Θέρμη ή Σέδες. Το Τζαμί με τον μιναρέ του και ο Πύργος. - Παλιές φωτογραφίες που διασώθηκαν στα χρόνια... - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

xxx

Θέρμη ή Σέδες. Το Τζαμί με τον μιναρέ του και ο Πύργος. - Παλιές φωτογραφίες που διασώθηκαν στα χρόνια...




Ο μιναρές, περιέργως, συνεχίζει να υπάρχει, μαζί με αυτόν της Ροτόντας οι μόνοι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο Πύργος έχει κατεδαφιστεί.

 Το τζαμί και ο μιναρές σε πρώτο πλάνο, ο Πύργος δεξιά και ανάμεσα στα δένδρα ακόμα πιο δεξιά βρίσκεται μια εκκλησία του Αγ. Νικολάου.

 Τζαμί – μιναρές – λίγο ο Πύργος με κατοίκους της περιοχής. 
Το χωριό, κατά τα φαινόμενα, ήταν μέσα σε ένα μεγάλο τσιφλίκι, όπου το 1913 υπήρχαν 45 οικοδομές με μικτό πληθυσμό.


Ο συμμαχικός στρατός είχε εγκατάσταση στην περιοχή. 
Στο βάθος αριστερά διακρίνεται το τζαμί ενώ δεξιά φαίνεται και η εκκλησία του Αγ. Νικολάου, που χτίστηκε το 1851.

Μέσα από κάποιο κτίριο του τσιφλικιού με εντυπωσιακές μεγάλες πόρτες.

 
Πηγή ή/και κρήνη στη βάση του Πύργου


 
Απόκομμα από εφημερίδα – ήταν αναρτημένο σε εστιατόριο της περιοχής. Σχετικά πρόσφατα το εστιατόριο ανακαινίστηκε και απομακρύνθηκε και το καδρασρισμένο αυτό απόκομμα. Υποθέτω η φωτογράφιση από τον μιναρέ.


 
Κατοχική φωτογραφία του Πύργου





Λεπτομέρεια του εξώστη

Ο μιναρές στη Θέρμη χρονολογείται από το 1750 περίπου και αποτελείται από τετράγωνη βάση και υψηλό κυλινδρικό πύργο με εξώστη και θύρα.

Το 1991 ανακηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Παρ’ όλα αυτά δεν τυγχάνει ιδιαίτερης αξιοποίησης και συντήρησης από τους Αρμόδιου Φορείς.


Τα ερείπια που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα είναι από μεταγενέστερο κτίριο.

Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο της μουσουλμανικής θρησκείας.  Παλιότερα, η πρόσκληση προς προσευχή γινόταν από τον μουεζίνη, που έβγαινε στον μιναρέ και φώναζε το αντάν, για να ακούν όλοι οι πιστοί.

Η βασική μορφή ενός μιναρέ περιλαμβάνει τη βάση, τον κορμό, τη σκεπή και την κορυφή.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε κοντινή απόσταση από τον μιναρέ στη Θέρμη, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης υπήρχε Ενετικός Πύργος ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1955.


Εξιστόρηση της κατεδάφισης του Πύργου.

 
To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού είχε παρουσιάσει το 2013 έκθεση με ευρύματα από ανασκαφή στην περιοχή στην Θέρμη όπου υπήρξε νοσοκομείο των συμμάχων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο. Φωτογραφίες από την έκθεση “Η Armée d'Orient στα Βαλκάνια: Αρχαιολογικά τεκμήρια ενός νοσοκομείου στη Θέρμη/Sédès”υπάρχουν στη σελίδα του Μουσείου στο facebook εδώ

Φωτο από τον Θόδωρο Νάτσινα archive.saloni.ca


Το τσιφλικι της Θερμης σε αυτοχρωμικη φωτο απο την συλλογη Albert Kahn το 1918..Αριστερα διακρινονται τα κτηρια του τσιφλικιου με τον μεταβυζαντινο πυργο,που ηταν στην σημερινη κεντρικη πλατεια της Θερμης,και κατεδαφιστηκε την δεκαετια του 50.Δεξια το μικρο τεμενος με τον μιναρε του που σωζεται μεχρι σημερα.