Βιταμίνη D: Σε τι μας χρησιμεύει και σε ποιες τροφές θα την βρούμε; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Βιταμίνη D: Σε τι μας χρησιμεύει και σε ποιες τροφές θα την βρούμε;



Το σώμα είναι φτιαγμένο για να παίρνει βιταμίνη D μέσω του δέρματος (την παράγει με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία) και όχι μέσω της διατροφής.


Έτσι, οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι ελάχιστες.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ένας εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για τους περισσότερους ανθρώπους για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε. Η απευθείας έκθεση του δέρματος στο φως του ήλιου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να παράγει όση βιταμίνη D σάς είναι απαραίτητη. Ο αναγκαίος χρόνος έκθεσης στον ήλιο διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, την εποχή, την ώρα της ημέρας κ.λπ.

Επιπλέον, η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών.

Τρεις «σούπερ» πηγές βιταμίνης D:
  • Σολομός (όχι ο σολομός ιχθυοτροφείου)
  • Σκουμπρί (το άγριο)
  • Μανιτάρια εκτίθενται σε υπεριώδες φως, καθώς έτσι έχουν περισσότερη βιταμίνη D


Άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνης D είναι:
  • Μουρουνέλαιο (προειδοποίηση: το μουρουνέλαιο είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη Α. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να είναι κακή για εσάς. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας)
  • Τόνος (κονσέρβα σε νερό)
  • Σαρδέλες (κονσέρβα σε λάδι)
  • Γάλα ή γιαούρτι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (ανεξάρτητα από το αν είναι άπαχα ή με μειωμένα λιπαρά)
  • Συκώτι από βοδινό ή μοσχάρι
  • Κρόκοι αβγών
  • Τυρί


Πηγή: healthreport.gr