Πόσιμο νερό: Βρέθηκε υπόγεια δεξαμενή στη Μεσόγειο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πόσιμο νερό: Βρέθηκε υπόγεια δεξαμενή στη Μεσόγειο




Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Ωστόσο, μόνο το 3% του νερού στον πλανήτη είναι γλυκό και ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό είναι πόσιμο. Έτσι, σε άνυδρες και ημίξηρες περιοχές, η αναζήτηση πηγών με γλυκό νερό είναι αναγκαία και εντατική. Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια νέων, καινοτόμων μεθόδων, ανακαλύφθηκαν προηγουμένως άγνωστα κοιτάσματα κάτω από τον ωκεανό.


 

Τα υπόγεια ύδατα με το πόσιμο νερό

Μια ωκεανογραφική αποστολή που πραγματοποιήθηκε το 2018 από την GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research Kiel σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Μάλτας, κατάφερε να συλλέξει στοιχεία για μια δεξαμενή υπόγειων υδάτων στη Μεσόγειο. Χρησιμοποιώντας γεωφυσικές μεθόδους που ονομάζονται σεισμοί ανάκλασης, σε συνδυασμό με καινοτόμες ηλεκτρομαγνητικές τεχνικές, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα υπόγεια ύδατα εμφανίζονται ως απομονωμένο σώμα σε ασβεστολιθικούς σχηματισμούς, τρία χιλιόμετρα από την ακτή της Μάλτας.

Χρησιμοποιώντας αριθμητικά μοντέλα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα δεύτερο υπόγειο υδάτινο σώμα μπορεί να υπάρχει κοντά στις ακτές της Μάλτας. Το υδάτινο σώμα πιθανότατα σχηματίστηκε εκεί κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων, πριν από 20.000 χρόνια, όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερη από τη σημερινή.

Παρ’όλα αυτά, η ανακάλυψη αυτή έχει και κάποιες επιπτώσεις. Τα υπεράκτια υπόγεια ύδατα μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια νέα, μη συμβατική πηγή με πόσιμο νερό που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις μελλοντικές εθνικές στρατηγικές διαχείρισης των υδάτων για τα νησιά της Μάλτας. Η παρουσία υπόγειων υδάτων σε μια ξηρή, ασβεστολιθική ακτή, όπως αυτή της Μάλτας, είναι ένα καλό σημάδι για παρόμοιες περιοχές της Μεσογείου που υποφέρουν από λειψυδρία. Ωστόσο, η χρήση αυτών των υπόγειων υδάτων θα ήταν πιθανώς μη βιώσιμη, καθώς δεν θα επαναφορτιζόταν ενεργά και τα ποσοστά άντλησης θα ήταν πιθανώς χαμηλά. 

 
Πηγές Άρθρου:Amir Haroon, Aaron Micallef, Marion Jegen, Katrin Schwalenberg, Jens Karstens, Christian Berndt, Xavier Garcia, Michel Kühn, Enzo Rizzo, Nicoletta Chiara Fusi, Chibuzo Valeria Ahaneku, Lorenzo Petronio, Zahra Faghih, Bradley A. Weymer, Michele De Biase, Francesco Chidichimo. Electrical Resistivity Anomalies Offshore a Carbonate Coastline: Evidence for Freshened Groundwater? Geophysical Research Letters, 2021; 48 (14)