7 μαγειρικές και μη, χρήσεις ενός λεμονιού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

7 μαγειρικές και μη, χρήσεις ενός λεμονιού



Έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι τα λεμόνια είναι τα πιο ευέλικτα φρούτα, κι όχι άδικα!


Για του λόγου το αληθές, καθώς πλησιάζει η εποχή τους σου αποκαλύπτουμε εφτά από τις χρήσεις τους στη μαγειρική και όχι μόνο!
  1. Σε μια φανταστική μαρινάδα: Λιώνεις μισή σκελίδα σκόρδου με μια γενναιόδωρη ποσότητα χοντροκομμένου αλατιού μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Προσθέτεις τον χυμό από 1-2 λεμόνια, ανακατεύεις και έχεις μια μαρινάδα ιδανική για κρέας αλλά και θαλασσινά που θα μαγειρέψεις στον φούρνο ή στο μπάρμπεκιου!
  2. Ως γιατρικό για τον πονεμένο λαιμό: Γεμίζεις μια κατσαρόλα με νερό και προσθέτεις 6-10 λεμόνια, κομμένα στη μέση. Ρίχνεις και αρκετό τζίντζερ και αφήνεις να πάρουν μία βράση. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις το ρόφημα να κρυώσει για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια σουρώνεις όσο θέλεις σε ένα φλιτζάνι και προσθέτεις 1 κ.γ. μέλι. Το ρόφημα που προκύπτει είναι μια νόστιμη θεραπεία που ανακουφίζει τον πονεμένο λαιμό.
  3. Για να αντικαταστήσει το ξίδι σε ένα ντρέσινγκ ή άλλες συνταγές: Ένα νόστιμο και ευέλικτο ντρέσινγκ για σαλάτες συνδυάζει ελαιόλαδο, μουστάρδα ντιζόν, αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού αντί για ξίδι.
  4. Για να φτιάξεις παγάκια: Αν σου περισσέψει μισό λεμόνι από κάποια συνταγή, μπορείς να το στύψεις και να μοιράσεις τον χυμό του σε παγοκύστες. Έτσι θα έχεις στην κατάψυξή σου παγάκια από χυμό λεμονιού, τα οποία μπορείς να προσθέσεις σε νερό, κοκτέιλ, παγωμένο τσάι, ακόμα και στη μαγειρική σου.
  5. Για να αντικαταστήσει το αλάτι: Αν προσπαθείς να περιορίσεις την κατανάλωση αλατιού, μπορείς σε μια συνταγή να το αντικαταστήσεις με χυμό λεμονιού. Κάνει θαύματα σε πολλά και διαφορετικά πιάτα!
  6. Σε ρόλο καρυκεύματος: Προτού κόψεις ένα λεμόνι στη μέση, πάρε το ξύσμα του (αρκεί να είναι ακέρωτο) και χρησιμοποίησέ το για να καρυκεύσεις πράσινες σαλάτες ή ως γαρνιτούρα σε κοκτέιλ.
  7. Ως φυσικό αρωματικό χώρου: Ψήσε ξύσμα λεμονιού στον φούρνο, μέσα σε ένα ταψάκι που έχεις γεμίσει με νερό. Έτσι, το άρωμα των εσπεριδοειδών θα απλωθεί σε ολόκληρο το σπίτι, καλύπτοντας, για παράδειγμα, τις απωθητικές μυρωδιές που άφησε το μαγείρεμα. Μπορείς, επίσης, να καθαρίσεις τους πάγκους της κουζίνας και του μπάνιου με λεμόνια κομμένα στη μέση και πασπαλισμένα με αλάτι.


Πηγή: botrini.gr