Νοστιμότατο και εύκολο σπιτικό ριζότο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Νοστιμότατο και εύκολο σπιτικό ριζότο



Πώς φτιάχνεις ένα καλό σπιτικό ριζότο; Λοιπόν, δεν χρειάζεσαι εξωτικά υλικά και περίπλοκες συνταγές. Πιθανότατα μάλιστα έχεις όλα όσα χρειάζεσαι ήδη στην κουζίνα σου!


Αυτή η παραδοσιακή ιταλική συνταγή είναι πιο εύκολη στην παρασκευή της από ότι πιστεύεις. Ένα καλό ριζότο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες, απλώς υπομονή, έμπνευση και διαρκή παρακολούθηση. Γι’ αυτό μην απογοητευτείς εάν το ριζότο σου δεν βγει τέλειο την πρώτη φορά, την επόμενη θα είναι σίγουρα καλύτερο!

Για να φτιάξεις ένα καλό σπιτικό ριζότο, θα χρησιμοποιήσεις ρύζι (φυσικά), ό,τι λαχανικά σου αρέσουν περισσότερο ή είναι στην εποχή τους και κάποια φυτική πρωτεΐνη ή κρέας.

Ετοίμασε όλα τα υλικά και πριν αρχίσεις την παρασκευή του, παίξε σε ένα ελληνικό online casino, αυτό της Novibet, όπου μπορείς να ποντάρεις σε κάποιο από τα συναρπαστικά παιχνίδια που προτείνει, από το τάμπλετ, τον υπολογιστή ή το κινητό σου.

Βασική τεχνική για σπιτικό ριζότο
Πρώτα, σοτάρουμε για λίγο το ρύζι με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πράσο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Μόλις το ρύζι αρχίσει να γίνεται διαφανές, πρόσθεσε λίγο λευκό κρασί και άφησε το να εξατμιστεί. Η ποσότητα λευκού κρασιού πρέπει να είναι ανάλογη με την ποσότητα ριζότο που θα φτιάξεις: για κάθε 300 γραμμάρια ρυζιού, χρησιμοποίησε 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί.

Αφού εξατμιστεί το κρασί, άρχισε σταδιακά να προσθέτεις ζωμό. Δεν υπάρχει ακριβής ποσότητα ζωμού, εξαρτάται από το πόσο υγρό θα χρειαστεί το ρύζι που χρησιμοποιείς.

Στη συνέχεια, μόλις το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο (μερικά μόλις δευτερόλεπτα πριν το al dente), πρόσθεσε βούτυρο και παρμεζάνα, και άφησε το για λίγο να χυλώσει πριν το σερβίρεις.

Συμβουλές για το τέλειο ριζότο



Επιλέξτε το σωστό ρύζι
Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος ρυζιού για το ριζότο, το ρύζι Carnaroli είναι ιδανικό. Αυτή η ποικιλία χρειάζεται αρκετό χρόνο βρασίματος, κάτι που της επιτρέπει να απορροφά τις γεύσεις των υλικών.

Το μυστικό του ζωμού
Δεν πρέπει ποτέ να προσθέσετε τον ζωμό όλο μαζί, αλλιώς μπορεί να καταλήξετε με σούπα αντί ριζότο. Επίσης, ο ζωμός πρέπει να είναι ζεστός, σχεδόν βραστός όταν τον προσθέτετε. Εάν χρησιμοποιείτε κρύο ζωμό, το ρύζι δεν θα μαγειρευτεί σωστά και το ριζότο θα λασπώσει.

Ανακάτεμα ή όχι;

Αν θέλετε ωραίο, σπυρωτό ρύζι με σκόρδο ή κρεμμύδι, δεν θα το ανακατέψετε. Όμως, το κρεμώδες, απαλό σπιτικό ριζότο χρειάζεται… ταρακούνημα. Θα πρέπει να το ανακατέψετε, ειδικά όταν προσθέτετε το βούτυρο και την παρμεζάνα.

Σπιτικό ριζότο με γαρίδες και σπαράγγια


Υλικά (για δύο μερίδες)


1 φλιτζάνι σπαράγγια (200 g)

Ζωμός (όσος χρειάζεται)

150 γραμμάρια βούτυρο

2 φλιτζάνια ρύζι Carnaroli (300 g)

1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (100 ml)

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι (40 g)

6 ολόκληρες γαρίδες

Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένα εσαλότ ή φρέσκα κρεμμυδάκια (50 g)

1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (150 g)

2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (20 ml)

Παρασκευή
Φτιάξτε τον ζωμό, βράζοντας τα κεφάλια από τις γαρίδες (που έχετε βέβαια πλύνει) και ό, τι λαχανικά θέλετε. Προσθέστε επίσης ένα φύλλο δάφνης, λίγο δεντρολίβανο και μια λιωμένη σκελίδα σκόρδο.

Πρώτα, σοτάρετε το κρεμμύδι, τα κρεμμύδια και το ρύζι με το ελαιόλαδο.

Στη συνέχεια προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε να εξατμιστεί.

Μόλις εξατμιστεί, αρχίστε να προσθέτετε τον ζωμό, λίγο κάθε φορά. Κάθε φορά που προσθέτετε λίγο, ανακατεύετε καλά και ελέγχετε το ρύζι για να δείτε πόσο ακόμη χρειάζεται να μαγειρευτεί.

Καθώς περιμένετε να γίνει το ρύζι, ροδίστε τις γαρίδες σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν, καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι.

Στη συνέχεια, όταν το ρύζι είναι al dente, προσθέστε τα σπαράγγια, που έχετε ψήσει στη σχάρα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το βούτυρο και το τυρί παρμεζάνα και ανακατέψετε το μείγμα πολύ καλά.

Μόλις είναι κρεμώδες και απαλό, τοποθετείτε τις γαρίδες επάνω και σερβίρετε.