβώς μπροστά.
Κάπου στο φόντο ένας εντυπωσιακός ορεινός όγκος περιμένει να τον ανακαλύψετε μέσα από όμορφα μονοπάτια που δεν έχουν εξερευνήσει πολλοί ή μέσω της συγκλονιστικής εμπειρίας της αναρρίχησης σε κατακόρυφα βράχια. Όπως και η γειτονική Κάλυμνος έτσι και η Τέλενδος είναι ένας τόπος ιδανικός για τους λάτρεις του συγκεκριμένου σπορ με μαγευτικά αναρριχητικά πεδία τέλειας φυσικής μορφολογίας.
Στην Τέλενδο θα φτάσετε χωρίς το αυτοκίνητο σας. Αυτό θα πρέπει να μείνει πίσω, στις Μυρτιές της Καλύμνου, αφού στο μικρό νησάκι δεν υπάρχουν δρόμοι και όλες οι μετακινήσεις γίνονται μέσω μονοπατιών, τα οποία οδηγούν σε κάθε κρυμμένη παραλία της όμορφης Τελένδου. Αλλά αν έχετε όρεξη για λίγο επιπλέον εξερεύνηση τότε αφήστε τα βήματα σας να σας οδηγήσουν στα ορεινά του νησιού, εκεί που βρίσκονται ακόμα μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα, από ιστορικής άποψης, μνημεία των Δωδεκανήσων.
Eρείπια στην Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη/Photo: Shutterstock
Η Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη της Τελένδου
Ένα σημαντικό μνημείο που αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία των πληθυσμών που κατοικούσαν στα Δωδεκάνησα πολλούς αιώνες πριν, η Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη στο ορεινό τμήμα της Τελένδου περιλαμβάνει 20 θολωτούς, οικογενειακούς τάφους, χτισμένους διάσπαρτα σε μία μεγάλη έκταση σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού. Πλέον οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά μπορείτε ακόμα να δείτε λίγους να στέκονται όρθιοι σε σχετικά καλή κατάσταση, μαρτυρώντας αρκετά για τη συγκεκριμένη ταφική τεχνοτροπία.
Παρά το γεγονός ότι η νεκρόπολη έχει ισοπεδωθεί σχεδόν ολοσχερώς εξακολουθεί να αποτελεί ένα γνωστό αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής, ενώ η διαδρομή προς τα εκεί είναι από μόνη της μία εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Αρχίζοντας από τον οικισμό του νησιού, από το σημείο όπου σταματούν τα καραβάκια που φέρνουν τους επισκέπτες στην Τέλενδο, θα ακολουθήσετε το μονοπάτι προς το βουνό. Μέσα από ένα μικρό δάσος με πεύκα να δείτε να απλώνονται μπροστά σας τα παμπάλαια ταφικά οικοδομήματα της Νεκρόπολης σαν ζωντανό κομμάτι από την ιστορία των Δωδεκανήσων.
Η βυθισμένη πόλη Ποθαία
Στην αρχαιότητα, όταν η Κάλυμνος και η Τέλενδος ήταν ακόμα ένα ενιαίο νησί, η πρωτεύουσα του ήταν γνωστή με την ονομασία Ποθαία. Ο ισχυρός σεισμός που διαχώρισε το νησί σε δύο διαφορετικά είχε σαν αποτέλεσμα τη βύθιση του συγκεκριμένου, κεντρικού οικισμού μέσα στη θάλασσα, αλλά κάποια απομεινάρια της παλιά πόλης έχουν διασωθεί στον πυθμένα και παραμένουν ορατά σε όσους τολμήσουν μία γενναία βουτιά για εξερεύνηση του αρχαίου οικισμού.
Η Ποθαία είναι ορατή στον βυθό κάτω από τη στενή θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει την Τέλενδο από την Κάλυμνο, σε ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία του νότιου Αιγαίου, το οποίο πάρα το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα τόσο μικρό και απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας σκορπά συγκίνηση όποιον αποφασίσει να το ανακαλύψει.
Η βασιλική του Αγίου Κωνσταντίνου. Απέναντι φαίνεται πεντακάθαρα η Κάλυμνος/Photo: Shutterstock
Η βασιλική του Αγίου Κωνσταντίνου
Στο πιο βόρειο σημείο του νησιού ένας παλιός οχυρωμένος οικισμός αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στην Τέλενδο. Οι κάτοικοι ανέβηκαν ψηλά στο βουνό, κάποια στιγμή γύρω στον 7ο αιώνα, προκειμένου να προστατευτούν από τις διαρκείς επιδρομές των Αράβων που απειλούσαν το νησί. Εκεί οικοδόμησαν τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου με τα τείχη του να έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.
