Μια γιαπωνέζα είναι η μεγαλύτερη γυναίκα στον πλανήτη – Γιόρτασε τα 119α γενέθλιά της
Η μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα του πλανήτη γιόρτασε τα 119α γενέθλιά της στην Ιαπωνία, δηλώνοντας αποφασισμένη να «σπρώξει» ακόμα πιο πέρα το ρεκόρ της ζώντας έναν ακόμη χρόνο.
Η Kane Tanaka είχε μπει στα Ρεκόρ Γκίνες από τον Μάρτιο του 2019, όταν ήταν 116 ετών. Τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε ξαναμπεί ως η μεγαλύτερη σε ηλικία Γιαπωνέζα που έζησε ποτέ, με 117 χρόνια και 261 ημέρες ζωής. Πλέον είναι ο μεγαλύτερος άνθρωπος στον πλανήτη.
Γεννήθηκε το 1903, έξι μήνες πριν τον Τζορτζ Όργουελ, την χρονιά που οι αδελφοί Ράιτ έκαναν την πρώτη τους πτήση και διοργανώθηκε το πρώτο Tour de France. Εξακολουθεί να αγαπά πολύ την σοκολάτα και την κόκα κόλα.
Όταν η Tanaka έγινε η γηραιότερη γυναίκα της Ιαπωνίας, το γιόρτασε με ένα μπουκάλι από το αγαπημένο της αναψυκτικό. Ζει σε γηροκομείο και, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει περιορισμένη επαφή με τους συγγενείς της. Επικοινωνεί με τις νοσοκόμες με χειρονομίες, αγαπά τα παζλ και τα επιτραπέζια.
Ο 62χρονος εγγονός της Eiji είπε ότι θέλει πολύ να συγχαρεί από κοντά όταν τους το επιτρέψουν. «Ελπίζω να παραμείνει υγιής και να περνά καλά κάθε μέρα καθώς μεγαλώνει».
Η έβδομη μεταξύ εννιά αδελφών, η Tanaka είχε παντρευτεί σε ηλικία 19 ετών πριν από περίπου έναν αιώνα. Όταν ο σύζυγός της και ο μεγαλύτερός της γιος έφυγαν για να πολεμήσουν στον δεύτερο σινοϊαπωνικό πόλεμο που ξεκίνησε το 1937, βοήθησε την οικογένειά της στο μαγαζί με νουντλ.
Είναι μία από τους ολοένα και περισσότερους Ιάπωνες που ξεπερνούν τα 100. Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της χώρας, τον Σεπτέμβριο του 2021, ζούσαν 86.510 πολίτες που ήταν άνω των εκατό ετών, δηλαδή 6.060 περισσότεροι από το 2020.
Στη μεγάλη πλειονότητα, είναι γυναίκες και οι υπεραιωνόβιοι άνδρες στην Ιαπωνία μετά βίας ξεπερνούν τις 10.000 σύμφωνα με το υπουργείο. Το προσδόκιμο ζωής στη χώρα είναι σε επίπεδα ρεκόρ με 87,74 χρόνια για τις γυναίκες και 81,64 χρόνια για τους άνδρες.
Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας γερνά με ταχύτατους ρυθμούς και οι νέοι μειώνονται διαρκώς εξαιτίας της υπογεννητικότητας. Την τελευταία δωδεκαετία, οι εικοσάχρονοι είναι λιγότεροι από το 1%
Post Comment