Το παιδάκι από τη Συρία που παραδόθηκε στην κάμερα θεωρώντας την όπλο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το παιδάκι από τη Συρία που παραδόθηκε στην κάμερα θεωρώντας την όπλο


Ο φωτογράφος μιλάει για την εικόνα που συγκλονίζει τον κόσμο.

Ο τρόμος του μικρού κοριτσιού είναι ζωγραφισμένος στο προσωπάκι της, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τον φακό μιας φωτογραφικής μηχανής, ενώ η ίδια δαγκώνει τα χείλη της για να μην ξεσπάσει σε κλάματα. Σοκαρισμένη και μπερδεμένη από τη βιαιότητα του πολέμου, μας υπενθυμίζει πως υπάρχει και αυτή η σκοτεινή πλευρά στον κόσμο, κάτι που πολλές φορές ξεχνάμε ηθελημένα ή και όχι.

Την φωτογραφία τράβηξε ο Τούρκος φωτορεπόρτερ Osman Sağırlı τον περασμένο Δεκέμβρη σε έναν προσφυγικό καταυλισμό, στο Atmeh, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο ίδιος βρίσκεται πλέον στην Τανζανία λόγω δουλειάς και αποκάλυψε στο BBC πως το 4χρονο κορίτσι, με το όνομα Hudea, είχε καταφύγει εκεί αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με τη μητέρα της και τα δύο αδέλφια της το σπίτι τους στη Hama, ώστε να αποφύγει τις αψιμαχίες.

«Χρησιμοποιούσα τηλεφακό και θεώρησε πως ήταν όπλο», θυμάται ο Sağırlı.

«Συνειδητοποίησα πως ήταν κατατρομαγμένη αφού τράβηξα τη φωτογραφία και την είδα. Συνήθως τα παιδιά τρέχουν μακριά, κρύβουν το πρόσωπό τους ή χαμογελούν όταν βλέπουν μια κάμερα».



Ο ίδιος, έχοντας καλύψει για 25 χρόνια συγκρούσεις και καταστροφές για την εφημερίδα Türkiye και έχοντας επισκεφτεί πολλούς καταυλισμούς προσφύγων στο παρελθόν, δήλωσε πως τα παιδιά εκφράζουν πολύ πιο έντοντα τον πόνο που νιώθουν, μιας και η αθωότητά τους αποκαλύπτει αυτούσια τα συναισθήματά τους.

Η φωτογραφία πρωτοδημοσιεύτηκε στην Türkiye τον Ιανουάριο σε ένα άρθρο που αφορούσε στον πόλεμο στη Συρία, αναφέροντας επίσης πως ο πατέρας της μικρής σκοτώθηκε από βομβαρδισμούς στην περιοχή.



Περισσσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει ως τώρα λόγω του εμφύλιου στη Συρία, ενώ πάνω από 3,9 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τουρκία, το Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, αφήνοντας οριστικά πίσω τα σπίτια τους και αντιμετωπίζοντας ελάχιστες πιθανότητες να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή στην εξορία.

Εκατομμύρια είναι επίσης τα παιδιά που υποφέρουν από τραύματα και προβλήματα υγείας, ενώ το ένα τέταρτο των σχολείων της Συρίας έχει υποστεί ζημιές ή έχει μετατραπεί σε καταφύγιο, καθώς περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία της χώρας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, σύμφωνα με αναφορές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο προσφυγικός καταυλισμός του Atmeh, όπου φωτογραφήθηκε η Hudea, άρχισε να δημιουργείται στα σύνορα της Τουρκίας στις αρχές των συρράξεων, το 2011.

Σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει 30.000 ανθρώπους και είναι γνωστό ως «Ο Ελαιώνας», λόγω των ελαιώνουν που τον περιβάλλουν.

independent.co.uk, eimaimama.gr