Στην κορυφή θα δείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου γεμάτο όμορφες τοιχογραφίες, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι αυτή η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη και απαιτεί ικανότητες στην πεζοπορία και σίγουρα αθλητικά παπούτσια. Φτάνοντας εκεί η θέα θα σας αποζημιώσει. Το ίδιο και η εκκλησία και το ομώνυμο κάστρο όπου τα σημάδια μίας εξαιρετικής μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής παραμένουν ακόμα ορατά.
Ο οικισμός του νησιού/Photo: Shutterstock
Που να κολυμπήσετε
Καθώς στην Τέλενδο δεν μπορείτε να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, ο μοναδικός τρόπος να μεταβείτε από τη μία παραλία στην άλλη είναι με τα πόδια, μέσω των διάφορων μονοπατιών που όσο περισσότερο τα περπατάτε τόσο πιο εύκολα και οικεία θα αρχίσουν να φαίνονται.
Πόθα
Στα βόρεια του οικισμού, η παραλία Πόθα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στην Τέλενδο κυρίως γιατί είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη, αλλά και γιατί είναι ιδανική για οικογένειες χάρη στα απάνεμα, ρηχά νερά της. Στην αμμώδη ακτή της θα βρείτε ομπρέλες και μία καντίνα για τα απαραίτητα, αλλά τους περισσότερους από τους ταξιδιώτες που περνούν λίγες μέρες στο νησί.
Πνιγμένος
Μία αρκετά πιο απομακρυσμένη επιλογή για βουτιές στην Τέλενδο είναι η παραλία Πνιγμένος περίπου 20 λεπτά μακριά από τον οικισμό του νησιού. Θα ακολουθήσετε το ίδιο μονοπάτι που οδηγεί προς τη Νεκρόπολη στα ορεινά για να δείτε να απλώνεται μπροστά σας μετά από λίγη ώρα μία χρυσή ακτή στρωμένη με άμμο και διάφανα νερά. Η διαδρομή είναι αρκετά εύκολη και μπορείτε να περπατήσετε μέχρι εκεί ακόμα και με μικρά παιδιά.
Χοχλακάς
Ακόμα μία παραλία που βρίσκεται αρκετά κοντά στον οικισμό της Τέλενδου, ο Χοχλακάς βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού. Απλά ακολουθήστε το μονοπάτι που λέει πως οδηγεί προς την Αγία Τριάδα και θα τον συναντήσετε. Η παραλία είναι ημιοργανωμένη οπότε θα βρείτε νερό, καφέ και σνακ σε κοντινή απόσταση.
Στην Τέλενδο, ο μοναδικός τρόπος να μεταβείτε από τη μία παραλία στην άλλη είναι με τα πόδια/Photo: Shutterstock
Παράδεισος
Λίγο μετά την Πόθα μία πραγματικά μαγευτική παραλία, περικυκλωμένη από βράχια, προσφέρει ηρεμία και απομόνωση παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό.
Που να φάτε
To Καψούλι/Photo: Shutterstock
Το Καψουλί
Πιθανότατα το πιο γνωστό εστιατόριο στην Τέλενδο, το Καψουλί, σε ένα υπέροχο σημείο του οικισμού σερβίρει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που έχουν μόλις φτάσει στη στεριά με το καΐκι του κύριου Μιχάλη. Στην κουζίνα εκτελούνται μικρά, παραδοσιακά «θαύματα» σε επίπεδο μαγειρικής και ψησίματος, ενώ οι μερίδες είναι πάρα πολύ χορταστικές και αξίζουν πραγματικά τα χρήματα που θα δώσετε.
Σίγουρα δοκιμάστε τα ωραία του θαλασσινά ορεκτικά (χταποδάκι, καλαμαράκι), αλλά εξαιρετική είναι και η γαριδομακαρονάδα του που μυρίζει θάλασσα.
