Ξεκίνησε η απογραφή κτηρίων, τον Οκτώβριο και του πληθυσμού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ξεκίνησε η απογραφή κτηρίων, τον Οκτώβριο και του πληθυσμού

 

Έφτασε η ώρα της εθνικής απογραφής η οποία πραγματοποιείται κάθε δεκαετία. Ήδη, από τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η διαδικασία απογραφής των κτηρίων, ενώ από τις 22 Οκτωβρίου πρόκειται να ξεκινήσει και η αντίστοιχη διαδικασία για τον πληθυσμό.

Τις δύο απογραφές πραγματοποιούν ειδικά εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι απογραφείς της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Όσοι είναι επιφορτισμένοι με την απογραφή των κτηρίων άρχισαν ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου τις επισκέψεις σε σπίτια. 

Η απογραφή των ακινήτων γίνεται από 12.500 ερευνητές οι οποίοι καταγράφουν στοιχεία, όπως η χρήση του κτηρίου (αν είναι κατοικία, καταστήματα ή έχει μικτή χρήση), πότε έχει κατασκευαστεί, αν έχει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ. Τα στοιχεία αυτά είναι αναγκαία για τον αντισεισμικό κανονισμό, αλλά και για τον προσδιορισμό του οικονομικού πλούτου της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί προπαρασκευαστικό στοιχείο για την απογραφή του πληθυσμού.

Μία από τις καινοτομίες της απογραφής του 2021 σε σχέση με τις παλαιότερες, είναι η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Λόγω και της πανδημίας η απογραφή σχεδιάζεται να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο και με την ελάχιστη δυνατή φυσική επαφή και μόνο για τους ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθηθούν από το συγγενικό τους περιβάλλον. 

Ο καθένας από τους 60.000 απογραφείς, οι οποίοι θα προσληφθούν με προκήρυξη που έχει ήδη αναρτηθεί, θα πρέπει να απογράψει περίπου 120 με 150 νοικοκυριά. 

Σε καθένα από αυτά θα αφήσει ένα φάκελο με έναν ατομικό κωδικό. Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα λάβει τον κωδικό και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxis θα μπορέσει να μπει στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο και να συμπληρώσει τα χαρακτηριστικά της κατοικίας του, τα δικά του και όλων των μελών του νοικοκυριού του. Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που ζητούνται δεν συνιστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. 

Οποιοσδήποτε χρειάζεται βοήθεια μπορεί να επικοινωνήσει με τον απογραφέα του, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω email. 

Ο απογραφέας μπορεί να δει από ποιους κωδικούς που του αντιστοιχούν έχουν απαντηθεί τα ερωτηματολόγια. Δεδομένου ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά τη διαδικασία, εφόσον μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που υπολογίζεται σε περίπου ένα μήνα, κάποιος δεν έχει απαντήσει, τότε ο απογραφέας θα επισκεφτεί το σπίτι για την προσωπική συνέντευξη, τηρώντας πάντα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Με τον τρόπο αυτό περιορίζονται οι φυσικές επαφές, προστατεύεται η υγεία των πολιτών και εκδίδονται πιο γρήγορα τα αποτελέσματα καθώς μέσω της ηλεκτρονικής απογραφής καταχωρίζονται απευθείας στο σύστημα.

 Στην ηλεκτρονική διαδικασία έχουν προβλεφθεί όλοι οι λογικοί έλεγχοι και οι έλεγχοι πληρότητας. Εάν, δηλαδή, κάποιος εκ παραδρομής γράψει κάτι που δεν ταιριάζει, αν για παράδειγμα δηλώνει ότι είναι 20 ετών κι εμφανίζεται να έχει παιδί 18 ετών, τότε το λάθος ελέγχεται. 

Από τις 21 Αυγούστου έχει βγει η πρόσκληση για την πρόσληψη απογραφέων που έχει διάρκεια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για διάστημα περίπου ενάμιση μήνα έναντι αμοιβής 1.000 – 1.200 ευρώ. Για την απογραφή του πληθυσμού θα χρειαστούν 60.000 άτομα\

Ως απογραφείς μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, άνεργοι, φοιτητές. Μάλιστα, υπάρχει ειδική πρόβλεψη, αν κάποιος είναι στον ΟΑΕΔ, να απασχοληθεί στην απογραφή χωρίς να διαγραφεί από τα μητρώα του οργανισμού. Δεδομένου ότι το διάστημα είναι μεγάλο, το ωράριο είναι ελεύθερο και μπορεί κανείς να το προσαρμόσει ανάλογα με τι τον βολεύει.