Τελικά, τι ώρα πρέπει να τρώμε βραδινό για να κοιμόμαστε καλύτερα;
Το θέμα δεν είναι μόμο τι τρώμε, αλλά και πότε.
Πόσες φορές έχουμε φάει ένα μεγάλο γεύμα κι έχουμε πέσει κατευθείαν στο κρεβάτι; Πολλές, είναι η απάντηση. Και το επόμενο πρωί ξυπνάμε φουσκωμένοι, κουρασμένοι και κακόκεφοι. Συνήθως, ρίχνουμε την ευθύνη στο φαγητό και λέμε πως την επόμενη φορά, θα αρκεστούμε σε ένα γιαούρτι (δεν το κάνουμε ποτέ, εννοείται). Το θέμα όμως δεν είναι τι τρώμε, αλλά πότε.
Σύμφωνα με τον Peter George Polos, MD, PhD, πρέπει να καταναλώνουμε το τελευταίο μας γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο. Αν, δηλαδή, έχουμε σκοπό να κοιμηθούμε στις 11, ας αρχίσουμε να πλένουμε τα πιάτα τις 8.
«Αυτό αφήνει αρκετό χρόνο για την πέψη, επομένως περιορίζεται η πιθανότητα ενόχλησης στον ύπνο λόγω πεπτικού προβλήματος», τονίζει. Ειδικά αν έχουμε επιλέξει τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά ή πρωτεΐνη, όπως κρέας ή ψάρι, καθώς θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να χωνέψουμε.
Αν, πάλι, δεν μπορούμε να πετύχουμε το τρίωρο μεταξύ γεύματος και ύπνου, η νευροεπιστήμονας Sofia Axelrod, Ph. D., μας καθησυχάζει. Εξηγεί ότι εξίσου σημαντικό είναι το να καταναλώνουμε το βραδινό μας την ίδια ώρα καθημερινά, όποια κι αν είναι αυτή. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα μας προσαρμόζεται – το ίδιο κι ο ύπνος μας.
«Αν τρώτε πάντα την ίδια ώρα, το σώμα σας μαθαίνει να προετοιμάζει το πεπτικό του σύστημα για να χωνεύει καλύτερα το φαγητό που τρώτε», εξήγησε στο mindbodygreen.
Όλα, λοιπόν, περιστρέφονται γύρω από την ώρα του γεύματος. Αν κάνουμε καλό προγραμματισμό, θα κοιμόμαστε καλύτερα και λιγότερο βαριά.
Post Comment