Plaka Restaurant
Mία ήσυχη, οικογενειακή ταβέρνα ακριβώς πάνω στη θάλασσα σερβίρει καθημερινά πενταντόστιμο σπιτικό φαγητό με άρωμα παράδοσης. Παρά το γεγονός ότι τα ψάρια στο νησί βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των επισκεπτών, στο εστιατόριο Πλάκα αξίζει να δοκιμάσετε και κάποια τοπικά πιάτα που εδώ τα φτιάχνουν μοναδικά. Οπότε σαν must βάλτε το υπέροχο κατσικάκι στη γάστρα, αλλά και τα ντολμαδάκια. Θα σας μείνουν αξέχαστα.
Το εστιατόριο της Ρίτας απέναντι από την προβλήτα/Photo: Facebook
Καφέ Εστιατόριο Rita
Απέναντι από τη μικρή προβλήτα που προχωράει μέσα στο νερό, το εστιατόριο της Ρίτας είναι σίγουρα ένα από τα σημεία που πρέπει να κάνετε στάση στο νησί. Η οικοδέσποινα Ρίτα ετοιμάζει κάθε μέρα τοπικές συνταγές με ντόπια υλικά, με την κακαβιά, το αρνάκι στιφάδο και το ψητό κατσικάκι να πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις των επισκεπτών.
Σε έναν τόπο που η σύγχρονη ζωή δεν έχει προλάβει ακόμα να φτάσε, σε ένα μέρος που ορίζει την έννοια των αργών, ποιοτικών διακοπών.
Τι να κάνετε
Ο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην Τέλενδο/Photo: Shutterstock
Το ηλιοβασίλεμα από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου
Ένα μικρό παρεκκλήσι χτισμένο πάνω στα βράχια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Τέλενδο και, μάλλον, το πιο εμβληματικό κτίσμα του νησιού.
Η γραφική, γαλανόλευκη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μοιάζει να κρέμεται πάνω από τη θάλασσα σε μία πανέμορφη τοποθεσία που θα χρειαστεί λίγο μεγαλύτερος κόπος για να ανακαλύψετε, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι θα αξίζει τον κόπο.
Η κατηφορική διαδρομή προς το εκκλησάκι είναι μαγευτική και θα νιώσετε πως κατεβαίνετε βήμα-βήμα προς τη θάλασσα πάνω σε στριφογυριστά νησιώτικα σκαλιά τα οποία οδηγούν στο λιθόστρωτο προαύλιο του ναού. Σίγουρα, η συγκεκριμένη βόλτα χρειάζεται άνετα παπούτσια και δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει απότομος γκρεμός.
Τι να κάνετε
Ο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην Τέλενδο/Photo: Shutterstock
Το ηλιοβασίλεμα από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου
Ένα μικρό παρεκκλήσι χτισμένο πάνω στα βράχια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Τέλενδο και, μάλλον, το πιο εμβληματικό κτίσμα του νησιού.
Η γραφική, γαλανόλευκη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μοιάζει να κρέμεται πάνω από τη θάλασσα σε μία πανέμορφη τοποθεσία που θα χρειαστεί λίγο μεγαλύτερος κόπος για να ανακαλύψετε, το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι θα αξίζει τον κόπο.
Η κατηφορική διαδρομή προς το εκκλησάκι είναι μαγευτική και θα νιώσετε πως κατεβαίνετε βήμα-βήμα προς τη θάλασσα πάνω σε στριφογυριστά νησιώτικα σκαλιά τα οποία οδηγούν στο λιθόστρωτο προαύλιο του ναού. Σίγουρα, η συγκεκριμένη βόλτα χρειάζεται άνετα παπούτσια και δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει απότομος γκρεμός.
Ωστόσο, φτάνοντας στην εκκλησία θα αισθανθείτε σαν να έχετε κατακτήσει κάτι. Μικρό αλλά γαλήνιο. Μία θέση σε ένα απόλυτα απομακρυσμένο σημείο της χώρας μας όπου είστε μόνοι σας απέναντι στον ατελείωτο ορίζοντα.
Eρείπια στην Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη/Photo: Shutterstock
Η Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη της Τελένδου
Ένα σημαντικό μνημείο που αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία των πληθυσμών που κατοικούσαν στα Δωδεκάνησα πολλούς αιώνες πριν, η Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη στο ορεινό τμήμα της Τελένδου περιλαμβάνει 20 θολωτούς, οικογενειακούς τάφους, χτισμένους διάσπαρτα σε μία μεγάλη έκταση σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού. Πλέον οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά μπορείτε ακόμα να δείτε λίγους να στέκονται όρθιοι σε σχετικά καλή κατάσταση, μαρτυρώντας αρκετά για τη συγκεκριμένη ταφική τεχνοτροπία.
