Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα



Σήμερα Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022 η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Νικηφόρο, τους Αγίους Μάρκελλο, Φιλάγριο, Παγκράτιο, Όσιο Ρωμανό, Άγιο Πέτρο τον Δαμασκηνό, τους Αγίους Άμμων και Αλέξανδρο, τους Οσίους Νικηφόρο και Γεννάδιο και τον Όσιο Παγκράτιο

Απόδοση της εορτής της Υπαπαντής

Άγιος Νικηφόρος:
Ο θεός είναι αγάπη. Και όποιος δεν την έχει, ματαιοπονεί, έστω και αν είναι χριστιανός και λέει ότι αγωνίζεται εν Χριστώ. Όταν το 257 μ.Χ. (επί Ουαλεριανού και Γαληΐνου) δόθηκε διαταγή διωγμού κατά των χριστιανών, έπιασαν πολλούς επισκόπους και ιερείς, με σκοπό να τους βασανίσουν για να αρνηθούν τον Χριστό. Ο Νικηφόρος, χριστιανός ευσεβέστατος, είδε μεταξύ αυτών των ιερέων και έναν, ονομαζόμενο Σαπρίκιο (πρεσβύτερο Αντιοχείας).

Αυτός έτρεφε μεγάλο μίσος κατά του Νικηφόρου, πιστεύοντας ίσως στα λόγια κάποιου συκοφάντη. Χωρίς να χάσει στιγμή ο Νικηφόρος, τρέχει ανάμεσα στους δημίους, πέφτει στα πόδια του και παρακαλεί να τον συγχωρέσει έστω και αν έκανε κάτι που δεν το κατάλαβε. Μάταια, όμως, ο Σαπρίκιος έκανε πώς δεν τον άκουγε. Έπειτα, μετά το μαστίγωμα που δέχτηκε ο Σαπρίκιος, ο Νικηφόρος τον επαναπλησίάζει, ασπάζεται τις πληγές του και ζητάει να του δώσει, έστω και την τελευταία στιγμή, την ευλογία του.

Ο Σαπρίκιος, ανένδοτος, τον διώχνει και οδηγείται για αποκεφαλισμό. Όμως ο Θεός δε θέλησε τη θυσία του. Διότι με το στόμα του Απ. Παύλου λέει: «Και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην, δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι»1. Και αν, δηλαδή δώσω το σώμα μου για να καώ, δεν έχω όμως αγάπη, δεν ωφελούμαι, τίποτα απ’ την θυσία αυτή. Και έτσι έγινε.

Ο Σαπρίκιος την τελευταία στιγμή δείλιασε και αρνήθηκε τον Χριστό! Μόλις το άκουσε ο Νικηφόρος τον παρακαλεί να ανακαλέσει την άρνησή του. Τότε εκνευρισμένοι οι δήμιοι, αποκεφαλίζουν αυτόν. Έτσι ο Νικηφόρος πήρε το στεφάνι του μαρτυρίου και ο Σαπρίκιος το στίγμα της ατιμίας.

Α’ προς Κοριθνίους ιγ’ 3

Ο Όσιος Ρωμανός ο Κίλικας ο θαυματουργός

Η κατασκευή του Οσίου αυτού ήταν από την Κιλικία, και συγκεκριμένα από την πόλη Ρωσό (αρχαία πόλη της Συρίας στον Ισσικό κόλπο - Αλεξανδρέτας - που βρίσκεται κοντά στις Κιλικίες Πύλες). Ο πνευματικός του όμως αγώνας έγινε στα μέρη της Αντιόχειας. Εκεί στους πρόποδες ενός βουνού έκτισε ένα μικρό κελί, που του χρησίμευε σαν μελετητήριο και συγχρόνως, σαν ασκητήριο. Ήταν τύπος εγκρατής και στους τρόπους του απλός, γεμάτος ταπεινοφροσύνη και πραότητα.

Η φήμη της αγιότητάς του και φρονήσεώς του έφερε προς αυτόν πλήθη που του εκδήλωναν την εκτίμηση και τον σεβασμό τους. Αλλά εκείνος, σε καμιά στιγμή δεν αισθάνθηκε τον άνεμο της υπερηφάνειας.

Δεν έβλεπε πόσο προόδευε, αλλά μόνο πόσο καθυστερούσε να προοδεύσει. Συχνά μάλιστα έλεγε τον λόγο του Ευαγγελίου, ότι όποιος νομίζει ότι στέκεται πνευματικά, οφείλει να προσέχει μην πέσει. Ο Θεός τον προίκισε και με το χάρισμα να θεραπεύει ασθένειες. Αλλά αυτός για να είναι προσγειωμένος, έλεγε και πάλι το λόγο του Ευαγγελίου, ότι, το να κάνει κανείς θαύματα, δεν είναι τίποτα. Το σπουδαίο είναι αν εργάζεται την αρετή και τη δικαιοσύνη. Μετά από τέτοια αληθινά αγία ζωή ο όσιος Ρωμανός απεβίωσε ειρηνικά.

Επίσης εορτάζουν
  • Οι Άγιοι Μάρκελλος, επίσκοπος Σικελίας, Φιλάγριος επίσκοπος Κύπρου και Παγκράτιος επίσκοπος Ταυρομενίου
  • Ο Άγιος Πέτρος ο Δαμασκηνός
  • Οι Άγιοι Αμμων και Αλέξανδρος
  • Οι Όσιοι Νικηφόρος και Γεννάδιος