Nanotexnology 2020: Έντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές καινοτομίες
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του NANOTEXNOLOGY 2020, του μεγαλύτερου επιστημονικού πολυγεγονότος που γίνεται σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.
Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά Virtualκαι Liveστο ξενοδοχείο PortoPalace, από τις 4 έως και τις 11 Ιουλίου, έγιναν 407 παρουσιάσεις από επιστήμονες, ερευνητές, εκπροσώπους εταιρειών από 49χώρες από όλο τον κόσμο.
Σημαντικό μέρος του ΠολυσυνεδρίουNanotexnology 2020 που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Εργαστήριο ΝανοτεχνολογίαςLTFNτου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε η έκθεση προϊόντων καινοτομίας που εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες και το κοινό.
Στην έκθεση προιόντωννανοτεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως και τις 10 Ιουλίου στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου PortoPalace παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων εντυπωσιακότατες εφαρμογές από την ελληνική εταιρεία OrganicElectronicTechnologies( https://oe-technologies.com/) στο πλαίσιο της ανάπτυξης του τουρισμού, των ενεργειακών κτιρίων, της μόδας αλλά και κυρίως της «έξυπνης πόλης».
Στα πλαίσια της έξυπνης πόλης διάφορες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα η υψηλής αισθητικής, ενεργειακά αυτόνομης έξυπνης στάσης λεωφορείου με ενσωματωμένα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά και την σήμανση και φωτισμό με την νέα γενιά εύκαμπτων οργανικών LED,όπου οι επιβάτες μπορούν να φορτίζουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές και να παρακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες (π.χ για το Δήμο, τις συγκοινωνίες, την άφιξη του λεωφορείου, κλπ), και οι δήμοι να έχουν έσοδα από τις διαφημίσεις.
Στη διάρκεια της Έκθεσης παρουσιάστηκε το σπρέι χεριών με αντισηπτικές ιδιότητες που ενισχύουν νανοσωματίδια με μαστίχα Χίου, ένα ιδιαίτερο προϊόν που παρασκευάστηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρεία ΝανοϊατρικήςBLNanobiomed.(http://bl-nanobiomed.com/)
Στη διάρκεια της Έκθεσης παρουσιάστηκε το σπρέι χεριών με αντισηπτικές ιδιότητες που ενισχύουν νανοσωματίδια με μαστίχα Χίου, ένα ιδιαίτερο προϊόν που παρασκευάστηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρεία ΝανοϊατρικήςBLNanobiomed.(http://bl-nanobiomed.com/)
Δυναμικό παρών έδωσε και ο Σύνδεσμος εταιρειών HOPE-A (http://www.hope-a.com/), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας , που αριθμεί περισσότερες από 40 ελληνικές εταιρείες σε όλη τη χώρα. Ο Σύνδεσμος HOPE-Aσυμμετέχει σε ένα σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων το πρόγραμμα CORNETγια τη ενδυνάμωση των σχέσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ ερευνητών και εταιρειών, ενώ ο Σύνδεσμος έχει υπογράψει συνεργασίες με αντίστοιχους συνδέσμους σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως της Κορέας, Ιαπωνίας, Κίνας, Γερμανίας, Γαλλίας κλπ.
Στην κεντρική ομιλία του NANOTEXNOLOGY 2020 που διεξήχθη ζωντανά και διαδικτυακά, πήρε μέρος και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη διοργάνωση, την έκθεση και τις συμμετοχές.
Η ελληνική «έξυπνη» στάση, τα καινοτόμα συστήματα ενέργειας και φωτισμού για μεγάλες και μικρότερες επιφάνειες με νέου τύπου ελαφρά, εύκαμπτα και φιλικά προς το περιβάλλον φωτοβολταϊκά που κατασκευάζονται στη χώρα μας, κέρδισαν τις εντυπώσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Δημάρχου Νεάπολης - Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, των αντιδημάρχων Ευόσμου-Κορδελιού Χρίστου Φωτιάδη και Ανδρέα Λαφαζανίδη, αλλά και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κωνσταντίνου Γιουτίκα που επισκέφθηκαν την Έκθεση καθώς και πλήθος επιχειρηματιώντόσο από την περιοχή της Θεσσαλονίκης όσο και από την Αθήνα. Το ενδιαφέρον δημάρχων από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για την υιοθέτηση των ελληνικών καινοτομιών στους δημοτικούς χώρους είναι πλέον ιδιαίτερα έντονο.
Η ελληνική καινοτομία που παράγεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και οι άοκνες προσπάθειες του καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη και επικεφαλής του Εργαστηρίου ΝανοτεχνολογίαςLTFNτου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την ανάδειξη της πόλης ως κέντρο Νανοτεχνολογίας, Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο έγιναν το επίκεντρο της επίσκεψης του Υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρο Καράογλου και του βουλευτή ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης Δημήτρη Κούβελα, στην Έκθεση.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2020 ανανεώνει το ραντεβού της για το καλοκαίρι του 2021 με επίκεντρο όπως πάντα τη Θεσσαλονίκη.
HOPE-A ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Εταιρείες που κατασκευάζουν εύκαμπτες ή έξυπνες συσκευασίες (smartpackaging) , καινοτόμα συστήματα φωτισμού , νέας γενιάς φωτοβολταϊκά και κυκλώματα ενέργειας, βιοαισθητήρες, και εργαλεία νανοϊατρικής, συστήματα εκτυπώσεων, υφάσματα με ενσωματωμένους αισθητήρες, εύκαμπτες οθόνες , είναι μερικά μόνο από τα προιοντα από τις εταιρείες μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A) που συμμετείχε και φέτος στο Διεθνές Πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY 2020.
Έχοντας διεθνείς συνεργασίες με αντίστοιχους συνδέσμους στο εξωτερικό, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κορέα και Κίνα αλλά και με συμμετοχές σε συνέδρια και εκθεσεις σε όλο τον κόσμο, ο HOPE-A, συνιστά ένα καινοτόμο και δημιουργικό περιβάλλον προώθησης των προιόντων των μελών που συνεχώς εξελίσσεται.
Παράλληλα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών και ΕκτυπωμένωνΗλεκτρονικών (HOPE-A),συμμετέχει στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαική Ένωση πρόγραμμα CORNET, που υποστηρίζεται από το Horizon 2020, με σκοπό μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ανοιχτού οικοσυστήματος καινοτομίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της ψηφιακής βιομηχανίας, και της μοντελοποίησης, φέρνοντας τα αποτελέσματα και προϊόντα της έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγή, και την κοινωνία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο HOPE-Aσυμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Τα τελευταία χρόνια ο δυναμικά αναπτυσσόμενος Σύνδεσμος, παίρνει μέρος σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της ψηφιακής βιομηχανίας και της παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, ενώ παράλληλα τα μέλη του συμμετέχουν στο διεθνές δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών γύρω από την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα , το NANONET.
nanotexnology.com
hope-a.com
Post Comment