Το ελληνικό rapid test που φτιάχτηκε σε έξι μήνες αλλά έμεινε στο "συρτάρι"
Ο συντονιστής της «Εμβληματικής Δράσης», Βασίλης Γεωργούλης, δηλώνει πως το τεστ δημιουργήθηκε μέσα σε 6 μήνες αλλά «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για άγνωστους λόγους δεν κατάφερε να το μετουσιώσει σε πράξη»
Τον Νοέμβριο του 2020 έγινε γνωστό πως μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη μελέτη του κορονοϊού προέκυψε το πρώτο ελληνικό rapid test.
Σήμερα, ο συντονιστής της «Εμβληματικής Δράσης», Βασίλης Γεωργούλης, δηλώνει πως το τεστ δημιουργήθηκε μέσα σε 6 μήνες αλλά «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για άγνωστους λόγους δεν κατάφερε να το μετουσιώσει σε πράξη».
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Μυστικά Υγείας», ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιστολογίας – Εμβρυολογίας και παθολογοανατόμος με εξειδίκευση στη μοριακή βιολογία κ. Γεωργούλης, μίλησε για το ελληνικό rapid test.
Ενώ αναπτύχθηκε μέσα σε μόλις έξι μήνες στο εργαστήριο μας και παρά την αμέριστη υποστήριξη της Πολιτείας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για άγνωστους λόγους, δεν κατάφερε να το μετουσιώσει σε πράξη.
Θα ήταν μεγάλη ευκαιρία να μετουσιωθεί η έρευνα σε αυτό που λέμε ελληνικό προϊόν, σε ένα εμπορικό σκεύασμα, που θα διευκόλυνε τη διάγνωση στην ελληνική κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό οι ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας, και όχι μόνο οι δικές μας, αλλά και όσες γίνονται στο Πανεπιστήμιο και στα ερευνητικά κέντρα να αξιοποιούνται
ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξη, στις 30 Νοεμβρίου 2020, έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική/ερευνητική κοινότητα, καθώς μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την μελέτη του Covid-19, προέκυψε το πρώτο Ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”)».
«Μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης, της απομόνωσης και του χαρακτηρισμού μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κοριναϊού SARS-CoV-2» -αναφερόταν- οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (“patent pending”) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Σε συνέχεια των ανωτέρω, το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (“strip”) για την δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού».
Οι φορείς που υλοποιούσαν την Εμβληματική Δράση ήταν οι εξής:
➤ Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής
➤ Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
➤ Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης | Ινστιτούτο ➤ Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
➤ Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
➤ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής
➤ Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
➤ ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ
➤ Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
➤ ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
➤ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Post Comment