Παρά το γεγονός ότι η νεκρόπολη έχει ισοπεδωθεί σχεδόν ολοσχερώς εξακολουθεί να αποτελεί ένα γνωστό αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής, ενώ η διαδρομή προς τα εκεί είναι από μόνη της μία εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Αρχίζοντας από τον οικισμό του νησιού, από το σημείο όπου σταματούν τα καραβάκια που φέρνουν τους επισκέπτες στην Τέλενδο, θα ακολουθήσετε το μονοπάτι προς το βουνό. Μέσα από ένα μικρό δάσος με πεύκα να δείτε να απλώνονται μπροστά σας τα παμπάλαια ταφικά οικοδομήματα της Νεκρόπολης σαν ζωντανό κομμάτι από την ιστορία των Δωδεκανήσων.
Η βυθισμένη πόλη Ποθαία
Στην αρχαιότητα, όταν η Κάλυμνος και η Τέλενδος ήταν ακόμα ένα ενιαίο νησί, η πρωτεύουσα του ήταν γνωστή με την ονομασία Ποθαία. Ο ισχυρός σεισμός που διαχώρισε το νησί σε δύο διαφορετικά είχε σαν αποτέλεσμα τη βύθιση του συγκεκριμένου, κεντρικού οικισμού μέσα στη θάλασσα, αλλά κάποια απομεινάρια της παλιά πόλης έχουν διασωθεί στον πυθμένα και παραμένουν ορατά σε όσους τολμήσουν μία γενναία βουτιά για εξερεύνηση του αρχαίου οικισμού.
Η Ποθαία είναι ορατή στον βυθό κάτω από τη στενή θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει την Τέλενδο από την Κάλυμνο, σε ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία του νότιου Αιγαίου, το οποίο πάρα το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα τόσο μικρό και απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας σκορπά συγκίνηση όποιον αποφασίσει να το ανακαλύψει.
Η βασιλική του Αγίου Κωνσταντίνου. Απέναντι φαίνεται πεντακάθαρα η Κάλυμνος/Photo: Shutterstock
Η βασιλική του Αγίου Κωνσταντίνου
Στο πιο βόρειο σημείο του νησιού ένας παλιός οχυρωμένος οικισμός αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία στην Τέλενδο. Οι κάτοικοι ανέβηκαν ψηλά στο βουνό, κάποια στιγμή γύρω στον 7ο αιώνα, προκειμένου να προστατευτούν από τις διαρκείς επιδρομές των Αράβων που απειλούσαν το νησί. Εκεί οικοδόμησαν τον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου με τα τείχη του να έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.
Στην κορυφή θα δείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου γεμάτο όμορφες τοιχογραφίες, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι αυτή η διαδρομή είναι αρκετά δύσκολη και απαιτεί ικανότητες στην πεζοπορία και σίγουρα αθλητικά παπούτσια. Φτάνοντας εκεί η θέα θα σας αποζημιώσει. Το ίδιο και η εκκλησία και το ομώνυμο κάστρο όπου τα σημάδια μίας εξαιρετικής μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής παραμένουν ακόμα ορατά.
Ο οικισμός του νησιού/Photo: Shutterstock
Που να κολυμπήσετε
Καθώς στην Τέλενδο δεν μπορείτε να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο, ο μοναδικός τρόπος να μεταβείτε από τη μία παραλία στην άλλη είναι με τα πόδια, μέσω των διάφορων μονοπατιών που όσο περισσότερο τα περπατάτε τόσο πιο εύκολα και οικεία θα αρχίσουν να φαίνονται.
Πόθα
Στα βόρεια του οικισμού, η παραλία Πόθα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στην Τέλενδο κυρίως γιατί είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη, αλλά και γιατί είναι ιδανική για οικογένειες χάρη στα απάνεμα, ρηχά νερά της. Στην αμμώδη ακτή της θα βρείτε ομπρέλες και μία καντίνα για τα απαραίτητα, αλλά τους περισσότερους από τους ταξιδιώτες που περνούν λίγες μέρες στο νησί.
