Τι εκπληκτικό συνέβη όταν δοκιμάστηκε στην Ισλανδία η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας - THERMISnews.gr

xxx

Τι εκπληκτικό συνέβη όταν δοκιμάστηκε στην Ισλανδία η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας



Το άρθρο αυτό βρίσκει την πλειονότητα από εμάς σε διακοπές, να ευχόμαστε να μπορούσαμε να τις παρατείνουμε όσο γίνεται περισσότερο, καθώς το καθημερινό μας πρόγραμμα, όλο το χρόνο, είναι τόσο γεμάτο και κουραστικό, που για να χαλαρώσουμε και να φορτίσουμε μπαταρίες δεν θα μας έφτανε ολόκληρο το καλοκαίρι.

Ωστόσο στην Ισλανδία ολοκληρώθηκε ένα ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα που έδειξε ότι μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί, και σίγουρα πιο ευτυχισμένοι, ακόμα και με μια εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών. Συγκεκριμένα, για τέσσερα χρόνια πάνω από 2.500 εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν, αντί για τις τυπικές 40 ώρες την εβδομάδα (που για πολλούς είναι, στην πραγματικότητα, ακόμα περισσότερες), 35-36 την εβδομάδα.

Το πείραμα, που διεξάχθηκε από την ισλανδική οργάνωση Autonomy και την Ισλανδική Ένωση Βιωσιμότητας και Δημοκρατίας ALDA, επιστράτευσε ως εθελοντές εργαζόμενους από διάφορους τομείς, όπως νοσοκομεία, γραφεία, καταστήματα, τόσο εκείνους που ακολουθούν την κλασική βάρδια 9-5 όσο και υπαλλήλους με εναλλασσόμενες βάρδιες.


Καλύτερη ζωή

Από το 2015 μέχρι το 2019, που κράτησε το πείραμα, οι ερευνητές συνέλλεξαν πλήθος στοιχείων όπως η απόδοση των εθελοντών στη δουλειά, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και το συνολικό επίπεδο ευεξίας. Τι διαπίστωσαν στην ανάλυση των δεδομένων, που ακολούθησε; Μεγάλα οφέλη σε όλους τους τομείς, ανάμεσα σε αυτά περισσότερη ενέργεια για υπαίθριες δραστηριότητες, εργασίες του νοικοκυριού και χόμπι, περισσότερο χρόνο των εργαζομένων για την οικογένεια και τους αγαπημένους τους.
Η συντομότερη ισλανδική εργάσιμη εβδομάδα δείχνει ότι σήμερα όχι μόνο είναι εφικτό να δουλέψουμε λιγότερες ώρες, αλλά αυτό φέρνει και θετικές αλλαγές
όπως συνόψισε ο ερευνητής Gudmundur D. Haraldsson.

Η συγκεκριμένη μελέτη, μάλλον όχι αναπάντεχα, διεξάχθηκε στο δημόσιο τομέα. Σε κάθε περίπτωση, πεθαίνει πάντα τελευταία η ελπίδα ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο, μελλοντικά, για ευνοϊκές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, όχι μόνο στην Ισλανδία αλλά και διεθνώς.


Ήδη η ιδέα αυτή εξετάζεται σε όλο και περισσότερες χώρες, όπως στη Νέα Ζηλανδία ή την Ισπανία καθώς, όπως γράφει η «Guardian», επιστήμονες επισημαίνουν ότι ανάμεσα στα οφέλη της είναι η βελτίωση της ψυχικής υγείας, η άνοδος της παραγωγικότητας αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.



Post Comment