Θέρμη: Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα οι σχολικές καθαρίστριες για τη μερική απασχόληση
Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα οι σχολικές καθαρίστριες στον δήμο Θέρμης για το γεγονός ότι πολλές που μέχρι πέρυσι εργάζονταν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, από φέτος θα εργάζονται με μερική, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στον οικονομικό τους προγραμματισμό.
Συνολικά 40 σχολικές καθαρίστριες που μέχρι πέρυσι εργάζονταν με πλήρες ωράριο στα σχολεία του δήμου Θέρμης, φέτος καλούνται να εργαστούν με μερική απασχόληση καθώς σύμφωνα με τη νέα προκήρυξη του δήμου, θα προσληφθούν συνολικά 91 καθαρίστριες με 3ωρη και 1 καθαρίστρια με δίωρη ημερήσια απασχόληση.
Το γεγονός προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις με τις καθαρίστριες να πραγματοποιούν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Θέρμης, αναφέροντας πως δεν γίνεται άτομα με 5, 10 και έως και 18 χρόνια προϋπηρεσία, να απασχολούνται πλέον με μόλις ένα τρίωρο, χωρίς να μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά.
Όπως ανέφερε στο grtimes η γραμματέας του Σωματείου Συμβασιούχων Καθαριστριών νομού Θεσσαλονίκης “Ο Ευκλείδης”, Πόπη Λεοντιάδου, μέχρι πέρυσι η αντίστοιχη απόφαση όριζε και τις ανθρωποώρες και το πόσα άτομα θα απασχοληθούν στον κάθε δήμο, ωστόσο φέτος προβλέπονται μόνο ανθρωποώρες και μέγιστος αριθμός εργαζομένων, με το «μπαλάκι» της ευθύνης να πέφτει στους δήμους
«Δεν είμαστε ενάντια στο να εργάζεται κάποιος, γιατί υπάρχει και ανεργία, αλλά ενάντια στο να μειωθεί το ωράριο των ήδη εργαζομένων» τονίζει η κα. Λεοντιάδου.
Με βάση τα όσα δηλώνει η ίδια, από τις 341 ανθρωποώρες που είχε δικαίωμα πέρυσι ο δήμος Θέρμης, φέτος έχει μόλις 275. «Πέρυσι πάρθηκαν 40 πλήρους απασχόλησης 6,5 ωρών και 27 μερικής απασχόλησης 3,5 ωρών, δηλαδή 341 εργατοώρες. Φέτος του δίνει 275 και 92 εργαζόμενες. Ο δήμος αποφάσισε για τους δικούς του λόγους να πάρει 91 με τρεις ώρες και μια δίωρη. Επομένως όλες οι 40 κυρίες που δούλευαν με πλήρες ωράριο (οι άλλες ήταν με μειωμένο ούτως ή άλλως) θα κατέβουν στη μερική απασχόληση» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει ακόμη ότι τα 8μηνα και 4μηνα που είχε προσλάβει ο δήμος μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας, προκειμένου να ανταπεξέλθει, ήταν εργαζόμενοι που είτε ήταν χωρίς εμπειρία, είτε δεν ήταν στις αρμοδιότητες τους η καθαριότητα.
Αίτημα της σημερινής διαμαρτυρίας, ήταν κρατήσει οπωσδήποτε ο δήμος τις εργαζόμενες που ήταν στην πλήρη απασχόληση και να φροντίσει την τοποθέτηση και άλλων με δικούς του πόρους.
Τι αναφέρει ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θέρμης
Μιλώντας στο grtimes.gr, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Θέρμης, Στυλιανός Αποστόλου, αναγνώρισε ότι ο κλάδος των σχολικών καθαριστριών είναι από τους πιο αδικημένους, με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών ωστόσο και όχι του δήμου. Ανέφερε πως ήδη από τις αρχές Αυγούστου, απέστειλε προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία, επιστολή διαμαρτυρίας (δείτε την στο τέλος του άρθρου) για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις σχολικές καθαρίστριες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι με το συγκεκριμένο πλαίσιο και την προβλεπόμενη μείωση των ωρών κατά περίπου 20%, θα υποβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες καθαριότητας, σε εποχή μάλιστα πανδημίας και πως ο ελλιπής καθαρισμός των σχολείων μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, δημιουργώντας εύλογη ανασφάλεια στην εκπαιδευτική κοινότητα. Με το ίδιο έγγραφο ζητούσε την αναθεώρηση της απόφασης, την αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης, καθώς και τις ημερήσιες ώρες απασχόλησης.