Πνιγμένος
Μία αρκετά πιο απομακρυσμένη επιλογή για βουτιές στην Τέλενδο είναι η παραλία Πνιγμένος περίπου 20 λεπτά μακριά από τον οικισμό του νησιού. Θα ακολουθήσετε το ίδιο μονοπάτι που οδηγεί προς τη Νεκρόπολη στα ορεινά για να δείτε να απλώνεται μπροστά σας μετά από λίγη ώρα μία χρυσή ακτή στρωμένη με άμμο και διάφανα νερά. Η διαδρομή είναι αρκετά εύκολη και μπορείτε να περπατήσετε μέχρι εκεί ακόμα και με μικρά παιδιά.
Χοχλακάς
Ακόμα μία παραλία που βρίσκεται αρκετά κοντά στον οικισμό της Τέλενδου, ο Χοχλακάς βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού. Απλά ακολουθήστε το μονοπάτι που λέει πως οδηγεί προς την Αγία Τριάδα και θα τον συναντήσετε. Η παραλία είναι ημιοργανωμένη οπότε θα βρείτε νερό, καφέ και σνακ σε κοντινή απόσταση.
Στην Τέλενδο, ο μοναδικός τρόπος να μεταβείτε από τη μία παραλία στην άλλη είναι με τα πόδια/Photo: Shutterstock
Παράδεισος
Λίγο μετά την Πόθα μία πραγματικά μαγευτική παραλία, περικυκλωμένη από βράχια, προσφέρει ηρεμία και απομόνωση παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό.
Ο Παράδεισος είναι καλυμμένος με άμμο και λίγα μικρά βοτσαλάκια και έχει ήσυχα, ρηχά νερά προστατευμένα από τους ανέμους του Αιγαίου. Καθώς είναι μία αρκετά απομονωμένη παραλία μπορεί να συναντήσετε αρκετούς γυμναστές που απολαμβάνουν το μπάνιο τους.
Που να φάτε
To Καψούλι/Photo: Shutterstock
Το Καψουλί
Πιθανότατα το πιο γνωστό εστιατόριο στην Τέλενδο, το Καψουλί, σε ένα υπέροχο σημείο του οικισμού σερβίρει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που έχουν μόλις φτάσει στη στεριά με το καΐκι του κύριου Μιχάλη. Στην κουζίνα εκτελούνται μικρά, παραδοσιακά «θαύματα» σε επίπεδο μαγειρικής και ψησίματος, ενώ οι μερίδες είναι πάρα πολύ χορταστικές και αξίζουν πραγματικά τα χρήματα που θα δώσετε.
Σίγουρα δοκιμάστε τα ωραία του θαλασσινά ορεκτικά (χταποδάκι, καλαμαράκι), αλλά εξαιρετική είναι και η γαριδομακαρονάδα του που μυρίζει θάλασσα.
Plaka Restaurant
Mία ήσυχη, οικογενειακή ταβέρνα ακριβώς πάνω στη θάλασσα σερβίρει καθημερινά πενταντόστιμο σπιτικό φαγητό με άρωμα παράδοσης. Παρά το γεγονός ότι τα ψάρια στο νησί βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των επισκεπτών, στο εστιατόριο Πλάκα αξίζει να δοκιμάσετε και κάποια τοπικά πιάτα που εδώ τα φτιάχνουν μοναδικά. Οπότε σαν must βάλτε το υπέροχο κατσικάκι στη γάστρα, αλλά και τα ντολμαδάκια. Θα σας μείνουν αξέχαστα.
Το εστιατόριο της Ρίτας απέναντι από την προβλήτα/Photo: Facebook
Καφέ Εστιατόριο Rita
Απέναντι από τη μικρή προβλήτα που προχωράει μέσα στο νερό, το εστιατόριο της Ρίτας είναι σίγουρα ένα από τα σημεία που πρέπει να κάνετε στάση στο νησί. Η οικοδέσποινα Ρίτα ετοιμάζει κάθε μέρα τοπικές συνταγές με ντόπια υλικά, με την κακαβιά, το αρνάκι στιφάδο και το ψητό κατσικάκι να πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις των επισκεπτών.
Ωστόσο, εδώ θα φάτε και πολύ νόστιμα χειροποίητα γλυκά, αλλά και καταπληκτικό παγωτό για το κλείσιμο, με θέα τα καΐκια που αράζουν ακριβώς στο σημείο που σταματούν τα θαλάσσια ταξί που φτάνουν στο νησί από την Κάλυμνο.
Post Comment