Παστίτσιο ελαφρύ με πέννες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παστίτσιο ελαφρύ με πέννες



Ενα από τα κλασικότερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας.Μαγειρέψτε το ελαφρύ, αγοράστε καλό κιμά, χοντροκομμένο. Δική μας πρόταση είναι αντί για κρασί να σβήσετε τον κιμά με ουίσκι, είναι πιο ραφινάτο. 
Υλικά
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα + 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φλυτζάνια χυμό ντομάτας
  • 1 κιλό χοντροκομμένο κιμά μοσχάρι
  • Αλάτι, πιπέρι, 1 πρέζα κίμινο, 1 πρέζα ζάχαρη, ρίγανη
  • 450 γραμμάρια μακαρόνια πέννες
  • 1 σφηνάκι ουίσκι
  • 200 γραμμάρια τριμμένο ελαφρύ τυρί

Υλικά για μπεσαμέλ
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 50 γραμμάρια αλεύρι
  • Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 150 γραμμάρια παρμεζάνα
  • Αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

Βράστε τα μακαρόνια σε αλμυρό νερό, al dente

Βάλτε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και ροδίστε απαλά το κρεμμύδι και το σκόρδο, 3 λεπτά

Προσθέστε τον κιμά και ροδίστε καλά, 8-10 λεπτά


Προσθέστε το κίμινο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, ρίγανη, σβήστε με το ουίσκι

Ρίξτε τον χυμό ντομάτας, ανακατέψτε καλά, ακόμη 3-4 λεπτά

Ρίξτε 2 ποτηράκια νερό και αφήστε τον κιμά να βράσει, σκεπασμένο, για 2 ώρες

Πρέπει ο κιμάς να μην έχει υγρά αλλά να μην είναι και ξερός

Ξεκινήστε την μπεσαμέλ: Λιώστε το βούτυρο, ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι, προσθέστε το ζεσταμένο γάλα, ανακατεύετε όλη την ώρα

Προσθέστε μοσχοκάρυδο, παρμεζάνα και κρόκο αυγού προς το τέλος

Ανακατέψτε με υπομονή, μπορεί να αργήσει η μπεσαμέλ να δέσει 
-Αλάτι και πιπέρι

Ανάψτε τον φούρνο στους 200 βαθμούς

Σε πυρέξ στρώστε τον πάτο με λίγες πέννες, λίγη παρμεζάνα, από πάνω όλος ο κιμάς, λίγη παρμεζάνα, μετά τις υπόλοιπες πέννες

Από πάνω η μπεσαμέλ, απλώστε παντού, ρίξτε τριμμένη παρμεζάνα

Ψήστε για 40 λεπτά ώσπου να χρυσίσει η επιφάνεια

Αφήστε 20 λεπτά να «σταθεί» το παστίτσιο πριν σερβίρετε