Όπως λέει ο κ. Αποστόλου, μέχρι και πρόπερσι ο δήμος είχε 84 καθαρίστριες που είχαν σύμβαση έργου και αμείβονταν με την αίθουσα και μάλιστα κάθε καθαρίστρια είχε 18 αίθουσες. Κάτω από αυτό το καθεστώς, εκτός από τα κονδύλια που έστελνε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), ο δήμος χρεώνονταν περίπου 150.000 ευρώ τον χρόνο για την κάλυψη των αναγκών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
“Πέρυσι, όταν και άλλαξε το καθεστώς, από τις 84 καθαρίστριες με μοριοδότηση, οι 40 έγιναν πλήρους απασχολήσης και οι 27 μερικής απασχόλησης, ενώ οι υπόλοιπες 17 έμειναν άνεργες, χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς” τονίζει ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι επειδή ο συγκεκριμένος αριθμός δεν επαρκούσε για τα 66 σχολεία του δήμου, προσελήφθησαν άλλα 50 άτομα μέσω προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας (γενικών καθηκοντών και απλή καθαριότητα, χωρίς να καθαρίζουν τουαλέτες), έτσι ώστε να “βγει” η χρονιά. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο και μετά από πολλές πιέσεις, εγκρίθηκαν εκ των υστέρων άλλα 13 άτομα , με πλήρη απασχόληση.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, από τις συνολικά 425 ώρες εργασίας πέρυσι, το υπουργείο εγκρίνει μόλις 275 φέτος, μείωση δηλαδή 150 ωρών, που από τη μία κοστίζουν υπέρογκα στον δήμο και από την άλλη δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Αναφερόμενος στις καθαρίστριες λέει χαρακτηριστικά: “Δεν καταλαβαίνουν την παγίδα που τους στήνει το υπουργείο, διότι αν επαναλαμβανόταν φέτος η ίδια σύμβαση για περυσινές πλήρους απασχόλησης, θα αποκτούσαν δικαιώματα. Δεν πήρε τα άτομα να τα μοριοδοτήσει και να τα προσλάβει το υπουργείο, αλλά λέει πάρτε αυτές τις ώρες, πάρτε μέχρι αυτά τα άτομα (92) και ότι θέλετε κάντε. Το υπουργείο πετάει το μπαλάκι σε εμάς, αλλά αυτό είναι σε βάρος των καθαριστριών γιατί δεν έχουν προοπτική για να γίνει κάτι καλύτερο”.
Ο κ. Αποστόλου διευκρινίζει πως σε περίπτωση που ικανοποιήσει το αίτημα των καθαριστριών, οι 40 πλήρους απασχόλησης θα καλύπτουν 260 ώρες και θα μένουν μόνο 15 ώρες για άλλες 5 το πολύ καθαρίστριες. “Με αυτόν τον τρόπο θα καλύπταμε 20 σχολεία και τα υπόλοιπα 46 δεν θα τα καθαρίζαμε. Αυτό έκανε ένας άλλος δήμος και την πάτησε”.
Για αυτό λοιπόν, όπως υπογραμμίζει, ακολουθήθηκε η συγκεκριμένη τακτική, να μοιραστούν τρίωρα στα 66 σχολεία για να υπάρχει μια στοιχειώδης καθαριότητα. Στα μεγάλα σχολεία από 3 τρίωρα, στα μεσαία από 2 και στα νηπιαγωγεία από μια. “Στη συνέχεια αν δεν κατορθώσουμε να πείσουμε το υπουργείο να δώσει χρήματα, τότε κάτι παραπάνω θα κάνουμε για να έχουμε καθαριότητα” διαβεβαιώνει, προσθέτοντας ότι αναλόγως των εξελίξεων μπορεί να δοθούν κάποιες επιπλέον ώρες σε μερικές καθαρίστριες, ενώ λέει πως έπρεπε συντονισμένα να αντιδράσουν τόσο οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, όσο και η Κεντρική Ένωση Δήμων.
Καταλήγοντας δηλώνει πως ο δήμος πιέζει το υπουργείο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και πως ο ίδιος για την πλήρη κάλυψη των σχολείων, ζήτησε 75 σχολικές καθαρίστριες με πλήρη απασχόληση και 35 με μερική .
Post Comment